Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Kishomoki csatornák: száz aláírás kell még

Hódmezővásárhely - Az év végéig 506 aláírt szándéknyilatkozatot kell összegyűjteni Új-Kishomokon, hogy az unió támogassa a mintegy 600 millió forintos csatornázási beruházást. Az előírás szerint ugyanis a 750 érintett ingatlan 67,5 százalékának kell vállalnia, hogy rácsatlakozik a hálózatra.
Kis Imre születése óta Új-Kishomokon él. A Fári utcában – ugyanis mióta belterület lett ez a rész, a dűlők helyett utcák vannak – lakó férfi már aláírta a szándéknyilatkozatot. Elmondta, hogy a házuk 1996 óta összkomfortos, csatorna hiányában azonban a szennyvizük a mai napig a talajba elszivárog.

– Örülök a csatornázásnak, hiszen úgy vélem, ennek díja jóval olcsóbb lesz, mint az esetleges környezetvédelmi bírság, amit kiszabhatnak rám. Úgy tudom, hogy portánként 150-200 ezer forinttal kell hozzájárulni a beruházáshoz, a pénzt mi egy összegben szeretnénk majd befizetni – mondta a férfi.

A Kertbarát utcába költözött 2005-ben Tóth Jánosné családjával. Az asszony két gyermeke közül az egyik már felépítette a házát, a másiknál még tartanak a munkálatok. Azonban mind a három ingatlantulajdonos aláírta a nyilatkozatot. Tóth Jánosné hozzátette, hogy miután Vásárhelyen megszűnt a szennyvízszippantás, Szegedről kell a szolgáltatást megrendelni. Ennek költsége pedig alkalmanként 18 ezer forint.

Kedvezmények

Az önkormányzat a Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. közreműködésével tervezi a hálózat kiépítését. Amennyiben az érintettek december 31-éig leadják szándéknyilatkozatukat, több kedvezményt is biztosítanak. Így a cég átvállalja a kiviteli tervek elkészítésének költségeit, tízszázalékos általános kedvezményt nyújt a csatornadíjból, a házi átemelő berendezést üzemeltető fogyasztónak újabb tíz százalékkal csökken a díja, valamint ugyancsak tíz százalékkal kevesebbért locsolhatnak minden év május elseje és szeptember 30-a között az időben aláírók.  
Miután Új-Kishomokot belterületté nyilvánították, elengedhetetlen, hogy kiépüljön a szennyvízhálózat. Benkő Zsolt önkormányzati képviselőtől megtudtuk, az előírások szerint az érintett ingatlanok 67,5 százalékának hozzá kell járulnia a beruházáshoz. Erre azért van nagy szükség, mert az Unió csak így támogatja a munkákat.

– Várhatóan mintegy 600 millió forint a beruházás költsége. A támogatás mértéke pedig a 85 százalékot is elérheti, ezért nem mindegy, mennyi hozzájárulást gyűjtünk össze december 31-éig – folytatta a városatya.

Új- és Öreg-Kishomok külterületi koordinátora, Saja Mária bizakodó. A támogatás eléréséhez 506 aláírásra van szükség. Tegnap átlépték a négyszázat, s elmondása szerint még mindig igen nagy az érdeklődés.

– Hetente több alkalommal is tartunk fogadóórát a képviselővel, ahol várunk minden érintett új-kishomokit.

A képviselő és a koordinátor mellett mezőőrök, közterület-felügyelők, önkormányzati köztisztviselők is mindent megtesznek annak érdekében, hogy meglegyen a kívánt százalék. Sőt a legutóbbi közgyűlésen Lázár János polgármester kijelentette, ha kell, maga is becsönget a házakba, s rábeszéli a lakókat a csatornázásra, mely várhatóan 2008 végén vagy 2009 elején indulhat.

Olvasóink írták

  • 1. NTK 2007. november 27. 08:48
    „Nem igazán tartom etikusnak, hogy a város úgy próbálja rábírni az embereket a csatornatársulatba történő belépésre, hogy fenyegeti őket. Az elmúlt napokban többen is felszólítást kapta a Polgármesteri Hivataltól, hogy mutassák be szennyvízaknáik szippantatási számláit. Csak azt nem tudom, hogy milyen alapon. Ha jól tudom semmilyen jogszabály nincs arra nézve, hogy bárki bármilyen számlát megőrizzen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós a népszavazásról Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának és a népszavazási kampánynak a vezetője találkozott a Csomiép dolgozóival, és Lázár János polgármester vendégeként részt vett a susáni Szabadság Olvasókörben rendezett lakossági fórumon is. Tovább olvasom