Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Kóbor macskákat mentenek

Hódmezővásárhely - Eddig tíznél is több kóbor macskát mentett meg a vásárhelyi Kovácsné Bartsch Beáta ápolónő és vadgazdamérnök-hallgató lánya, Fanni.
Igazi állatbarát a vásárhelyi Kovácsné Bartsch Beáta ápolónő és vadgazdamérnök-hallgató lánya, Fanni. Ők azok, akik megmentették a Szabadság tér és a piac híres macskája, Tomi életét is. Ez a cicus volt az, amely piaci napokon rendszeresen ott téblábolt a vásározók között, akik ellátták mindenféle jóval.

– Kóbor macska volt, de nagyon megszerették a környéken lakók. Magdika, egy szomszéd idős nő karolta fel, majd valaki hazavitte, hogy befogadja, de a cica rövid idő múlva ismét megjelent a téren. Aztán egyszer azt láttam, hogy ott fekszik a bolt előtt, és nyávogni is alig tud. Az állatorvos azt mondta, vírusos kötőhártya-gyulladása volt, és kezelés nélkül elpusztult volna. Végül meggyógyult.

Anya és lánya eddig tíznél is több kidobott macska életét megmentette már meg. Leginkább kutyasétáltatás közben akadnak a cicákra a téglagyári tavak környékén. A Kincses temetőnél tavaly halottak napján egy olyan cicát találtak, amelyről kiderült, elütötte egy autó, eltört a medencéje, és a gyomra az ütéstől a mellüregébe csúszott.

Kovácsné Bartsch Beáta kezében Gombi II., az egyik megmentett cica. Családtagként szereti. A szerző felvétele
Kovácsné Bartsch Beáta kezében Gombi II., az egyik megmentett cica. Családtagként szereti.
A szerző felvétele

– Ez a macska nem tudott fekve aludni, párnák közé állítva pihent idehaza. De tápláltunk hónapokon át kidobott, rendkívül legyengült kiscicákat is, amelyek nyakán hatalmas kullancsok lógtak. Olyan vadak voltak, hogy az első alkalommal még a munkáskesztyűnket is átharapták. Nekik télre papírdobozból és műanyag fóliából vízálló házikót is építettünk. Most két olyan macska él velünk, Cilike és Gombi II., amelyeket szintén betegen találtunk az utcán, és meggyógyíttatunk – mesélte Beáta.

A cicamentő, ápolónőként dolgozó anya és lánya a befogadott és meggyógyított ivartalanított macskákat ismerőseiknek ajándékozza, és rendszeresen látogatja is az így gazdára talált állatokat.

Intézik az ivartalanítást, állatvédelmi órák

A cicamentők vállalják, hogy a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében segítenek azoknak, akik idő vagy lehetőség hiányában nem tudják elvinni ivartalanítani macskájukat. A beavatkozás költségét ugyan nem tudják vállalni, de a cicákat háztól-orvosig, majd vissza is szállítják. Fanni pedig az óvodákban és iskolákban szívesen tartana az állatvédelemmel kapcsolatos órákat.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. h375317 2011. március 09. 11:48
  „20. DÓZER 2011.03.05. 16:02
  "Sajnálatos, de tény, hogy egy kóbor macska a saját testtömegének megfelelő védett énekesmadarat zabál meg évente. " - és ezzel olyan bűnt követ el, ami a világ pusztulásához vezet, illetve kifejezetten a ritka, értékes, védett madarakat eszik meg a macskák. Légyszives azon a kérdéskörön is elgondolkodni, hogy autóval közlekedve, vajon hány ritka, énekesmadrat darálsz le...
  "És akkor még arról nem is beszéltem, hogy a legfertőzőbb domesztikált állat a macska. Az általa terjesztett toxoplazmózis felelős sok esetben a meddőségért, a születési rendellenességekért( csonka, vak csecsemőkért), a játszótéri homokba automatikusan belepiszkít." - de amikor szeretett gyermekeink esténként kirúgnak a hámból és részegen belepisálnak, és piszkítanak a játszótéri homokba, az teljesen normális...vagy mondjuk ha a hajléktalanok teszik ugyanezt.
  És a meddőségért is a macskák a felelősek? Na ez érdekes! majd rákérdezek egy orvosnál, biztosan fetrengve fog röhögni a megállapításon!”
 • 22. Lilyom 2011. március 07. 12:25
  „11. 12. es 19 Teljesen egyetertek veletek!

