Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Koncertek, városi ünnepség és tűzijáték Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Szent István nélkül csak szállás- és táborterületünk lenne, nem hazánk – mondta köszöntőjében tegnap Vásárhelyen Martonyi János.
Lázár János polgármester pedig a népszerű rockoperából idézett: „Holnap valakinek le kell győznie a sötétséget!" A városi ünnepség mellett koncertekkel, pályaavatóval, borfesztivállal és este tűzijátékkal emlékeztek meg a vásárhelyiek az államalapításról.

Miklósa Erika, Albert Flórián, Tőkés László, Martonyi János, Deutsch Tamás és Cseke Péter is együtt ünnepelte a vásárhelyiekkel az elmúlt két napban az államalapítót. Kedden és szerdán minden korosztály megtalálta a városban a magának megfelelő szórakozást. A világhírű énekesnő, Miklósa Erika ismert művekből adott elő részleteket – a budapesti Salieri zenekar közreműködésével Verdi Rigolettójából például a Gilda-ária hangzott el –, és Nyári Zoltánnal énekelt duettet. A Kossuth téren felállított szabadtéri színpad nézőtere zsúfolásig megtelt, még a környező padokon, járdaszegélyeken is ültek. Késő este aztán lassan kicserélődött a Kossuth tér közönsége: a könnyedebb műfaj kedvelői váltották fel a komolyzene iránt érdeklődőket. A Republic koncertje előtt akkora lett a jövés-menés, hogy a tér Andrássy utca felőli zebrájánál a rendőröknek kellett közbelépniük, hogy a gyalogosok szakaszosan átkelhessenek az úton. A negyedik alkalommal megrendezett borfesztivál nedűinek is nagy keletje volt a forróságban. Nemcsak a helyi, sóshalmi, hanem a távolabbi vidékek, így Szekszárd, Villány és a Mátraalja borait is megkóstolhatták a vendégek.

Tőkés László, Kiss-Rigó László és Lázár János a városi ünnepségen. Fotó: Tésik Attila
Tőkés László, Kiss-Rigó László és Lázár János a városi ünnepségen.
Fotó: Tésik Attila

Szerda reggel a Szent István-templomban Kiss-Rigó László megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét, majd a téren megtartották a városi ünnepséget, melyen Lázár János polgármester egy 1924-ben íródott Babits-idézettel emlékeztetett mindenkit arra: „sötét kor ez, szörnyű rabságból ébredünk..."

– A kommunisták agymosásának mostanra beérett a gyümölcse, nincs hite az embereknek. Nincs hit, nincs közös nemzeti cél, és nincs összefogás. Hiteles vezetőink sincsenek, helyettük hazugok, tolvajok és szemfényvesztők irányítják az országot – mondta a város első embere, aki az István, a király című rockoperából is idézett: „valakinek holnap le kell győznie a sötétséget".

A Szent István téren aki tehette, megpróbált árnyékba húzódni. A Magyar Gárda tagjai, akik nemzetiszínű, árpádsávos és jobbikos zászlóval érkeztek, fekete egyenruhában állták a meleget.

Az Orbán-kormány külügyminisztere, Martonyi János emlékeztetett: 18 esztendővel ezelőtt el kellett dönteni, hogy március 15-e, október 23-a és augusztus 20-a közül melyik legyen a legfontosabb állami ünnep. Azért esett akkor az országgyűlési képviselők választása Szent Istvánra, mert nélküle nem lenne Magyarország, nem lenne haza, csupán egy szállás- és táborterület a Kárpát-medence közepén. A beszédek után a megyés püspök megáldotta az új kenyeret, mondván: ez mindenképpen Isten adománya, bármilyen modern technológiával is készül. Tőkés László, a Királyhágó-melléki református egyházkerület püspöke és Bán Csaba vásárhelyi református lelkész áldást mondott az ünnepségen.

Miklósa Erika – partnere Nyári Zoltán – koncertjén megtelt a Kossuth tér. Fotó: Tésik Attila
Miklósa Erika – partnere Nyári Zoltán – koncertjén megtelt a Kossuth tér.
Fotó: Tésik Attila

A kora délutáni tűző nap ellenére több százan gyűltek össze a városi stadionban, hogy jelen legyenek az új műfüves pálya átadásán, s az azt követő két meccsen, melyen előbb a helyi NB I-es U15-ös gárda csapott össze a Ferencvárossal, majd a vásárhelyi és a Budapest Honvéd öregfiúi mérkőztek meg egymással. Deutsch Tamás országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy a pályaavató illik az ünnephez, hiszen a szalagátvágás egy császár jelenlétében zajlik. Arra utalt ezzel, hogy jelen volt az eseményen Albert Flórián. Az aranylabdás, hetvenötszörös magyar válogatott labdarúgó örült a meghívásnak, hiszen az ugyancsak jelen lévő Benkő Lászlóval, a Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi elnökével együtt gyerekként, még grundon ismerkedett meg a futballal – a vásárhelyi fiatalból viszont modern körülmények között válhat jó focista.

