Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Kitartó az utolsó videotékás

Hódmezővásárhely - Egyetlen videokölcsönző maradt Vásárhelyen, ahol a 90-es években 15-16 téka is működött. Benczúr Gyula tulajdonos kitartó, de azt mondja, 10 évet már nem lát a szakmában.
– A rendszerváltás idején mindenki kereste a munkát. Nekünk ez jutott eszünkbe, és nyitottunk egy videotékát a Hódtóban – emlékezett vissza a kezdetekre a vásárhelyi Benczúr Gyula, aki 1989-ben vágott bele a filmkölcsönzésbe. A családi vállalkozás – mint bárhol máshol az országban – az 1990-es években élte fénykorát, majd a megjelenő televíziós csatornák és az internet egyre nagyobb ellenséggé váltak.

– Volt, amikor négy videotékát is üzemeltettünk a városban, de mára már csak ez az egy maradt, itt, a Mária Valéria utcán. A hódtóit három éve zártuk be – tette hozzá a tulajdonos, aki elmondta, ha nem foglalkozna különböző eszközök kölcsönzésével, illetve fotó- és videókészítéssel, már lehúzhatta volna a rolót. – Nincs nagy forgalom, csak a videokölcsönző már nem tud eltartani egy családot – jelentette ki.

Benczúr Gyula még ma is két és fél ezres DVD-gyűjteményt kínál kölcsönzésre. A szerző felvétele
Benczúr Gyula még ma is két és fél ezres DVD-gyűjteményt kínál kölcsönzésre. A szerző felvétele

– Korábban Vásárhelyen 15-16 videotéka is működött, de jelenleg csak ez az egy van a városban – folytatta Benczúr Gyula, aki mintegy 8000 darab videokazettával rendelkezik. Ezek között ritkaságok is vannak. Otthon őrzi őket, és ha valaki keres még kazettát, akkor szívesen segít. A VHS-eket a 2000-es évek elején kezdte lecserélni, s már csak DVD-kkel foglalkozik, több mint 2500 darabos gyűjteménye van.

– Igyekszem én is megnézni az összes filmet, de kedvencet nem tudok mondani – tette hozzá Gyula. A repertoár széles, és folyamatosan frissül. Azt mondja, egy film mozimegjelenése után 3 hónappal kínálja fel a kiadó DVD-formátumban, szinkronizálva az új filmeket, azok közül válogat.

– A kölcsönzők között két típus van: az egyik, aki bejön ide, szétnéz, majd hazamegy, és letölti az internetről a filmet. A másik pedig ki is kölcsönzi azt – mondta a tulajdonos. Tőle egy napra vihetik el a DVD-ket, 4-600 forintos áron.

A téka tulajdonosa szerint a legnagyobb gond ott van, hogy nem becsülik a szerzői jogot. Bárki bármit le tud tölteni ingyen, pillanatok alatt az internetről – torrent és videomegosztó oldalakról –, és ez az, amivel nem tud, nem lehet versenyezni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tankerület és a múzeum vezetőjét is számon kérte Lázár János

„Akarja-e folytatni a munkát, miért nem jelenik meg az üléseken – ha megunta, akkor… Tovább olvasom