Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kisgyerekként mindent szétszerelt, most össze is rakja

Hódmezővásárhely - Domján Attila megnyerte az országos Szakma Sztár Fesztivált - a vásárhelyi Gregus tanulója mechatronikából lett a legjobb. Vagyis pontosan tudja, hogyan működnek a gépek.
Mit jelent?

„A mechatronika a gépészet,
az elektronika, elektrotechnika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja" – írja a Wikipédia. A gépészmérnök és a villamosmérnök szó összetételéből ered, egyik legfontosabb alkalmazási területe a robotika.
– Még csak néhány éves voltam, de már akkor mindent szétszedtem. Megnéztem, hogy mi van például egy játékautó belsejében, mert érdekelt. Ennek persze otthon nem nagyon örültek – emlékezett vissza nevetve Domján Attila. A 22 éves vásárhelyi fiatal nyerte meg a Szakma Sztár Fesztivált mechatronikából. Érdeklik a gépek, azok működése, fejlesztése, ezért választotta ezt a szakmát.

Az írásbelire százan jelentkeztek az országból, majd a selejtezők után a fővárosi döntőre már csak hárman utaztak. – Több feladatból állt a verseny. Hibakeresés, karbantartás, vezérlő programozás, elektronikus hajtás – sorolta Attila, aki Bakacsi Lászlóval készült a tudáspróbára.

Idén végez a vásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskolában, ahol győzelme miatt nem kell szakmai vizsgát tennie. Hiába lehetne lazítania, Attila tegnap is az iskolájában dolgozott. – Ezt már az utókornak készítem. Használati útmutatót írok egy géphez. Leginkább az automatizált gépek működése érdekel. Legyen szó akár egy palackozóról, amikor beállítjuk, hogy mennyi folyadékkal töltse meg a gép az üveget – magyarázta Attila. Hozzátette, helyzet- és fényérzékelők szerelése mellett akár a különböző robotok – rakodó, hegesztő, festő – karbantartását is megoldja, de ezzel az utóbbi időben annyit nem foglalkozott.
 
Domján Attila (középen) tanáraival, Kurusa Józeffel (balról) és Bakacsi Lászlóval (jobbról).  Fotó: Antal Sándor
Domján Attila (középen) tanáraival, Kurusa Józeffel (balról) és Bakacsi Lászlóval (jobbról). Fotó: Antal Sándor

A jövőjével kapcsolatosan elmondta, reméli, sikerül a lehető leghamarabb elhelyezkednie a szakmában. Erre jó esélye van, jelenleg egy villamossági és informatikai termékekkel foglalkozó cégtől vár visszajelzést.

A vásárhelyi iskolának nem ez az első nagy eredménye. A Szakma Sztár Fesztivált negyedik alkalommal nyerte meg gregusos diák, miközben második helyet is szereztek. 2010-ből Európa-bajnoki bronzéremmel is büszkélkedhetnek – tudtuk meg Kurusa Józseftől, az intézmény igazgatóhelyettesétől, akit idén felkértek a fesztivál mechatronikai és az automatikai versenyének koordinálására.
 
Eltűnnek a műszaki szakok

A kiváló eredmények ellenére hamarosan eltűnnek a műszaki szakok az intézményből: 2019-ben vizsgáztatnak utoljára. A fő profil a mezőgazdaság. A Gregus- és a Kossuth-iskolát 2007-ben vonták össze, azóta az előbbi nevét viseli. A Kossuth épülete 2011-ben bezárt, tavaly pedig elbontották. A műszaki szakokat a Kalmárban oktatják majd tovább Vásárhelyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vevőkből eladók: bárdot is árultak a vásárhelyi polcokon

Vevőkből eladók: bárdot is árultak a vásárhelyi polcokon
Egyre többen adják el használt, de még jó állapotú holmijaikat abban a vásárhelyi üzletben, ahol polcot lehet bérelni. Tovább olvasom