Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Költöznek az alsósok a vásárhelyi Róka utcából

Hódmezővásárhely - Június 15-én bezárják a vásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Róka utcai telephelyét. Most még négy osztály, 120 kisdiák tanul az épületben. A gyerekek szeptembertől az iskola újvárosi intézményébe kerülnek. Ide járnak majd a harmadikosok és a negyedikesek is, a Klauzál utcai főépület pedig csak a felsősöké lesz.
„Jóóó napot kívánunk!" – köszöntötték kórusban igazgatónőjüket, Patócs Anikót a vásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Róka utcai telephelyének kisdiákjai. A gyerekek már csak alig egy hónapig járnak ide. Az egykoron kocsmaként működő, nem oktatási intézménynek készült épületre lakat kerül az utolsó tanítási nap, azaz június 15-e után. A város közgyűlése tavaly novemberben döntött a telephely bezárásáról, költségcsökkentés és az épület rossz állapota miatt. Az osztálytermek, a folyosó, a mosdók kopottak. Pedig láthatóan a tanítók és a gyerekek is igyekeztek otthonosabbá tenni az intézményt, a falakat a diákok rajzai díszítik. Az udvaron homokozó, és egy hatalmas mesefestmény várja a kicsiket. Kint lelkesen futkároztak a gyerekek.

– Játszótér, mászóka is lesz az új iskolában – mesélte érdeklődésünkre Mózes Kinga, első b-s kisdiák. Elárulta: többször is megnézték már az újvárosi Nádor utcai épületet, ahol szeptembertől tanulnak. – Tetszik az iskola, de még nem tudjuk, melyik lesz az osztálytermünk – tette hozzá a kislány.

Végleg elballagnak a Róka utcai épületből a tanulók. Fotó: Segesvári Csaba
Végleg elballagnak a Róka utcai épületből a tanulók.
Fotó: Segesvári Csaba

Szavait megerősítette Ungor Edina tanítónő, az alsós munkaközösség vezetője. Elmondta: öt-hat alkalommal látogattak el a diákokkal a Nádor utcába. Tapasztalata szerint jobban tetszik a kicsiknek az ottani környezet, ráadásul ingázniuk sem kell majd. A Róka utcáról naponta háromszor-négyszer sétáltak át – a néhány utcára lévő – Klauzál utcai főépületbe, tornára és ebédelni. A gyerekek várják a költözést, az utolsó tanítási napon is ellátogatnak az új helyükre, és ott zárják a tanévet.

A Róka utcai telephelyen most két elsős és két másodikos osztály, 120 diák tanul – hallottuk Patócs Anikótól.

Bezárják a Klauzál-iskola egyik telephelyét Hódmezővásárhelyen. Fotó: Segesvári Csaba
Bezárják a Klauzál-iskola egyik telephelyét Hódmezővásárhelyen.
Fotó: Segesvári Csaba

– A gyerekek a Nádor utcába kerülnek, de nem csak ők. Szakmailag úgy láttuk, szerencsésebb, ha az alsósok és a felsősök külön épületekben lesznek. Az első és másodikos kisdiákok mellett jelenleg a főépületben tanuló harmadikosok és negyedikesek is átköltöznek a Nádor utcába, ahol most 190 diák van, pedig 300 férőhelyes. Onnan a felsősök átjönnek a Klauzál utcába – magyarázta az igazgatónő. Így mintegy 300-300 tanuló jár majd szeptembertől a Nádor és a Klauzál utcába.

Az igazgatónő szerint a szülők elfogadták a költözést. A gyerekeket iskolabusszal viszik majd az új helyre minden reggel, délután pedig visszahozzák őket a Klauzál utcai épülethez.

Olvasóink írták

 • 6. eldorádó 2009. május 09. 23:54
  „nem ilyen egyszerű a helyzet, az "állami normatíva", ha teccik érteni ;-)
  kevés, mög a gyerök!”
 • 5. Én2 2009. május 08. 17:23
  „A másik oldal nem mer nyilatkozni mert akkor jön a bünti.”
 • 4. aranka2 2009. május 08. 14:37
  „Gusztustalan, nyálas írás. Igazán mindenki örül a változásnak?
  Az újságíró kötelessége (volna) a másik oldal bemutatása is!”
 • 3. Én2 2009. május 08. 12:22
  „No még egy iskola bezárt lj. jóvoltából. Ugye örülnek neki. A szülők nem , de mindegy az úr így döntött.”
 • 2. eldorádó 2009. május 08. 07:47
  „kevesebb gyermekre elegendő a 2 épület, viszont az alsó- és felső tagozat fenti módon való szétválasztása már túlzásnak tűnik, elkerülhető kényelmetlenséget okoz, bár, munkát ad néhány busznak...”
 • 1. Vöröske 2009. május 07. 19:15
  „Merték volna nem elfogadni a döntést!Cézárunk intézkedett volna!Még egy épület ami üresen fog állni,vagy máris eladta Lázáriusz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyereksírt fosztogat a lelketlen tolvaj

Hódmezővásárhely - A 23 hold területű sírkertben már a gyermeksírokat is fosztogatják. Tovább olvasom