Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Kis vásárhelyi játszótérteszt

A játékok újak, biztonságosak és tiszták, az árnyék, az ivókút és a mellékhelyiségek azonban hiányoznak – ez derült ki abból a vásárhelyi tesztből, amelyben három parkot néztünk meg.
Három, új eszközökkel felszerelt, az uniós szabványoknak megfelelően kialakított játszóteret teszteltünk Vásárhelyen és Mártélyon.

Először a legújabbat, a kalandparknak keresztelt mártélyit próbáltuk ki, de mégis inkább csak egy nagyobb játszótérre emlékeztet. Belépődíj nincs, szigorú szabályok viszont vannak: 5 év alatti gyerekek nem használhatják, 12 év alatt pedig csak szülői felügyelettel. Ennek ellenére ottjártunkkor több, még beszélni sem tudó apróságot láttunk, akit a szülei kézen fogva vezettek végig a kötélhidakon, pallókon. Egyelőre egyetlen hinta van csupán, ez csúcsidőben biztosan kevés. A földet hánccsal szórták be, így eső után sem kell tócsákat kerülgetni, a mezítlábas rohangálásnak viszont nem kedvez. A padokon a szülők kényelmesen ücsöröghetnek, az asztalok piknikezéshez is kiválóak. Bár magas fák állnak a parkban, néhány helyre igencsak odatűz a nap. Ivókút nincs, mellékhelyiséget sem találtunk a közvetlen közelben.

Vásárhely legnépszerűbbje lett a népkerti játszótér. Fotó: Tésik Attila
Vásárhely legnépszerűbbje lett a népkerti játszótér.
Fotó: Tésik Attila

Ez utóbbi igaz a néhány éve alapítványi pénzből épült népkerti játszótérre is. Itt füves-homokos a talaj, a kicsik nyugodtan szaladgálhatnak cipő nélkül, és a játékokat is úgy alakították ki, hogy a bébik is használhatják. Legkülönlegesebb része az a hajó, amelyre számos módon fel lehet mászni, és le lehet jutni onnan. Bár fák övezik a teret, talán ez az egyetlen játék, amelyet nem véd árnyék a napsütéstől. Padból viszont itt is akad bőven, sőt asztalok is állnak a fák alatt.

A kertvárosi, Rudnay utcai játszóteret főleg a közelben lakók használják – egy-egy délután tumultus alakul ki a csúszdás mászókán és a homokozó körül. Ide is olyan játékokat építettek, amelyeket már egész kicsi kortól biztonságosan lehet használni, négy hinta van, a talaj homokos, az árnyék viszont több helyen is jólesne. A felfrissülésről a közelben csobogó kicsi szökőkút gondoskodhatna – a víz tisztasága azonban kérdéses, ivókút pedig itt sincs.

Olvasóink írták

 • 12. JB007 2009. szeptember 12. 10:21
  „Filctoll!
  Hülyeségért offolunk, ráadásul egy véleményen vagyunk...:)”
 • 11. hasika 2009. szeptember 12. 06:36
  „Igen biztosan valakinek pótolnia kellene a hiányosságokat mint a wc-t is a népkertben, de épp láttam,hogy a 13-14 éves fiúk vagányul csúszkálnak a kicsik játékszerein.(persze Ők a vagányak!!!!!)Erre gondolom nincs pénze az alapítványnak vagy önkormányzatnak.Szívem szerint a rongáló embereket kamerára venném és tessék ki lehet fizetni amit tönkre tettél.”
 • 10. Beth 2009. szeptember 11. 22:45
  „A népkerti játszótéren a hajónál a felmászást segítő kötélhágcsó tartógömbje már 2 éve el van törve.

  A "felmászóka" kötelei a fenti képen is jól látható módon le vannak vágva.......

  Kitől kérhető a hiányzó elemek pótlása? Kérem járjanak utána!”
 • 9. Filctoll 2009. szeptember 11. 19:26
  „JB007 Ha jobban megnézed a térképet pölö akkor láthatod hogy az a Bartók Béla utca a fórum ABC-ig. Mindegy hagyjuk! Pletyka szinten hallottam hogy fizetőssé akarják tenni a kaladparkot Mártélyon? Mondjuk EU támogatott 24.9 milla volt az ára igy kötve hiszem, de nem zörög a haraszt. Remélem csak pletyka!”
 • 8. ankusz 2009. szeptember 11. 09:38
  „Hát azért szerintem nem nevezhető annak...de mindegy....”
 • 7. JB007 2009. szeptember 11. 08:35
  „A Rudnay utcától Délre aaz ABC előtti nagy füves placc egy részén már régóta van játszótér. Kis rugalmassággal nevezhető Rudnay utcai játszótérnek.”
 • 6. ankusz 2009. szeptember 11. 08:18
  „Filctoll!Fergeteges cikk...jól szóltál,ilyet bármelyikünk tudna írni.Nem értem miért nem lehet normálisan tájékozódni....de mindegy...ők tudják!”
 • 5. Filctoll 2009. szeptember 10. 21:51
  „A Rudnayn nincs játszótér! A Kodály Zoltán utcán- a kőfalnál, Európa-park- viszont van! Gondolom azt látogathatta meg a tisztelt jól tájékozott tollforgató!
  Rudnay vagy Kodály, Neki teljesen mindegy a lényeg a fergeteges cikk.”
 • 4. Nornora 2009. szeptember 10. 21:09
  „Nem szólnak senkinek, aki kicsi gyereket visz. És miért is szólnának? :p Ez végül is játszótér.
  Viszont azok a faháncsok egyáltalán nem tetszenek. Nekem egy átszúrta a papucsom talpát, és megszúrta a talpam. Na mindegy. A gyerek meg egy jó tíz centi magasra kiálló gyökérben bukdácsolt. :S”
 • 3. JB007 2009. szeptember 10. 19:54
  „Nahát, ilyen hamar lefokozták a Kalandparkot? Már játszótérként emlegetik?”
 • 2. ankusz 2009. szeptember 10. 12:14
  „A rudnay-n nekem nem rémlik játszótér....mögötte már igen.Most akkor hol?”
 • 1. meinl 2009. szeptember 10. 12:09
  „Ezt nem is tudtam.A lányom még korántsincs 5 éves,mégis minden akadály nélkül bennvoltunk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anett alkalmas katonának

Jól teljesített a katonai alkalmassági vizsgálaton Borsodiné Hódi Anett. Az adósságcsapdába került családnak gyűjtő alapítvány számlájára eddig több mint 200 ezer forint érkezett. Tovább olvasom