Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kocsmaadó Vásárhelyen: megdöbbentek a vendéglátóhelyek

Hódmezővásárhely - Januártól kocsmaadót kell fizetniük Vásárhelyen azoknak az este 8 óra után is nyitva tartó sörözőknek és borozóknak, ahol nincs meleg ételt előállító saját konyha. A vendéglátóhelyek bérlői megdöbbentek az új adón.
– Döbbenet! – így kommentálta a vásárhelyi Varró Csaba az úgynevezett kocsmaadót. A vásárhelyi közgyűlés szerdán a helyi adórendelet módosítása kapcsán úgy döntött, hogy januártól évente négyzetméterenként 1580 forintot kell fizetniük azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek este 8 óra után is nyitva tartanak, és nincs meleg ételt előállító saját konyhájuk. Az újítás egyébként nemcsak a sörözőket és borozókat, de a benzinkutakat és a játéktermeket is érinti.

– Most hallok először erről, semmit sem tudok róla – folytatta Varró Csaba, aki két kocsmát is bérel. Azt mondta, így is a túlélésért küzdenek, hétköznaponként alig van vendégük. – Hétvégenként bulikkal próbáljuk becsalogatni az embereket, de ezek szervezése pluszkiadást jelent – mondta. – Nem beszélve arról – tette hozzá a bérlő –, hogy hiába van meg minden engedélyünk, hiába nem lépjük túl a megengedett zajszinthatárt, mégis benne van a pakliban, hogy valaki feljelent. A bírság pedig 50 ezer fölött is lehet.

Barnáné Hajtó Melinda bérlő azt számolja, mennyivel fizet majd többet. A szerző felvétele
Barnáné Hajtó Melinda bérlő azt számolja, mennyivel fizet majd többet.
A szerző felvétele

Egy vendég említette a kocsmaadót Barnáné Hajtó Melindának, aki április óta bérel egy sörözőt a belvárosban. A 27 éves nő azt mondta: sokként érte a hír, el sem akarta hinni. Melinda és férje egy 70 négyzetméteres épületet bérel, így a kocsmaadó évente 110 ezer 600 forintot jelent. Melinda számolni kezdett, és közölte: nekik a rezsi és a bérleti díj havonta 130–140 ezer forintba kerül, s ebben nincs benne az alkalmazott bére.

– Hétfőtől csütörtökig csak szállingóznak a vendégek, reggel 6-tól este 10-ig vagyunk nyitva. Többen egy sörre ugranak be. Péntek este 11-ig, szombaton éjfélig jöhetnek, ilyenkor valamivel jobb a helyzet, de nem rózsás – magyarázta. Megjegyezte: a kocsmaadó bevezetése után lehet, hogy jobban jár, ha este 8 órakor bezárja a sörözőt.

„Nagyobb részt a közterhekből"

– A vásárhelyiek kérték az önkormányzatot, hogy ha már kénytelenek elviselni főként a hétvégi bulikkal járó zajt egy-egy kocsma környékén, akkor a vendéglátóhelyek vállaljanak nagyobb részt a közterhekből – mondta Antal István, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője. Vásárhelyen ez összesen közel 200 létesítményt érint, amiből 162 a kocsma. Ezek is fizettek eddig építményadót, de attól függően, hogy a város mely részén, körzetében álltak, volt olyan például, amelyik évente négyzetméterenként „csak" 600 forintot fizetett. Az egységes 1580 forint a legmagasabb építményadó-tétel, ami a kocsma alapterületére vonatkozik, a kerthelyiségre nem.

Olvasóink írták

141 hozzászólás
 • 141. csakegyemberr 2010. december 07. 01:26
  „nemsokára jöhet a cikk az új levegő adóról...itt nem azon van a hangsuly,hogy kibírják fizetni vagy sem.persze hogy kibírtják.nem nagy teher ez.DE így lassan tényleg csak egy lépés választ már el attól,hogy a levegőt is adóztasssák.vagy csak ugy kijelentsék,hogy innentől minden ember plussz 1ezrest adózik minden hónapban.kibírnátok?ki. és akkor ez azt jelenti hogy ez így rendben is van?birkák...”
 • 140. Agyalapi 2010. december 01. 15:02
  „Nem lesz megszorítás, értitek?!”
 • 139. miku 2010. december 01. 13:55
  „Sztem egy kocsma és benzinkút se fog bezárni 8-kor, ez a havi 10 ezer Ft nem akkora összeg, hogy belerokkanjanak. Majd szépen áthárítják a kedves vendégekre és ennyi.”
 • 138. eldorádó 2010. december 01. 09:45
  „136. kalkutta 2010.11.30. 23:21