  Ha egy ember hajlektalan magat is okolnia kell. Egy szerencsetlen allatot nem okolhatja senki sem. Csak a buta ember teszi ezt.
  Nekem sem kell egy hajlektalan sem a hazamba. Aki nem az allatokat akarja segiteni, az nyugodtan vegye csak oda az osszes hajlektalant magahoz. En inkabb egy macskat valasztok.
  20. Dozer: Te annyira utalod a macskakat, hogy minden letezo betegseget csak rajuk akarsz kenni. Mintha mas betegseget terjeszto allat nem is letezne. Szerintem mar te is megfertozodtel!
  Beatanak es Fanninak csak gratulalni tudok eddigi munkajukhoz! Nagyon sok ilyen allatszereto ember kellene.”
 • 21. swedo 2011. március 06. 15:27
  „Elismerésem a családnak a jószívűségükért!
  11. lepkehalo és 12. h375317! Teljes mértékben igazatok van!
  20. dózer: Szóval a macskák felelősek mindenért a világon? Ilyet normális ember nem ír...”
 • 20. DÓZER 2011. március 05. 16:02
  „<moderálva>
  Sajnálatos, de tény, hogy egy kóbor macska a saját testtömegének megfelelő védett énekesmadarat zabál meg évente. Eltunyult, urbanizált városi idióták - akik állatbarát szerepében tetszelegnek maguk és a társasalom előtt - akik védik ezeket az undorító jószágukat.
  És akkor még arról nem is beszéltem, hogy a legfertőzőbb domesztikált állat a macska. Az általa terjesztett toxoplazmózis felelős sok esetben a meddőségért, a születési rendellenességekért( csonka, vak csecsemőkért), a játszótéri homokba automatikusan belepiszkít. Kártékonyabb bárminél. Túlszaporodott állományukat mindenképpen ritkítani kellene. A magam részéről be is tiltanám a tartásukat.”
 • 19. 4Angel 2011. március 04. 09:19
  „Valakit bevinni a házba ???

  Soha , tőlem is kérdezték ménem adom ki az egyik szobámat !!!! Mondtam SOHA utána én leszek a megtűrt személy , meg amúgy is torz lenne!!!

  Én kádamba ne fürödjön, senki !! Én nem mosogatok más után !!! STB...........”
 • 18. fip 2011. március 04. 07:37
  „Mindenki elmehet a ....ba, ha ebből a cikkből is csak a politikát tudja kihozni vezérszónokként.
  Következő:
  Egyetértek CID-del. Én is csak az autót sajnálnám.
  Minden elismerésem a családnak!”
 • 17. Bomi 2011. március 04. 03:27
  „Mindenki eldönti kin segít és kin nem. Nem tudom ki tenné meg manapság, hogy egy idegen hajléktalant beengedne a házába csak azért, hogy ne az utcán aludjon.
  Gratulálok eddigi tevékenységéhez, kedves Beáta!”
 • 16. CID 2011. március 03. 18:10
  „.....
  Egyébként, valóban szoktam kocsit vezetni bár ritkán, és eddig egy verebet sikerült elrépáznom, és valóban nem vittem állatorvoshoz. Egy dolog miatt nem szeretek autózni, rettegek, hogy elütök egy kutyát, macskát, őzet, stb.
  Ha valami humanoid ugrik elém, max. a kocsit sajnálnám.”
 • 15. queenmargareth 2011. március 03. 17:54
  „én úgy védem a macskát, hogy nem ütöm el autóval. Te már közölted neked van, lehet, hogy már ki is nyírtál pár állatot és mélyen gyanítom nem vitted állatkórházba.
  néha van értelmes beszólásod, néha olyan ...., hogy vagy többszemélyiség lakozik benned vagy többen írtok.”
 • 14. queenmargareth 2011. március 03. 17:20
  „8. CID 2011.03.03. 14:05
  van hajléktalan az albérletemben:én, mert most megtűrnek........
  Mostam már ruhát, idős, koszos emberre, de megint mit írtál, a Margit után hogy kimoderálták?
  kértelek, ha neked nem adtak nevet a szüleid, engem se, szólíts meg Margitként. Kértelek, többször.”
 • 13. 4Angel 2011. március 03. 16:33
  „igazságkereső 2011.03.03. 14:29

