Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kolompár Sándor: Nincs gond a romákkal

Semmi gond nincs a cigányokkal Mindszenten, mondta Kolompár Sándor, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, utalva a legutóbbi testületi ülésen elhangzottakra. A képviselők ugyanis hiányolták a CKÖ működésével kapcsolatos beszámolóból kimarad a konfliktust megelőző munka ismertetését. Zsótér István polgármester szerint egyedi esetek vannak, nem lehet általánosítani.
Kolompár Sándor is kész a párbeszédre. Fotó: Tésik Attila
Nem volt Mindszenten, ezért nem tudott részt venni a legutóbbi testületi ülésen, mondta lapunk kérdésére Kolompár Sándor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Mint tegnap megírtuk, a városatyák hiányolták őt, s a CKÖ munkáját is kritizálták. Arra a felvetésre, miszerint talán a helyettese is képviselhette volna őket, azt válaszolta: lehet, hogy nem tudott a testületi ülésről. A képviselők közt akadt olyan, aki az előterjesztésből hiányolta a konfliktusmegelőző munka ismertetését, egy másik városatya pedig kijelentette: tudomásul kell venni, hogy a kisvárosban sokan tartoznak a cigány kisebbséghez, ezért együtt kell megtalálni a közös nevezőt a problémák megoldásához.

Semmi gond nincs a cigánysággal, mondta kérdésünkre Kolompár Sándor, s hozzátette: ha- csak az nem probléma, hogy munkalehetőség hiányában többeknek csupán a segély jelenti a megélhetést. Mindszenten 250 roma él, közülük talán csak ötvennek van munkája. Főként kubikusnak szegődnek el, de általában nem a kisvárosban, hanem más településeken dolgoznak. Kolompár szerint többször tárgyaltak már erről a problémáról a városvezetéssel, változás azonban nem történt. A önkormányzattal közös munka, a párbeszéd kialakítása egyébként nincs ellenére.

A helyi CKÖ működésére az államtól évi 680 ezer forintot, az önkormányzattól pedig egy irodát kaptak. Tavaly 700 ezer forintot nyertek pályázaton csirkék vásárlására, idén pedig kulturális célra kaptak 700 ezer forintot – azt azonban még nem tudják, mire fordítják ezt az összeget. Viszont szeretnék, ha az önkormányzat hozzájárulna ahhoz, hogy minden roma családnak készíthessenek karácsonyi csomagot. A CKÖ felajánlja, hogy a működésből megspórolt 250-300 ezer forintot erre szánja, viszont ez a pénz még kevés, tette hozzá Kolompár Sándor.

Nem csak a romákat érinti a munkanélküliség a településen, mondta Zsótér István polgármester, s hozzátette: rendszeresen pályáznak közmunkaprogramra, de a siker nem garantált. A romákkal kapcsolatban felmerülő problémákat egyedi esetként kell kezelni, s nem lehet általánosítani, hangsúlyozta. A város egyébként rendszerint támogatja a cigány kisebbségi önkormányzat munkáját. Karácsonykor pedig a hagyományokhoz híven minden évben nemzetiségtől függetlenül a szociálisan rászorulók kapnak csomagot, ez az idén sem lesz másként, tudtuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanezer a téves riasztás

Legutóbb vasárnap vonultak ki nagy felhajtással a vásárhelyi tűzoltók – fölöslegesen. A… Tovább olvasom