Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Kis János játékokat tervezett a börtönben

Hódmezővásárhely - Csapdát állítva tartóztatták le 1955-ben a vásárhelyi Kis Jánost, aki a kommunizmus áldozatainak emléknapján beszélt bebörtönzéséről. A Fehér Gárdával hozták kapcsolatba, pedig semmi köze nem volt hozzá. Kötél általi halál várt rá, végül 12 év börtönbüntetést kapott. 56-ban szabadult, de később újra rácsok mögé került. Göncz Árpáddal együtt raboskodott.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Mellbe vágta édesanyámat egy pisztollyal az ávós, lecsaptam. Birkóztam, dzsúdóztam, jó erőben voltam. Másnap visszajöttek, és közölték: két kocsira való holminkat szedjük össze, és mehetünk, amerre látunk – idézte fel a vásárhelyi Kis János, aki a minap a kommunizmus áldozatainak emléknapján diákoknak mesélte el koncepciós pere és bebörtönzése történetét. Szülei nagygazdák voltak, kuláklistára kerültek. Édesapja földjeik egy részéről nem volt hajlandó lemondani, beadni a közösbe. Nemet mondott arra is, hogy az egyik helyi állami gazdaság állattenyésztője legyen.

– Az ávósok megjelenése után egy birkahodályban húztuk meg magunkat. Innen utaztam fel Budapestre, ahol a Műszaki Egyetemre jártam, gépészmérnöknek tanultam. Tudtam, hogy figyelnek a családom miatt, előfordult, hogy a professzoraim bújtattak. A diplomámat sem szerezhettem meg akkor, csak a leckekönyvemet adták ki. 1953-ban besoroztak katonának, majd 1955-ben átvezényeltek Kiskunfélegyházára. Amikor autóztam le, az út szélén egy kiskatona a gépjárművét szerelte. Leálltam, kérdeztem, miben tudok segíteni. Társai a semmiből kerültek elő, lefogtak és megbilincseltek, csapda volt – magyarázta a 82 éves Kis János.

Kis János játékokat tervezett a börtönben. Fotó: Török Anita (galéria)

A második Fehér Gárda-perben állították bíróság elé Szegeden, hogy miért, fogalma sem volt. A vádat arra alapozták, hogy még 1945-ben a kútba dobott egy használhatatlan, lyukas csövű pisztolyt, így akarva megakadályozni a népi demokrácia győzelmét. Hamis tanúvallomások alapján hozták kapcsolatba a Fehér Gárdával.

– Tisztában voltam azzal, hogy kötél általi halál vár rám. A tárgyaláson ezzel a tudattal búcsúztam el édesapámtól, aki addig csak annyit tudott rólam, eltűntem. A Csillag börtönben raboskodtam, a kihallgatási módszerekről inkább nem mondok semmit – jegyezte meg János bácsi.

Végül halálbüntetés helyett 12 év börtönre ítélték. Igaz, az ügyész közölte vele: „úgyis felköttetlek", viszont másodfokon is jogerős lett a börtön. A Csillagból Tatabányára, rabmunkára került, majd Csolnokra, ahonnan az 1956-os események miatt szabadult. Nem sokáig örülhetett a szabadságnak.

– Csolnokon megismerkedtem az Esterházy család egy tagjával. Már a szökésünket terveztük, mert felfedeztem egy, még a németek által vájt járatot. Az október 23-i események hatására viszont úgy döntöttem: maradok. Amnesztiát kaptam. A forradalom leverése után Kádár János kihirdette: ha önként jelentkeznek a koncepciós perek áldozatai, elengedik a büntetést. Jelentkeztem, újra letartóztattak, újra tárgyalták az ügyemet, és 8 évet kaptam – folytatta Kis János.

Vácra, a legszigorúbban őrzött fegyintézetbe került, ahol megismerkedett Göncz Árpáddal, a későbbi köztársasági elnökkel, valamint Darvas Iván színművésszel.

– Vácon játéktervezőként dolgoztam a börtönben. Társaimmal itt készítettük el az első távirányítású kisbuszt. 1963-ban közkegyelemmel szabadultam. Naivan azt hittem, tényleg szabad lettem. Hát nem. 10 évig ugyanis eltiltottak a közügyektől, ezzel megbélyegeztek engem és a családomat is. Vásárhelyre visszatérve megnősültem, két gyermekem született, ikerunokáim vannak. Míg a börtönben havi 3400 forintot kerestem, addig a Hódgépnél 1400 forintot. Több munkahelyen is dolgoztam, előfordult, hogy a múltam miatt kellett távoznom. Többször kértek, lépjek be egyik vagy másik pártba, mindig nemet mondtam – jegyezte meg Kis János.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bégettek, ezért ellopta a birkákat

Folyamatosan bégettek a bárányok egy Hódmezővásárhely külterületén lévő tanyán, ezért a szomszéd elhatározta, hogy ellopja azokat. Tovább olvasom