Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kocsmarendelet Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Újraszabályozta a hódmezővásárhelyi közgyűlés a város vendéglátóhelyeinek éjszakai nyitvatartási rendjét. Április 1-jétől este tíz után tilos lesz nyitott ajtónál-ablaknál zenélni, s éjfélre került a záróra. A vétkezőket 30 ezer forintos szabálysértési bírság fenyegeti.
Hódmezővásárhelyen is sokat panaszkodnak a szórakozóhelyek közelében élők az éjszakai zenére, illetve a hangoskodó vendégekre. A vásárhelyi közgyűlés legutóbbi ülésén rendeletben szabályozta a város belterületén lévő vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét. A fő szabály szerint a reggel 5 órától éjfélig tarthatnak nyitva, de péntek éjfél és a vasárnap reggel 5 óra között ettől el lehet térni. A lakóterületeken, illetve a vegyes, lakóházas és üzletekkel tarkított részeken a vendéglátóhelyek este 10-től csak zárt ajtók és ablakok mellett zenélhetnek.

Tilos lesz a hangoskodás a teraszokon, kerthelyiségekben, előkertekben, parkolókban. Az éjféli záróra azonban nem vonatkozik azokra az üzletekre, amelyek több mint ötven méterre vannak a lakásoktól, működési engedélyük szerint melegkonyhát üzemeltetnek. Az is felmentést adhat a szabály alól, ha éppen lakodalmat rendeznek. Ám hangosító berendezést este 10-től reggel 6-ig ez esetben sem lehet nyitott ablak, ajtó mellett használni, még a teraszon, kerthelyiségben és parkolóban sem.

A Mexikó söröző a Csengettyű közi lakások közvetlen szomszédságában. A légkondi zaját nagyobbnak találták a vendégekénél. Fotó: Tésik Attila

A lakossági fórumokon és fogadóórákon a legtöbben öt vendéglátóhely zaja miatt panaszkodnak rendszeresen. A Kistópart lakótelep szélén lévő, ma már más nevű Beyruth Rock café, a Damjanich utcai Dobay diszkó, az Éva utcai söröző, Csengettyű közi tízemeletes közvetlen szomszédságában lévő Mexikó söröző, illetve a Kinizsi utcai Rally söröző zaja zavarta eddig a legtöbb embert az éjszakai pihenésben. Az Éva utcai söröző már nem üzemel, a Dobay diszkó már többször bezárt, a Rally söröző pedig megszűnt, miután az épület a városi önkormányzat tulajdonába került. Egy korábbi zajmérés szerint a Mexikó söröző légkondicionálójának külső része pedig állítólag nagyobb zajt csapott, mint a bent mulatozó vendégsereg.

Az utcára főleg nyaranta kiszűrődő zene mellett legalább annyira zavarja a pihenést a kocsmákból hazainduló vendégek gajdolása.

Három rendelettervezet

Ambrus Norbert, a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetője és Makó András, a lakosságszolgálati iroda vezetője elmondta, hogy a közgyűlés elé három rendelettervezet került, melyeket a vendéglátósok véleményét meghallgatva dolgoztak ki, annak érdekében, hogy csökkenjenek a hangos zenéléssel kapcsolatos panaszok. A rendelet ellen vétkezők 30 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújthatók.

