Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Kommunista létére imádkozni tanította a gyerekeket

Hódmezővásárhely - Az egyházak és a kommunista diktatúra viszonyáról, az egyházüldözésekről rendez konferenciát április 23-án a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum. A tervek szerint 12 előadás elemzi majd, hogy miként működött a sztálini értelemben vett vallásszabadság Magyarországon.
Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történésze, a konferencia egyik előadója korreferátumában részletesen vizsgálja majd, hogy a Dél-Alföldön milyen viszonyok jellemezték az egyházak és a hatalom „együttélését".

A történész a témában folytatott kutatása során többek között rátalált egy olyan dokumentumra, melyben az illetékes jelentéstevő arról számolt be, hogy az egyik óvónő, aki egyébként a kommunista párt tagja volt imádkozni tanította a gyerekeket. A marxista-leninista normákat megsértő óvónő ellen azonnal fegyelmi indult.

A Magyar Pedagógusok Szabad Szakszervezetének Csongrád vármegyei titkára 1949 decemberének végi összefoglaló jelentésében a hódmezővásárhelyi hitoktatásról és a klerikális reakció tevékenységéről a következőket írta felháborodottan: „Hódmezővásárhelyen Németh Károly jezsuita a természettudományos tanítással foglalkozott állandóan a hittanórákon és a materializmus tanításait igyekezett pontról-pontra megcáfolni, és helyette a biblikus világképet a gyerekekkel elfogadtatni". A titkár végül elégedetten állapította meg, a hatóságok a hitoktatási engedélyt sebtiben vonták meg a jezsuitától.

A vásárhelyi korabeli sajtóban rendszeresen visszatért az a téma, hogy a papok lehetnek-e tagjai a kommunista pártnak. Az egyik ilyen cikkben fejtette ki a szerző, hogy a Szovjetunióban micsoda vallásszabadság van, amelynek „biztosítása éppen Sztálin javaslatára került be a szovjet alkotmányba".

A vásárhelyi Emlékpont Múzeum az egyházi iskolák államosításról megemlékezve, hatvan évvel e döntés után rendezi meg a tudományos tanácskozást.

Olvasóink írták

 • 7. sanyi99 2008. április 10. 17:31
  „skorpio21! Az a köze hozá, hogy az Egyház az egy szervezet. Ezt a szervezetet lehet támogatni és lehet támadni. Az Egyház képes támogatni és támadni is. A kommunisták gyakorlatilag a létére törtek. Ezért épeszű hívő (történelmi egyházról beszélek), nem szavaz olyanra, aki valamennyire kötődik is a kommunistákhoz. Valamint az Egyház dogmák és saját szabályok szerint működik. Van rá enciklika, hogy nem jó kommunista-félékre szavazni. A pártoknak meg kellenek a szavazók. Ezért aztán vagy támogatják az Egyházat, vagy támadják.”
 • 6. skorpio21 2008. április 10. 14:25
  „Soha nem értettem meg mi köze a politikának a hithez!Igaz a politikával soha nem foglalkoztam mélyrehatóan,de a pártok ígéretei és tettei változhatnak(változnak) a HIT csak egyfelé mutat!
  És,ha nem keverik bele a politikát a hit oktatásba (miért is tennék???) akkor pártok jönnek-mennek a hit akkor is ugyan arra kellene,hogy tanítson! NEM?”
 • 5. mz 2008. április 10. 11:37
  „Éljen az Orbán fóbia dodó!
  De meddig lehet még e mögé bújni ahelyett, hogy az ember elismerné, hogy megvezetett?”
 • 4. sanyi99 2008. április 10. 11:29
  „Sztalin te aztán honnan gondolod, hogy nyalásról van szó?”
 • 3. Sztalin 2008. április 10. 07:58
  „Most is lehet köpönyegforgatókat találni, nagyon keresgélni sem kell. OLyanokat,akik mindig nyalnak, függetlenül,hogy milyen popsit kell.”
 • 2. sanyi99 2008. április 10. 07:41
  „Úgy gondolom dodó, hogy nehéz megállapítani e cikk alapján, hogy mi miatt lett az óvónő a kommunista párt tagja. Tudtommal sok minden előfordult akkoriban. Az embert a védekező ösztöne símán belehajthatja olyasmibe, ami az elvei ellen van. Azonkívül a kommunista eszmének bizonyos részei nagyon is közel vannak a hívő emberek világról alkotott elképzeléseihez (más részei meg egyáltalán nem), ezért lehet, hogy csak megtévedt szegény, mikor a pártba lépett (vagy léptették). Mondom: nem tudhatjuk miért lépett be. Mindenesetre az ima őt igazolja. Ma ahol kommunizmus, vagy ahhoz közeli társadalmi rendszer van, az a világ problémás helyei közé tartozik. Az Isten áldja meg azt az óvónőt, hogy merte imádkozni tanítani a gyerekeket azokban az elborult időkben. Hogy fideszes-e vagy sem, azt nem tudhatjuk. Ismerek templombajáró meszp szavazókat.”
 • 1. dodó 2008. április 09. 21:06
  „A cikkben szereplő óvónő szép példája a köpönyegforgató, minden esetre valamit tartogató elvtelen, kétkulacsos emberfajtának. Ő az, aki mindig szélirányba fordul, minden hatalomnak elvtelenül nyal. Ha él még, biztosan legalább öt-hat pártban megfordult már, jelenleg nagy valószínűséggel fideszes,”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy nő a vásárhelyi Szivárvány Otthonból

Hódmezővásárhely - Eltűnt egy gondnokság alatt alá 42 éves nő a hódmezővásárhelyi Szivárvány… Tovább olvasom