Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Klastromot építenek a nővéreknek

Hódmezővásárhely - Klastrom építését tervezi a vásárhelyi önkormányzat, az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Domonkos Nővéreknek. A rendház kialakításának költségeit, 150 millió forintot a város állná – derült ki egy korábbi közgyűlésen. A domonkosok pedig felújítanák vagy újjáépítenék a Virág utcai ovit, és oktatási központot terveznek a városban.
Tulajdonosként támogatja a vásárhelyi önkormányzat a Mária Valéria Keresztény Óvoda felújítását vagy újjáépítését – hangzott el egy korábbi közgyűlésen. A Virág utcai intézmény – ahová közel 180 kisgyermek jár –, fenntartója az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Domonkos Nővérek. Lázár János polgármester a közgyűlésen azt mondta, tárgyalnak a renddel és a katolikus egyházzal az ovi felújításáról vagy újjáépítéséről. A beruházásra egyébként nem az önkormányzat pályázna, hanem a fenntartó.

A nővérek új szállását, azaz a klastromépítést viszont a vásárhelyi önkormányzat állná. Minderről ugyancsak Lázár János beszélt a közgyűlésen. A polgármester kifejtette: több intézményben is tanítanak a nővérek, akiknek több férőhelyre lenne szükségük. Amennyiben az egyház a parókia mellett területet biztosít, a város 150 millió forintból klastromot építene. Elhangzott továbbá, hogy a nővérek egy általános iskolát is terveznek Vásárhelyre.

Kiss Andrea (MSZP) képviselő erre azt mondta, tiszteli a Domonkos Nővéreket, de 150 millió forintot egy klastromra fordítani, amikor az önkormányzat oktatási intézményei katasztrofális állapotban vannak, luxuskiadás. Az iskolalapításról szóló terveikhez pedig mit szól a többi intézmény? – tette fel a kérdést.

Két helyen szeretnének a domonkosok oktatási központot kialakítani, Kőszegen és Vásárhelyen – jelentette ki Lázár János. Mit szól a többi intézmény? A szülők keresték meg a nővéreket, hogy szeretnék, ha lenne iskolájuk is – válaszolta a polgármester. Úgy vélte: fontos a katolikus egyház közösségépítő munkája. Az intézményeiket példaértékűen működtetik. Ha pedig egy rendben megvan a szándék, hogy Vásárhelyt központjának, alközpontjának akarja, akkor támogatni kell. Ha képesek kigazdálkodni a költségvetésből, akkor meg kell valósítani a klastromépítést – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 5. c3po 2011. július 07. 08:00
  „MI VAN???? WTF?
  Az egyik egyház ingyen megkapja az anya-gyerek szállót (mert ugye egy megyei jogú városban ilyenre nincs szükség) a másiknak meg odatolnak 150 millát szép ígéretekért? Miért nem lehet a 150 millát az ovira (esetleg ovikra) költeni, a kedves nővérek pedig építenének zárdát abból amit az ovira költenének??? Jaaa mert úgy követhető lenne a pénz útja!?”
 • 4. Norman_Bates 2011. július 06. 07:36
  „Mennyivel vagányabb szó, klastrom, mint zárda......áááááá förszt klassz klasztrom.
  "- Hova mész jani?- megyek a parlamentbe és te?- Én meg a klasztromba! ....."”
 • 3. booo 2011. július 05. 16:47
  „Egyáltalán nem vagyok szoci párti, de most igaza van a képviselő asszonynak! A város a felesleges pénzét költse a meglévő iskolákra, ahol legyen étkezéskor szalvéta, és a WC-ben papír! Ezek árát NE a szülőknek kelljen összedobni és ne osztálypénzből vegyék meg, mert tudtom szerint minden diák után jár állami pénz ami ezek fedezésére szolgál.
  -Kérem tisztelettel el ne kezdje valaki a dumát, hogy a gyerekek húzzák le a papírt meg tüntetik el a szalvétákat!-”
 • 2. Írástudatlan 2011. július 05. 12:50
  „Minek az a rendház? Inkább munkahely teremtésére kellene kőlteni! A rendházat meg a vallásos emberek saját zsebükből építessék meg! A megélhetés lenne a fontosabb mint a vallás!”
 • 1. eldorádó 2011. július 05. 08:53
  „Ovi barter: a Domonkos Nővérek a Virág utcai óvodára 150 MFt-ot szándékoznak költeni? Ha igen, akkor áldásom rá!
  Iskola: a kertvárosi suli már a Katolikus Egyházé, ezt kellene bővíteni! Megígérték, egy építenek egy új szárnyat a MÁV épület kiváltására...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb műanyagot, fémet gyűjtenek be

Hódmezővásárhely - 2003-ban vezették be a szelektív hulladékgyűjtést Vásárhelyen, ahol 64 szigeten,… Tovább olvasom