Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Kis mindszenti csatornacsata

Mindszent - Nagy port kavart a szennyvízberuházásból megmaradó pénz sorsa Mindszenten. Néhány lakos szórólapot készített. Szerintük közösen kell határozni a büdzsében maradó összegről. A víziközmű-társulatnál úgy vélik, erről másfél év múlva lehet dönteni.
– Ünnepélyesen bejelentem: nincs eldöntve a megmaradt pénz sorsa – reagált Hevesi István, a mindszenti Víziközmű Társulat elnöke a napokban a postaládákba juttatott szórólapokra. A „röpcédulák" gyártói szerint a kommunikációval van gond.

Lapunk október 18-i számában foglalkoztunk a mindszenti szennyvízberuházással. Megírtuk: a 4,5 milliárdos beruházás 85 százalékos állami támogatását még a tavasszal sikerült 94,76-ra emelni. Ez azt jelenti, hogy egy-egy ingatlan után kevesebbet kell fizetniük a lakosoknak. A polgármester ezt tovább növelné, amint megnyílik a lehetőség, pályáznak, így a helyiektől az önerőre szedett pénz megmaradhat.

A cikkre hivatkozva négy mindszenti lakos – Sánta József, Schwarcz Dezső, Horváth József, Nagy Mihályné Inci – szórólapot készített, s juttatott el a postaládákba. A szórólapon arra kérik a település, illetve a víziközmű-társulat vezetőit, hogy tartsanak lakossági fórumot, számoljanak be a beruházásról, illetve a megmaradó pénz sorsáról közösen döntsenek a lakosokkal.

A beruházás halad, de a maradék pénz felhasználásá beszélni egyelőre még nagyon korai. A szerző felvétele
A beruházás halad, de a maradék pénz felhasználásá beszélni egyelőre még nagyon korai. A szerző felvétele

„Felháborítónak tartjuk, hogy a cikkben leírtak szerint az emberek megkérdezése nélkül már eldöntötték, hogy a csatornázásra befizetett önrészt, ami nem kerül felhasználásra, azt mire költsék" – áll a szórólapon, amellyel kapcsolatban megkerestük Sánta Józsefet. A mindszenti férfi azt mondta, céljuk, hogy beszéljen velük a társulat. Sánta arra is kitért, hogy a társulati tagok között olyanok ülnek, akik egy korábbi önkormányzati ciklus képviselői voltak. – Tiszteljük, becsüljük a munkájukat, de ez így lehet, hogy nem helyes – vallja a férfi.

Hevesi István megkeresésünkre azt mondta, a társulat akkor határoz a pénzről, amikor döntési helyzetbe kerül. Körülbelül másfél év múlva, miután lejárnak a szerződések. A mostani helyzetben még azt sem lehet pontosan tudni, hogy mennyi marad, így nincs miről dönteni. – Olyanok is lázítanak, akik ebbe a rendszerbe még egy forintot sem tettek, nem érzik magukénak ezt a beruházást – tette hozzá Hevesi, aki azt szeretné, hogy a befizetési morál továbbra is jó maradjon. Jelenleg 35 millió forint van a társulat számláján, ahonnan negyedévente utalnak a Fundamentának. A társulati elnök a kommunikációról elmondta: évente egyenlegközlőt küldenek, a társulat küldöttközgyűlései nyilvánosak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárdos szerződés

Másfél milliárd forintból valósul meg a szennyvízberuházás Székkutason. A kivitelezővel a szerződést csütörtökön írták alá. Tovább olvasom