Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Kis János kedvenc helye a Hold

Mindszent - 1990-ben Kis János azért vonatozott el Finnországba, hogy megnézhesse a teljes napfogyatkozást, erre idehaza 1999-ig várnia kellett. A mindszenti férfi szenvedélye általános iskolás kora óta a csillagászat, távcsöveit is maga készíti. 200-szoros nagyításnál már nemcsak a Holdat, de a Jupitert is lehet látni, a négy holdjával együtt.
A mindszenti Kis János (55) már kisgyerekkorában sokszor elgyönyörködött a csillagos ég látványában, de komolyabban általános iskolás földrajztanára hatására kezdett foglalkozni vele. Ő hívta fel a figyelmét az Ég és föld című folyóiratra, amelyben amatőröknek adott tanácsokat Kulin György csillagász.

– Már ötödikes-hatodikos koromban jelentkeztem nála, ám első saját távcsövemet csak ipari tanuló koromban építettem. A Magyar Optikai Művektől akkoriban fillérekért lehetett selejtes lencséket venni, s ezeket szereltem egy műanyag cső két végébe, s máris megvolt az első teleszkópom. Ezzel pompásan lehetett látni a Hold krátereit, hegyeit – árulta el Kis János, hogyan kezdett bele életre szóló hobbijába.

Kis János tetőtéri teleszkópja jelenleg átalakítás alatt áll. Most kisebbekkel tekint az égre. Fotó: Frank Yvette
Kis János tetőtéri teleszkópja jelenleg átalakítás alatt áll. Most kisebbekkel tekint az égre. Fotó: Frank Yvette

Persze a szakirodalomból tudta, hogyan lehet úgy variálni a lencsékkel, hogy azok valóban éles képet adjanak, hogyan lehet fokozni nagyításukat. Azt is megtapasztalta: bizony számolni is tudnia kell annak, aki távcsőépítésre adja a fejét.

A Hold a leglátványosabb

Az amatőr égboltkutató szerint a leglátványosabb égitest a Hold, amely már egy egyszerű távcsővel is kiválóan megfigyelhető. De igencsak látványos a Jupiter és a Szaturnusz is. Bár az interneten számos csillag, égi jelenség képe fellelhető, a csillagász szerint ez nem pótolja a személyes felfedezés különleges élményét.

– 200-szoros nagyítás fölé nem érdemes menni, ezzel már nemcsak a Holdat, de a Jupitert négy holdjával és a többi bolygót is jól lehet látni. A műholdak számomra nem érdekesek, azok szabad szemmel is könnyen felfedezh etők. Arról lehet megismerni az emberkéz alkotta űreszközöket, hogy rendkívül gyorsan mozognak, de nem villog a fényük, mint a repülőknek.

Az amatőr csillagász tükrös távcsövet is épített már, a tükröt maga csiszolta. Háza tetőtéri teraszán kialakított obszervatóriumában sok érdekes dolgot látott már, megfigyelte az Androméda-ködöt, különböző csillagcsoportosulásokat és göbhalmazokat.

– Tíznél több kisebb és három nagyobb távcsövet építettem eddig. Az 1990-es napfogyatkozás miatt pedig Finnországig utaztam, ahová magammal vittem a saját távcsövemet.

Kis János számára a legnagyobb élményt az jelenti, hogy felfedezi az égbolton mindazt, amit újságokban, szakfolyóiratokban olvasott, illetve az, hogy tudását csillagász szakkör keretében adta át a mindszenti gyerekeknek.

Olvasóink írták

 • 3. seawasp 2010. március 15. 12:08
  „Hát, a képet nézve, az oroszok az udvarban maradtak - rozsda formában -, és lehet drótkefézni!”
 • 2. Norman_Bates 2010. január 30. 13:50
  „Erről eszembe jut a Bean című film, amikor hősünk az elcseszett Whistler festmény helyére egy gyógypedagógia színtű képet tett.
  De komolyra fordítva a szót, ez mi a picsa???
  Mutatnak egy fotót, amin egy bakter teker valami gányolt csövet, most komolyan... ilyen cikkekkel kell égetni az amúgy is mélyponton lévő városunkat? Tényleg ezt a színvonalat érdemeljük?
  Komolyan mondom, nem vagyok egy lokálpatrióta, de ez már sértő!”
 • 1. Filctoll 2010. január 27. 20:54
  „Látom az udvarban tornádó is járt!
  Ez a rozsdás vascső a távcső lenne? Amint látom ebbe csak 1 szeres a nagyítás!
  Amúgy szép hobbi!
  Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezési boom Vásárhely belvárosában

Márciusban kezdődhet a művelődési központ, egy hónappal később pedig a galéria és a múzeum felújítása Vásárhelyen. Tovább olvasom