  - ha nem volna "lázárjancsink", Hmvásárhelyt is sötétre kapcsolná az áramszolgáltató, mint Esztergomot!
  Vagy:
  - ha nem volna frakcióvezető is, gondolom, jóval kevesebb pályázaton nyerne a város...(még csak telefonálnia sem kell LJ-nek, ugyan melyik kuratórium merne keresztbe tenni !? - l.: AB)

  Csudálatos 4 év elé nézünk...csőd vagy kánaán.”
 • 137. fles2 2010. december 01. 07:56
  „136.
  nem mi fiatalok választottuk meg....”
 • 136. kalkutta 2010. november 30. 23:21
  „A vásárhelyieknek: de van lázárjancsitok! Ti választottátok! Most töröljétek szemetek, szátok!”
 • 135. csakugyirok 2010. november 30. 12:48
  „scott1 :nem én voltam, de tanultam történelmet”
 • 134. csakugyirok 2010. november 30. 12:45
  „miért még nincsenek itt ?”
 • 133. szentmiki 2010. november 30. 11:32
  „csakugyirok tudsz valamit ? Megint jönnek a komcsik!?”
 • 132. scott1 2010. november 30. 11:13
  „"Provokátorság" ? hiszen én csak arra reagáltam, hogy a hangulatkeltő, provokatív hozzászólásod szinte minden valós alapot nélkülöz, illetve független gondolkodó hozzászólásaként tálalni az MSZP elnökségének az álláspontját kimondottan álságosnak tűnik???
  "Padlássöprés" ? na ne viccelj már, pont ti voltatok azok, akik itt védelmükbe vettétek a balos önkormányzatot a szobor állítását, éppen Erdei volt az aki irányította a kuláklisták állítását, a padlássöpréseket, az erőszakos kolhozosítást, kitelepítést... elvándorlást, tömeges öngyilkosságot, kisemmizést hagyva maga utána.”
 • 131. csakugyirok 2010. november 30. 10:49
  „Nem olyan régen beszélgettem néhány barátommal arról, hogy eljön még az az idő (nem is olyan soká) amikor lesznek un. provokátorok mint régen, és a buszról vagy a bolti sorból kiszedik azokat az embereket akik "másképp beszélnek". Nem is beszélve a padlás söprésről...