  Nemcsak az idősek fagynak meg hanem a panel lakok is fagyoskodnak, mióta felszerelték ezeket a mérőket, mert egy 55nm lakásnak havi fűtése eddig volt 16 e Ft mióta felszerelték a mérőket azóta, 36 e Ft ra fel emelkedett, és az emberek fagyoskodnak a panel lakásba!!
  És Termál vizel, fűt a távhő !!
  Csongrádon 63 nm lakás t fel fűtik havi 18 e Ft-ból !!! Mert nincsen mérő !!
  Minket Meg BECSAPTAK !!”
 • 12. h375317 2011. március 03. 15:38
  „Mindenki azon segít, akin akar! Én is szivesebben segítek kóbor állatokon, mert meghálálják a törődést! Míg az emberek hajlamosak arra, hogy elfelejtsék, hogy mennyit tettek értük...”
 • 11. lepkehalo 2011. március 03. 14:35
  „A hajléktalanok, szegény emberek sorsát a mindenkori kormánynak kell intézni, arra van állami rendszer. Az állatok csak a jóérzésű emberekben bízhatnak. Ne a kényelmes kívülállók határozzák már meg, hogy ki kinek segít. Akit érzékenyen érint a hajléktalan, az segítsen neki, ne a másikat irányítsa!”
 • 10. igazságkereső 2011. március 03. 14:29
  „Egyet értek a kóbor cicák megmentésével, de embereket is kellene már végre menteni!A közelmúltban olvastam a Délmagyarország c.napilapban,hogy idős emberek lakásukban fagytak meg és haltak meg,mert nem volt pénzük tűzrevalóra!Lehetne még sorolni tovább, hogy milyen humanitárius segítségre lenne szükség az országban,ezen belül Szegeden is, de úgy látszik ezek passzív látványt nyújtanak és ezért talán nem is "olyan érdekesek!!"”
 • 9. gedeon 2011. március 03. 14:23
  „Gombi II.: Add ide a Picúúúúúúrt!”
 • 8. CID 2011. március 03. 14:05
  „Isten ments margit ..<moderálva> Ők a macskákat segítik, ahogyan tudják, légy nagyvonalú, és segítsd a hajléktalanokat, ahogy erőd bírja. Az igazán nem kerül sokba, hogy néhányat beengedsz az albérletedbe fürdeni, esetleg kimosod a ruháikat.”
 • 7. 4Angel 2011. március 03. 13:34
  „De jó nekik , sok cica veszi őket körül!!!

  Nekem van 1 , és imádom :)))”
 • 6. ferdzso 2011. március 03. 13:12
  „Nem a "macseko" ellen írom: Érdekes, mióta a város polgármestere a frakcióvezető is egyben, itt mindig történik, valami "világra szóló" esemény! Már látom a jövőt: 2014.-re az ország legfejlettebb városa lesz, a legeladósodottabból. Nem is a Vásárhelyiek ellen írom, mert ez öröm lehet, csak ne feledjük el, (a politikai elszámoltatások, és nyilvánosságra hozások mellett), hogy kinek a polgármestersége alatt jutott ide az elmúlt időszakban város. Ott nincs, nem is lesz "elszámoltatás", ott a múltat el kell felejteni!!”
 • 5. queenmargareth 2011. március 03. 13:02
  „nagyon jó, hogy a macskáknak is jobb életük van........
  embereket nem kellene menteni? a hajléktalant elkerülni, mert koszos???????????”
 • 4. lepkehalo 2011. március 03. 11:50
  „Köszönöm a cicák nevében :)”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letörték a háborús emlékmű makettjét

Ismeretlenek letörték az I. világháborús emlékmű, azaz a huszárszobor stilizált makettjét a tavaly novemberben felállított Kossuth téri 3 dimenziós térképről. Tovább olvasom