Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Klubot szerveznek a csellengőknek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi művelődési központ egyik klubhelyiségében zeneoktatást tervez a város utcáin csellengő gyermekeknek a Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ. Az egyedi program szervezői most várják pályázatuk kedvező elbírálását. Ha zöld utat kapnak, ismert muzsikusokat is meghívnak, így például – ha a rapzenéről lesz szó – L. L. Juniort.
Egyedi megoldást keres a Vásárhely utcáin csellengő gyermekek, fiatalkorúak egybegyűjtése érdekében a városban működő Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ. Zenei foglalkozásokkal, oktatással próbálnák megnyerni a fiatalok szimpátiáját, figyelmét. Túri Csaba, a szolgálat szakmai vezetője lapunknak elmondta: városszerte állandó veszélyt jelentenek a közbiztonságra a céltalanul lődörgő, bandázó fiatalok, ezért pályázatot nyújtottak be a rendészeti minisztériumhoz egy úgynevezett bűnmegelőzési modell projekt kidolgozására, hiszen úgy vélik: a gyerekek számára biztosított megfelelő elfoglaltsággal a deviáns tettek megelőzhetők lennének.

– Az ötmilliós projekt – amihez a város önkormányzata vállalta a több mint félmillió forintos önrész megfizetését – a fiatalok közös érdeklődési körére, a zene szeretetére épít. Az országszerte kezdeményezett hasonló programok sokszor olyan célokra akarják mozgósítani a csellengőket, amelyek nem túl vonzóak számukra. Úgy tervezzük: a Petőfi Művelődési Központ klubhelyiségébe rendszeresen invitálnánk nemcsak pedagógusokat, hanem olyan zenészeket, esetleg ismert személyiségeket is, akik példaképek a fiatalok számra. Eleinte műfaji megkötést sem tervezünk, hiszen például, ha a rap érdekli a betérőket, azzal kell foglalkozni, így tervezzük, hogy egy előadás erejéig elhívunk olyan zenészt, mint például L. L. Junior, aki bemutatná: ez a műfaj is a zene egyetemes nyelvére épül – vizionálta Túri Csaba.

Az alapvető zenei ismeretekre aztán továbbiak építhetők – vallja a vezető, aki szerint a nyolc hónapos képzésbe hangszeres oktatás is beleférhetne. A zenei ismeretek között – az igényt felmérve – más műfajok, esetleg komolyzene- vagy népzeneismeret elsajátítására is lehetőség nyílna. A pályázat elbírálása egyébként a napokban várható, az anyagiak előteremtését követően szinte azonnal megkezdődhetnek a foglalkozások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti csatornahálózat: tart még a szerződéskötés

Mindszent - Ezen a héten még lehet csatlakozni Mindszenten a víziközmű-társulathoz, mintegy 2100… Tovább olvasom