Makói, csongrádi, szentesi kenyér

Makón tegnap este hét órától tartottak ünnepi testületi ülést, megszentelték az új kenyeret, és Buzás Péter polgármester átadta a városi kitüntetéseket. Makó Nevelésügyéért címet kapott Kréz Tiborné és Mohr Györgyné. A Makó Egészségügyéért kitüntetés Dr. Dobai Évát illette, a Makó Közművelődéséért cím Dancsó Attilát, a Makó Biztonságáért Bella Jánost, a Makó Sportjáért Tóth Gábort, a Makó Közszolgálatáért Szabó Lászlót illette. Köszöntötték Barna Imrénét, aki nemrég az önkormányzati minisztertől a Közszolgálatáért Érdemjel arany fokozatát kapta meg; köszöntötték az újdonsült Lechner Lajos-díjas Varga Imrét és Madarász Józsefnét, a Pedagógus Szolgálatért Emlékérem birtokosát. Csongrádon délelőtt, a városháza előtti téren rendezték meg a Szent István-napi ünnepséget. Bedő Tamás polgármester, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, és Janes Zoltán plébános szentelte meg az újbúzából készült kenyeret. Szentes főterén délelőtt a művészeti iskolák néptánc tanszakos növendékei szórakoztatták a közönséget, amelynek tagjai közben tájjellegű ételeket ehettek. A nagymágocsiak hagyományos péksüteményeket hoztak, a derekegyháziak kemencében sült almás lepényt: a finom süteményből összesen 2500 darabot készítettek és osztottak szét a bámészkodók és kóstolók között. A mindszentiek kukoricalisztből sütött görhét hoztak, gyorsan fogyott a csörögefánk. A kenyérszentelés nyolc órakor kezdődött, Szirbik Imre polgármester köszöntőt mondott.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Csavok 2008. augusztus 24. 17:25
  „"Fegor" és a Többiek !
  Igazatok van és elnézést kérek kissé indulatos viselkedésemért !
  Békejobb "Fegor". Üdv.: Csavok”
 • 36. aranka2 2008. augusztus 22. 17:44
  „´sszátok meg, nem kell békét kötni, nem háború ez! Csavok balról akar boldogulni szép hazánkban, Fegor jobbról. Széles az út, mindannyian elférünk rajta, mondotta Rákosi Mátyás Szakasits Árpád, akkori államelnöknek, azután egy hétre rá szegény Szaki már börtönben volt. Nem béke kell, hanem értelmes, folyamatos vita, sértegetés és sértődés nélkül, mert csak így jutunk előre. Fegor, Csavok, a 32. óta jól beszéltek, zömmel persze azelőtt is.
  üdv mindenkinek: aranka(2, mert szám nélkül nem fogad el a rendszer)”
 • 35. orbit 2008. augusztus 22. 16:21
  „sajtnál a pont!”
 • 34. sajt 2008. augusztus 22. 15:35
  „Csak szemlélem itt ezt a parázs vitát...
  A jobb és baloldali politikus is vitatkozik egymással (félre ne értsetek, nem bal- és jobbosoztam most senkit), pedig mindketten az ország javát, a magyar nép boldogulását akarják.
  Csavok, ünnepeld az új kenyeret, Fegor, te meg a szentté avatást, és ha már csordultig telt a szívünk hazafias érzelmekkel és nemzeti áhitattal, akkor vonuljunk közösen politikai vezetőink elé, hogy JOBBRÓL is, és BALRÓL is csókot nyomjunk iruló-piruló orcájukra, megköszönve ezzel kemény és példamutató munkájukat a magyar "nép" élén...”
 • 33. sajt 2008. augusztus 22. 15:29
  „:)”
 • 32. Fegor 2008. augusztus 22. 13:45
  „csavok, fórumozótársi üdvözlettel: békejobb.”
 • 31. Írástudatlan. 2008. augusztus 22. 13:41
  „Csavok!Fegor!Nem vérre megy ez a fórumozás!Hiszen csak elmondjátok egymás véleményét.Az is lehet hogy nem egyezik a véleményetek egymással.De ez így is van rendjén hiszen erről szól a fórum.De azért ez nem lehet indok egyikőtök számára sem hogy ennyire összekapjatok nem? Inkább kössetek békiét! Mert ez szerintem nem mególdás.De ezt ne vegyétek beleszólásnak mert ez csak az én saját véleményem.Okosnak tartom mindkettőtök hozzászólását és sokat is tanulok belőlle.Ezért kérlek mind kettőtöket hogy hyújtsatok egymásnak békejobbot.Remélem jól fogalmaztam de ha nem akkor biztosan kitudjátok silavizálni hogy mit is akartam vólna mondani.Üdv:Írástudatlan.”
 • 30. Írástudatlan. 2008. augusztus 22. 13:41
