Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kis szubjektív zsemleteszt

Hódmezővásárhely - Mértünk, szagoltunk, kóstoltunk – négy vásárhelyi üzlet vizeszsemle-kínálatát hasonlítottuk össze.
A vásárhelyi üzletek tapasztalata szerint sok vásárlót mozgat meg az olcsó péksütemény. Kíváncsiak voltunk, hogy van-e összefüggés a reggelik és uzsonnák elmaradhatatlan kellékének ára, állaga és minősége között, ezért tegnap reggel a négy legnagyobb belvárosi üzletben vásároltunk zsemlét, hogy megvizsgáljuk, lemérjük, megropogtassuk és megkóstoljuk. Megdöbbentünk a különbségeken.

A legolcsóbb, 9 forintos zsemlére az egyik forgalmas belvárosi pékségben bukkantunk. Az 56 grammos péksüti nem úgy nézett ki, mintha előző éjszaka készült volna. De kellemesen csalódtunk, ropogós és illatos volt. Ízével sem volt semmi baj, ráadásul nem is morzsálódott. Szerintünk megérte az árát.

22 forintba került, de a kerekítés miatt csak 20 forintot kellett fizetni a zsemléért az egyik áruházlánc üzletében. Az 57 grammos péksütin meglepődtünk: az úgy nézett ki, mintha napok óta aszalódott volna. Illata sem volt, azaz mégis: a nyers lisztét árasztotta. Az íze pedig felejthető, még megvajazva sem voltunk tőle elájulva. 26 forintot kértek az egyik másik áruházlánc nagy boltjában a zsemléért. Ezt nehezebbnek találtuk az előbbieknél, éppen 66 grammot nyomott. Egy szépséghiba itt is akadt: ez volt az egyetlen, amelyet összetapadt társai közül kellett kibányászni. Zsemleillata ellenére ízetlennek bizonyult.

Kóstoló a kínálatból. Volt olyan zsemle, amelyikből egy harapás is bőven elég volt. Fotó: Tésik Attila
Kóstoló a kínálatból. Volt olyan zsemle, amelyikből egy harapás is bőven elég volt.
Fotó: Tésik Attila

Igazi óriás vizeszsemlét találtunk az egyik pékség mintaboltjában, igaz ezt a 108 grammot nyomó péksütit adták a legdrágábban. Darabjáért 35 forintot kértek. Nemcsak nagyobbnak, de sültebbnek és finomabbnak is bizonyult, mint versenytársai. Még úgy is, hogy csak úgy magában fogyasztottuk el, nem készült belőle szendvics.

A szabványos zsemle

A Magyar Szabvány szerint a vizes zsemle darabjának 52-56 gramm közötti súlyúnak kell lennie. Gulyás-Szabó Gergelytől, az egyik vásárhelyi pékség ügyvezető igazgatójától megtudtuk: a zsemle szavatossági ideje egy nap. A sóból, lisztből, élesztőből és vízből készült péksüteményhez ma már, a lisztek minőségének romlása miatt, adalékanyagot is muszáj használni.

Olvasóink írták

  • 6. joy 2009. július 08. 06:07
    „Csak hogy tiszta legyen a búza:
    Ma magyarországon a vállalkozások, magánytermelők jelentős része nem minőségi búzatermesztésre rendezkedett be, sok esetben az előző évi termést használják vetőmagnak. Így fordulhatott elő a fuzáriumos fertőzés is olyan nértékben, hogy a búza minőségének ellenőrzését trehányul végző malom és a lisztfőldolgozó cég is bebuktak.

    Sajnos a valóban jó minőségű magyar búzából készült jó minőségű liszt nem itthuni üzletek pocaira kerül.
    Ám a jó zsömlét adalékok nélkül, max sikér hozzáadásával el lehet készíteni. Aki a teszkós, corás virtuális pékáróért pénzt ad, megésdemli, amit érte kap. Nem érnek azok lyukas garast sem!

    A Vajdaságban sokkal tisztességesebbek a földmívesek.”
  • 5. xene@freemail.hu 2009. július 07. 22:00
    „Nemrég Szabadkán jártam, s ott zsemléket vettünk. Hát azt kell mondjam, hihetetlenül finomak volt. Ezek a magyar zsemlék mindennel fel vannak fújva, s 24 óra után nagy többségében olyanok, mint a kő....”
  • 4. persona 2009. július 07. 21:20
    „a Lidl-s zsemle még másnap is ehető. a Tescos nem. ennyi..:)”
  • 3. hehe 2009. július 07. 21:00
    „ÉN OLYAN FONOTT KALÁCSOT SÜTÖK ,HOGY AZT MÉG 3 NAP UTÁN IS MEGLEHET ENNI.”
  • 2. Pengemester 2009. július 07. 20:56
    „Nem vágom. Állítólag jobbnál jobb búzafajtákat nemesítenek,a malmok technikai szintje,gondolom nem XIX.századi. Akkor hogy a fenében romlik a liszt minősége?”
  • 1. csutka 2009. július 07. 19:23
    „A háziasszonyok,ma sem adnak adalékanyagot a kelttésztához.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nappali kórház lehet Kakasszéken

Kakasszék - Emelt szintű hotelszolgáltatással várják a pácienseket a kakasszéki gyógyintézetben,… Tovább olvasom