Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Kismesterek plázája lehet a majolikából

Hódmezővásárhely - Az egykor szebb napokat látott vásárhelyi majolikagyár a helyi termékek, kismesterségek plázájaként éledhet újjá.
Az egykor szebb napokat látott vásárhelyi majolikagyár a helyi termékek, kismesterségek plázájaként éledhet újjá. Tizenkét európai város közös nyertes pályázatának köszönhetően kétéves program indult be a kerámia és a régi mesterségek megőrzésére Vásárhelyen. A 540 millió forintos projektben a kultúrára épülő turizmust és a régi mesterségek termékeinek eladását tervezik.

A kerámia és a kismesterségek hagyományainak megőrzése és ápolása európai viszonylatban elnevezésű pályázatot sikerrel nyújtotta be tizenkét város. A franciaországi Vallauris, a romániai Torda, Nagybánya és Korond, a spanyol Hoya, a görögországi Milies és Paggaio, a portugáliai Adere, Alcobaca és Inteli, a szlovéniai Pomelaj, valamint Hódmezővásárhely projektjének összköltsége 540 millió forint.

A programot Vásárhely vezeti, így az alföldi városba került a fenti összegből 116 millió, amit az önkormányzatnak 6 millió 130 ezer forintos önerővel kell kiegészítenie. A projekt már elkezdődött, 2011 júliusáig tart.

Vásárhelyen nagy hagyományai vannak a kerámiának. Fotó: Tésik Attila (galéria)

– Vásárhelyen a kerámiának nagy hagyományai vannak, amire építkezni lehet. Emellett olyan egykori kismesterségeket, mint a hímzést, a szövést, a lószerszámkészítést, a kocsigyártást vagy a lópatkolást elevenítenénk fel – mondta Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész.

Az egykori majolikagyár épülete is fontos szerepet játszik a programban. Jelenleg kisebb műtermek működnek benne, de akár egy modern plázaként is újjáéledhetne az üzem. A vasút mellett lévő telephely ideális helyszín lehet a kultúrára épülő turizmus fellendítéséhez.

– Szeretnénk, ha ezek a termékek a XXI. század piacán is megállnák a helyüket. Portugáliában és Dániában ez már bevált, vagyis a helyi termékeket egy helyen árusítják, így Vásárhelyen a majolikában kerámiákat, hímzéseket, szövéseket, de akár pálinkát, mézet és paprikát is vehetnének a turisták – folytatta Pannonhalmi Zsuzsa.

Európai együttműködés

A projektnek az is fontos célja, hogy a részt vevő városok, országok megismerjék egymás kultúráját, régi, hagyományos termékeit. Ennek érdekében a kézművességek felélesztése mellett közös szemináriumokat, tanulmányutakat, tapasztalatcseréket is szerveznek 2011-ig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lezáratlan múltról

Hódmezővásárhely - Ma este héttől vetíti a vásárhelyi televízió azt a dokumentumfilmet, amely arról szól, hogy Pozsgay Imre államminiszter 1989-ben a vásárhelyi porcelángyárban népfölkelésnek nevezte az 56-os forradalmat. Tovább olvasom