Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kiürül a Kálvin téri művészeti iskola

Hódmezővásárhely - A felújítás után a Petőfi művelődési központba költözik a vásárhelyi Péczely művészeti iskola. A megüresedő Kálvin téri épület sorsáról még nem döntöttek.
14 kihelyezett tagozatának közel 1000 diákjával költözik a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény Vásárhelyen. A zenei, képzőművészeti, színjátszó csoportok egy része 2011-től már várhatóan a megújult kulturális és szolgáltató központban kezdheti meg a tanévet. Megírtuk: a város az AGORA-program kapcsán 1 milliárd 116 millió forintot nyert, amelyből egy multifunkcionális központot alakít ki a Petőfi művelődési központban. Ennek részeként integrálják az alapfokú művészeti oktatást is a modern környezetbe. A felújítás jövő tavasszal kezdődik, a tervek szerint decemberre készül el.

– Sokkal jobb, modernebb körülmények között oktathatjuk majd a diákjainkat – állapította meg az 1953-ban alapított Péczely-iskola igazgatója, Vágó János. – A jelenlegi 2 szintes Kálvin téri, központi épület 24 tantermének jó része már megérett a felújításra, a költözéssel azonban ez a probléma is megoldódik. A művészeti oktatás többsége átkerül a művelődési központba, míg egy része a tervek szerint az Eötvös József szakközépiskolában zajlik majd – magyarázta az igazgató.

Még gondolkodnak, hogyan hasznosítsák az épületet. Fotó: Tésik Attila
Még gondolkodnak, hogyan hasznosítsák az épületet.
Fotó: Tésik Attila

A Kálvin téri épületben egyébként 1957 óta folyik zeneoktatás, előtte a Völgy utcában végezték a munkát. Kezdetben 8 pedagógus közel 200 diákot oktatott, mára viszont jelentősen kinőtte magát a művészeti képzés Vásárhelyen. Most 52 tanár foglalkozik délután fél 1-től este 8 óráig az általános és középiskolásokkal.

Azt szeretnék, ha reggeltől estig ki lenne használva az új PMK – hallottuk Mikecz Pétertől, a városháza kabinetirodájának vezetőjétől. Hozzátette: amellett, hogy modern körülmények közé kerül a művészeti oktatás, költségcsökkentéssel is jár a változás. A megüresedő épület hasznosításán még gondolkodik az önkormány

