Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Kizárólag a működésre adnak pénzt

Hódmezővásárhely - Önerős fejlesztések szóba sem jöhetnek idén Vásárhelyen, ahol az önkormányzati intézményeknek kötelezettségvállalási stopot hirdettek. Ez azt jelenti, hogy a működéshez szükséges pénzt megkapják, de azon felül semmit, legalábbis a szeptemberi adóbevételek megérkezéséig.
Bár elfogadták az idei költségvetést, Vásárhely polgármestere, Lázár János a tárgyaláskor nem győzte hangsúlyozni: a büdzsé csupán virtuális. Az adó- és járulékrendszer változásai miatt biztosan újra kell majd tárgyalni a számokat. Lázár azt is kijelentette, az intézmények számára kötelezettségvállalási stopot írnak elő mindaddig, míg nem látják a márciusi helyiadó-bevételeket, és újabb stopot hirdetnek majd a szeptemberben esedékes adók beérkezéséig. Hogy mindez mit jelent a gyakorlatban, azt Korsós Ágnes jegyzőtől kérdeztük.

– Ami elengedhetetlen, azt természetesen kifizetjük, de a felesleges kiadásokat, amelyek nélkül az intézmények működése biztosított, nem finanszírozzuk – felelte kérdésünkre a hivatalvezető. Elmondta azt is, minden intézmény vezetője önállóan felelős a saját költségvetéséért, amelyben a bérektől a rezsiköltségen át az utolsó kréta beszerzéséig mindent feltüntet. Ilyenkor olyan költségekkel is számolnak, mint például az elavult képernyők LCD-monitorra cserélése vagy továbbképzések, amelyeket még el lehet halasztani. Értelemszerűen az utóbbi típusú kiadásokra ebben az évben egyáltalán nem lesz mód, eszközcserében is csak akkor lehet gondolkodni, ha ahhoz jelentős pályázati forrás áll rendelkezésre. Ez egyébként nemcsak az intézményekre, hanem az önkormányzat összes beruházására igaz, azaz önerős fejlesztésről ebben az esztendőben szó sem lehet.

A jegyző ugyanakkor azt is elmondta, hogy van tartalékuk, amelyből a vis maior helyzeteket meg tudják oldani. Így például ha csőtörés vagy vihar okozta károkat kell elhárítani, ezt a keretet használják.

Nem aggódnak a vezetők

Az általunk megkérdezett intézményvezetők nem borúlátók. Nagyné Bánfi Judit, az integrált középiskolák és az Eötvös-tagintézmény igazgatója azt mondja, a szakképzési hozzájárulásból sok mindent be tudnak szerezni. Forrainé Kószó Györgyi, a Liszt Ferenc általános iskola vezetője szerint pedig a pályázati lehetőségek segítenek, hogy megvalósítsák terveiket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékoskodás a vásárhelyi döntés indoka

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen a mezőőr látja el a batidai és barattyosi külterületi koordinátori teendőket év eleje óta. A döntést takarékoskodással indokolták. Tovább olvasom