  Ennyit tudok hozzátenni emeltszintű írásodhoz”
 • 130. scott1 2010. november 30. 09:57
  „Több mint érdekes, hogy állítólagos "független beíróként" szinte szó szerint azt írtad le tegnap, mint amit a közszolgálati tv-n mondott reggel, az MSZP elnökségi tagja, Kunhalmi Ágnes (és még azt állítottad, hogy nincs olyan párt, amellyel hasonló a gondolkodásod:) Amire érdekes módon a szerkesztő egy mai országos napilapból érvelt egy újabb cikkel, amiben ugyanazt mutatták ki ami két nappal ezelőtt már leírásra került... Az általad említett plusz hozam (sajnos nem sok pénztári tagot fog érinteni) adómentesen átutalható az önkéntes nyugdíj számlára, az MSZP-SZDSZ-hez közeli pénzemberek érdekeltségi körébe tartozó pénztárak miatti aggódásodat is megértem már...”
 • 129. csakugyirok 2010. november 30. 07:53
  „Azért ne vegyük már készpénznek mert "azt írja az újság". Meg azt se, amit az un. "közvéleménykutatók" felmérés címszó alatt megszellőztetnek egy újságnak, és az szépen kiszinezve leírja nekünk.
  Igaz, hogy ez a téma most a kocsmaadó ürügyén vetődött idáig, de szerény személyem már korábban is leírta némely cikknél (amely a tyúkszartól képes volt eljutni a fidesz politikáig), hogy nagyon sokan megbánták, nem gondolták át, hogy ez a kormány jót nem hoz. Mint ahogy egyik sem.
  Nem hiszek a statisztikáknak, mert közvetlen környezetem (amely funkciójánál fogva elég nagy) véleménye nekem sokkal hitelesebb.
  Az i -re a pontot a magánnyugdíj pénztár megtakarításának ellopása tette felnem beszélve arról, hogy még annak a hozama is kell nekik).
  Kitartok az alábbiakban írt véleményem mellett, bármit is mutatnak a "lakosság körében" végzett felmérések.
  De ehhez Scott1 -nek is joga van...”
 • 128. scott1 2010. november 29. 17:00
  „Látom a tények nem igazán érdekelnek benneteket :)
  1. Először is levezetésre kerül, hogy elfordultak a pártoktól - és már meg is tagadják - azokat, azokat amelyek támogatottsága tovább erősödött a választások óta :)
  2. Arra, hogy az egész csupán logikátlan porhintés volt, elég volt egy tegnapi cikkből bemásolni pár sort...
  3. De ennek ellenére még ti jöttök elő a "kis agyú" szavazók porhintéssel történő felültetésére :))) mindezt egy helyi kocsmaadóval kapcsolatban :) igaz itt már tagadásról és elfordulásról nem esett szó :) Igazán hiteles...”
 • 127. scott1 2010. november 29. 16:42
  „Látom a tények továbbra sem igazán érdekelnek benneteket :)
  1. Először is levezetitek, hogy rádöbbentek a szavazók a valóságra és elfordultak azoktól a pártoktól - és meg is tagadják - amelyek támogatottsága tovább erősödött a választások óta :)
  2. Elég volt egy tegnapi cikkből bemásolni pár sort, hogy kiderüljön az egész érveléses csak egy maszlag...
  3. De inkább egy teljes logikai bukfenccel felrovod ismét, hogy a szavazókat felültették az ígéreteikkel, mindezt persze egy helyi kocsmaadó ürügyén... És ezek után még Te beszélsz porhintésről, hiteles:)))”
 • 126. dzsorzso 2010. november 29. 15:20
  „"csakúgyírok" a 122 es hozzászólásodra reagálva teljes mértékben egyetértek veled. Én sem tudom változna e valami azáltal, hogy nem mennének el szavazni az emberek de igazán az lenne az igazi véleménynyilvánítás!
  Porhintés már évtizedek óta mi meg kicsi agyvelők felülünk az ígéreteknek függetlenül attól, hogy ki teszi azt bízva a lehetetlenbe. Mi bőrt fognak még lehúzni rólunk a "nagyemberek".....”
 • 125. scott1 2010. november 29. 14:48
  „csakugyírok!
  "letagadják hogy rájuk voksoltak..." ? - Ehhez képest ezt hozták le az újságok tegnap, csak a hitelesség kedvéért:
  "Az októberi pártpreferencia-kutatása szerint az önkormányzati választások után csak a Fidesz-KDNP halvány erősödése emelhető ki. A kormánypártok támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében a szeptemberi 39 százalékról 44 százalékra emelkedett. A szocialista párt szavazótábora 10 százalékról 11-re nőtt."
  De gondolom nem is gondoltad komolyan és azt csak úgy írtad...”
 • 124. lisa74 2010. november 29. 13:30
  „norman bates! Megmondanád,ha már annyira járatos vagy a jogokban,hogy hogyan lehet családi rendezvényt rendezni az ember saját portáján,úgy hogy az neked és a hozzád hasonló rossz indulatú embereknek ne legyen probléma???Tudod:jönnek az ÜNNEPEK-lesz miért bulizni!!:)”
 • 123. Yaqy 2010. november 29. 13:17
  „"A vásárhelyiek kérték az önkormányzatot" már unalmas ez a mondat. Ki volt az a vásárhelyi ? Ugyanaz aki "az ott lakók kérték" hogy a Kohán György utca is fizetős parkoló legyen, ahol a lakókon kívűl senki sem parkol ? Ugyan mutassák, vagy nevezzék már meg azt az idiótát.”
 • 122. csakugyirok 2010. november 29. 12:13
  „Nem szokásom kétszer is hozzászólást írni egy cikkhez, amúgy se vagyok egy nótorikus írogató, de hadd kérdezzek már valamit a most fideszt szidalmazóktól.

  Honnan gondoltátok, hogy lesz pénz bármire. Évek óta tudjuk, hogy írtózatosan nagy az állam adósság, rengeteg pénzt elvisz az állam apparátus, stb., és még a stb. -ben sincs benne az a pénz amit egyszerűen elloptak.
  Hogy hihettétek el az igéreteket ? Miért gondoltátok azt, hogy a nincsből ők majd jobbá teszik az életünket ?

  Természetesen ezt csak azoktól kérdezem, akik rájuk szavaztak, de vélem, hogy azok közül is jó sokan most szidkozódnak, és egyszerűen letagadják hogy rájuk voksoltak.
  Én elárulom, el sem mentem szavazni, mert egyszerűen nem volt elfogadható alternatíva.
  Ha a következő választásokra majd nem megy el senki, ez lesz az igazi vélemény nyilvánítás. Hogy elérünk -e vele valamit azt nem tudom, mindenesetre meg kellene próbálni mindenkinek távol maradni négy év múlva”
141 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen felkészültek a télre

Hódmezővásárhely - Gépszemlével egybekötött sajtótájékoztatón közölte pénteken Reith Imre és Kovács… Tovább olvasom