Olvasóink írták

 • 6. White Megan 2008. február 21. 14:51
  „Jo bácsika !
  Gratulálok az üzenetedhez VÉRBELI ALKESZ LEHETSZ AMIRE MÉG BÜSZKE IS VAGY ! Jo én sem azt mondom hogy nem legyen kocsma Vásárhelyen... Legyen de kulturált és ne a késdobálós fajta.Ha neked az a szórakozás, hogy nap mint nap lerészgedsz azt otthon is megteheted, sőt még talán ólcsobban is kijössz, hisz pont a te fajtád miatt vannak mindig kisseb nagyobb balhék az ilyen illemhelyen..... Szóval szerinted azoknak kellene elköltözni a kocsma mellől aki annak szomszédságában lakik......jó hogy nem már a málna kapja be a macit..... Na bummm Az még szép lenne...Ki tehet arról hogy zajos kocsma nyilik a szomszédjába?....
  Kiváncsi lennék mit szólnál hozzá ha miután részegen hazatántorognál és miután lecsuktad a szemed valki odaállna melléd és folyamatosan ütné a dobot közbe a pofádba fújná a cigifüstőt és közben engedné a sárgát az ágyad mellé apapucsodba mit szólnál . Biztosan nem hívnád mg egy rundóra....
  Ja és a végére mi kérük tőled elnézést ....
  Gondolom most tajtékzol....... "meg hát"
  Én támogatom az elképzelést a nyitvatartásra vonatkozóan de sokkal szigorubb büntetés szabnék ki mint 30.000”
 • 5. pederzoli 2008. február 19. 06:38
  „A Dobay lassan 9 éve nyit rendszeresen újra időről időre,azaz elég régóta hangos a környék,ám a Szakhatósági Engedélyeket mindig megkapja. Ez csak egyetlen módon történhet,ha nem csak szép szóval,hanem valami mással is érvel az üzemeltető a Felügyeleti Szervnél. Mindemellett a bentről kiszűrődő zajokat megszüntetni már sok éve technikai kérdés,ha valaki utánanézne a Közgyűlésből a megfelelő helyen és utána keresztülvinné a Helyi Rendeletet,meg is oldódna a kérdés örök időkre. Mindemellett felettébb érdekes,hogy saját parkolóhellyel nem is rendelkezik az egység,mégis működhet. (ez utóbbihoz teszem hozzá,a szegvári Mega Klubhoz NINCS KÖZÖM,ott tizenéve nem jártam,mondom ezt a problémafelvetés miatt) . Egy szó mint száz,a Közgyűlésnek inkább érdeke akár minden este után kifizettetni a büntetést,mint a problémát orvosolni,magyarán magasról tesznek az ottlakó vélhetően rájuk szavazók gondjaira.”
 • 4. szavazo 2008. február 18. 12:37
  „A rendelet kizárólag 2010-ig hatályos!
  A kocsma egy "kultúrkörnyezet", amit nem szabad korlátozni a választások idején.
  Valahol majd, megint, ki kell osztogatni a feleseket a "ránkszavazóknak". (majdnem magunkkfajtát írtam)
  Ezért a kocsma lehet kerületi pártiroda is.
  Vigyázzunk hát a bezárással, a korlátokkal!
  Mi lenne ha csak azokra vonatkozna a rendelet, akik nem ránk szavaztak? A krupliszsákot úgyis az utcavégén osztják majd.”
 • 3. kuky 2008. február 17. 13:50
  „Adót is korlátozottan fizetünk... azt majd kedves politikusocskák nem lesz miből jólélni...”
 • 2. egal 2008. február 17. 12:43
  „Jo bacsi megmondja mindig a tuttit. Benne bízhatunk ?!”
 • 1. Jo Bacsi 2008. február 17. 09:32
  „A kocsmakat hajnaltol hajnalig kellene nyitva tartani a nep szorakozasa erdekeben. mert ha nics mit olvasni az ujsagban akkor a nep nem szorakozik mert mozira mar nincs penze. A kocsmai keseleseket es verekedeseked az ujsagoknak reszletesen kellene megirni az illetok teljes nevevel es cimevel. Akinek nem tetszenek a kocsmai szomszedsagok azok adjak el a hazukat es koltozzenek a fenebe a kocsma mellol. Mar regota tudjak hogy ott a kocsma mi a francnak laknak ott ha nem tetszik mazohistak vagy mi??? En tamogatom az emberek leromlasat es le reszegesedeset. barcsak mindenki tehetetlen reszeg lenne.
  Nyissatok tobb kocsmat a koz erdekeben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyiek Topolyán

Hódmezővásárhely - Magyar nyelven tanítanak a topolyai mezőgazdasági főiskolán a Szegedi… Tovább olvasom