Olvasóink írták

 • 18. aranka2 2009. december 10. 16:40
  „Én2, miért is kell a városnak minden ingatlan? Ki tudja adni? Fenn tudja tartani? Fel tudja használni? Költői kérdések, szerintem egyáltalán nem kell. Rapcsák mániája volt az ingatlangyűjtés. Az magánembernek mozgó vagyon lehet (egy darabig), közösségnek teher. Sokkal okosabb, ha tőkeerős befektetők veszik meg, és hasznosítják, a lakosság érdekében. Munkahelyteremtéstől elkezdve rengeteg okos dolog lehet. Persze egészen más kérdés épületeket bannerekét elkótyavetyélni, de árán való eladásról beszéltem. Ha pedig nem tetszik, amit a város vezetése csinál, a legközelebbi választáson meg kell buktatni őket.”
 • 17. Én2 2009. december 10. 13:19
  „aranka2.- nem mindenről kell szavazni de a város vagyonának elherdálásáról nem ártana. Mindent eladnak és azután mi lesz?”
 • 16. aranka2 2009. december 09. 16:29
  „Én2, önkényességről szó sincs. Tudod, négyévenként választunk magunknak önkormányzatot, mégpedig azért, hogy intézze közös dolgainkat. Ezt úgy hívják, hogy képviseleti demokrácia. Nem szükséges, sőt igen-igen káros minden apróságról (például tandíjról, vizitdíjról, óleladásról, stb) népszavazást tartani.”
 • 15. JB007 2009. december 09. 15:57
  „A K&H városi tulajdonban lenne? Most meglepődök...”
 • 14. Én2 2009. december 09. 15:21
  „Ma hallottam, hogy a gyünyörű K§H Bank épületet amilyen csak az országban három van szintén eladásra kerül. v. került is már.Miért teheti meg valaki, hogy önkényesen elajd a a város vagyonait. Miért nem lehet népszavazást csinálni ebben az ügyben.”
 • 13. aranka2 2009. december 09. 13:26
  „Filctoll, ez akkor volt Erzsébet szálloda, amikor te lúdtoll. Ha életedben jártál volna az épületben, tudnád, hogy a zsidó hitközség építette, a vásárhelyi zsidók összeadott pénzén, mindenféle állami segítség nélkül, mert akkoriban az még nem volt divat. A hitközség székháza, szállodai szobák, bolt, kóser mészárszék, kávéház volt benne.
  Abban dongónak viszont igaza van, hogy nyilván egy újabb Kossuth Zsuzsa-akció. Egy épülettel kevesebbet kell fenntartani, pályázati potya pénzből építenek egy bazi nagy műv. központot, amire semmi szükség nincs, úgyhogy funkciót kell neki találni. Nyilvánvalóan ostobaság az egész, teljes hozzánemértésről tanúskodik ez az összeköltöztetés is, hiszen a város egyetlen döntéssel felruházott embere az oktatáshoz sem ért, mint ahogyan sok minden máshoz sem, amiben önfejű agresszivitásával dönteni szokott.”
 • 12. Lixus_kzs 2009. december 09. 11:15
  „Ajj de beindult a szoci kampánygépezet, majd jól rátok is fogok szavazi.”
 • 11. totya66 2009. december 09. 09:06
  „Adtak már el itt iskolát ingyen, annyiért ez is vevőre (haverra) talál.
  Mielőtt a kapitány elhagyja a süllyedő hajót az értéket még kimenti magának.”
 • 10. hetedik 2009. december 09. 08:18
  „Ez véletlenül nem a zsidó kávézó volt anno?”
 • 9. Beth 2009. december 08. 21:09
  „:D hehehe”
 • 8. qutya 2009. december 08. 19:40
  „Nem a városnak kell a pénz, hanem valakinek kell EZ az épület.
  Ebből pedig jó pénz lesz. De nem a városnak!!
  Majd jön a nagy duma, hogy remek helyre került a művészeti oktatás.
  Arról viszont már nem fognak beszélni, hogy mi lett a régi épülettel.
  Miért kell mindent elpocsékolni?”
 • 7. JB007 2009. december 08. 18:46
  „Felújítani nincs pénz. Fenntartani nincs pénz. Ha eladják, lesz pénz. Na, melyik lesz?

  De biztos, hogy valami tuti jó bizniszt csinál a város. (A banneres hsz találó...)”
 • 6. Dongó 2009. december 08. 18:28
  „Nem lepne meg, ha fekete kalapos, kaftános és pajeszos valakik kapnák meg, természetesen jelképes összegért.
  Ez a városunknak egy "kiváló és remek befektetés" lesz.
  Miért "rombolunk" le minden olyan dolgot, ami a városé? Kinek szúrja a szemét a zeneiskola? Gyanúm, hogy egy újabb "Kossuth Zsuzsa" akció.
  Szép napot, tisztelettel: Dongó”
 • 5. Én2 2009. december 08. 17:15
  „Sajnálom ezt az épületet, sok gyerek tanúlt ott. Szerintem eladják mint mindent.”
 • 4. Filctoll 2009. december 08. 16:44
  „Ez az épület volt valamikor az Erzsébet szálloda.
  Nagyon remélem nem fogja a város ezt az ingatlanát is eladni!
  Remek helyen van, ismét szállodának meg lehetne csinálni!

  Nornora - A zsinagógához sose volt semmi köze, szerintem ezután se lesz!”
 • 3. az_aki 2009. december 08. 14:17
  „a fotosnak ez egy jó képe:) asszem most láttam először jó képet tőle, de ez ZSÍR:)”
 • 2. Nornora 2009. december 08. 13:58
  „Persze, gondolkoznak rajta... Mi is van a szomszédban? :S”
 • 1. eldorádó 2009. december 08. 12:12
  „adok érte én is egymillió bannert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszent perel szemétügyben

Nem nyugszik bele a mindszenti önkormányzat abba, hogy a város nyakán marad a 26 tonna német háztartási hulladék. Tovább olvasom