Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Komp a két part között

A hivatalos menetrend szerinti közlekedéssel még inkább meghosszabbodna az átkelés komppal Mindszent és Baks között, derült ki a legutóbbi mindszenti testületi ülésen. Az előírások betartása miatt ugyanis akár egy órára is kitolódna a menetidő. A kiszámíthatóság érdekében az üzemeltető megpróbálja félóránként indítani a járművet.
Menetrendddel ne számoljon, aki a vízi járműre vár Fotó: Tésik Attila
Megpróbálják félóránként indítani a mindszenti kompot a kiszámíthatóság érdekében, ígérte a legutóbbi testületi ülésen a városatyáknak Varga Dénes, a Deviskomp Kft. képviseletében. A témával már lapunk is foglalkozott, de a mindszenti képviselő-testületben időről időre újra felmerül a komp kérdése.

– Nem a menetrend a lényeg, hanem a kiszámíthatóság – jegyezte meg Zsótér István polgármester.

Megoldásként ugyanis a menetrend kialakításának lehetősége is felmerült. Ennek azonban több akadálya van. Talán a leglényegesebb az az előírás, amely szerint a komp vezetőkötelét – áthaladásának idejét kivéve – le kell ereszteni, hogy ne jelentsen veszélyt sem a parton, sem pedig a vízen közlekedők számára. Ezáltal a menetrend szerinti üzemeltetés esetén nemhogy rövidülne a menetidő, hanem a kötél le- és felhúzásával meghosszabbodna. Most viszont a komp ingázik, azaz folyamatosan jár a két part közt, így más előírások vonatkoznak rá.

A tapasztalatok alapján egyébként Mindszent és Baks között a komp biztonságos menetideje oda-vissza, a be- és kiszállással fél, vagy alig több mint fél óra. A kötél le- és felhúzásával viszont majdnem egy óra lenne, áll a képviselő-testület elé terjesztett beszámolóban. Az átkelőhelyet egyébként átlagban naponta 50-120 jármű használja.

A testületi ülésen elhangzott az is, mi lenne akkor, ha a kompot megszabadítanák a kötéltől, s csak motor segítségével járna. Erre nincs lehetőség, jegyezte meg Varga Dénes, miután ehhez kicsi a vízfelület, önjáró komppal pedig nem lehet manőverezni rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bursa Hungarica

Felsőoktatási tanulmányaikat kezdő, hátrányos szociális helyzetű fiatalok számára ír ki pályázatot a… Tovább olvasom