  „Csavok!Fegor!Nem vérre megy ez a fórumozás!Hiszen csak elmondjátok egymás véleményét.Az is lehet hogy nem egyezik a véleményetek egymással.De ez így is van rendjén hiszen erről szól a fórum.De azért ez nem lehet indok egyikőtök számára sem hogy ennyire összekapjatok nem? Inkább kössetek békiét! Mert ez szerintem nem mególdás.De ezt ne vegyétek beleszólásnak mert ez csak az én saját véleményem.Okosnak tartom mindkettőtök hozzászólását és sokat is tanulok belőlle.Ezért kérlek mind kettőtöket hogy hyújtsatok egymásnak békejobbot.Remélem jól fogalmaztam de ha nem akkor biztosan kitudjátok silavizálni hogy mit is akartam vólna mondani.Üdv:Írástudatlan.”
 • 29. Fegor 2008. augusztus 22. 13:17
  „miért lenne bántó? nem zavarnak a tények és az összefüggések? miért? nem szent istván szentté avatásának évfordulója augusztus 20? nem tényszerű az az összefüggés az államalapító ünnepe és az "új kenyér" ünnepe között, miszerint a komcsik igyekeztek mindent (legalábbis sok mindent) feledtetni, amire magyarországnak emlékeznie érdemes és csak azt szajkózni, ami a nagy szovjetúnióból jött? kádár ugyan enyhített ezen kicsit. egyáltalán nem zavarnak a tények és összefüggések? már megint honnan vett retorikai szólam ez? csavok, nem olvasol figyelmesen. nem tetszik minden, amit lj csinál, akár hogyan hívod is. nem tudom hányszor fejtettem ki például, hogy a mostani strand az egy kalap sz@r. bizonyára az is kiderülhetett, hogy a rapcsák szobrot sem komálom nagyon. lehet arról is olvashattál tőlem, hogy a bicajutak minőségét nagyrészt hitványnak találom. na de mit is magyarázkodok, két perc múlva úgyis elfelejted. ezek szerint rám értetted valahol, hogy én vagyok lj rokona, lásd kutyus? engem nem zavarnak a tények és összefüggések? írok pár hozzászólást és már azonnal lj rokona vagyok? micsoda összefüggés! nem vagyok az megnyugodhatsz, személyesen még csaknem is találkoztam vele soha. nyugodtan nézz utána utólag az új kenyér dolognak, én is csak ennyit tettem meg, nem többet. csavok kicsit kurtán-furcsán hátrálsz ki a vitákból, de ahogy gondolod.”
 • 28. Csavok 2008. augusztus 22. 12:40
  „"Fegor"
  Sajnálom, hogy későn jöttem rá, de veled teljesen feleslegesen vitatkozunk. Lehet, hogy bántó amit most írok, de véleményem szerint sok szempontból hasonlóan vitatkozol mint "mz" és "lenin". Egyáltalán nem zavarnak a tények, sem az összefüggések. Csak mondod a magadét. Egy dolog nagyon feltűnt: Minden tetszik, amit a nagy "városépítő" csinál és valószínűleg errefelé van a kutyus elásva. Bánt a dolog, hogy nem néztem utána az új kenyér ünnepének, mert indulatos lettem a 18. irományod elolvasása után. Ez többet nem fog előfordulni. További kellemes vitatkozást másokkal.
  Végső búcsú: Csavok”
 • 27. Fegor 2008. augusztus 22. 12:21
  „próbáljátok helyettesíteni az államalapítónk ünnepét a kenyér ünnepével. ez rákosira emlékeztet. az a baj, hogy a fejetek tetejére is állhattok, szent istvánt ezen a napon avatták szentté, az eredeti egyházi ünnep ehhez kapcsolódik. aztán hogy az évszázadok során hogyan próbálták egyre nemzetibbé, egyre világibbá formálni, majd egyre inkább feledtetni az ünnep eredetét, az egy dolog. ettől ez még az államalapítónk, szent istván szentté avatásának évfordulója lesz mindig. ehhez lehet csatolni aratás vagy kenyér akár még új kenyér minősítéseket is, de ettől az eredeti dátum, amire emlékezünk mégiscsak ez marad. sajnálom. természetesen a kenyér kifejezést Kenyér, mint egyházi szimbólum formájában magam is kívánatosnak tartom.”
 • 26. orbit 2008. augusztus 22. 11:25
  „Ez a Móriczka most nem vicc volt! Gratula!”
 • 25. Móriczka 2008. augusztus 22. 10:31
  „Kedves Fegor.
  Augusztus 20 mint arató és kenyérünnep a xIx. sz vége óta kapcsolódik a Mária Terézia által ünneppé nyilvánított Szt István naphoz. Az ötlet Darányi Kálmán akkori földművelési minisztertől származik, és Ő is indította el. Szóval egy kicsit több ismeret és kevesebb indulat mindenkinek jobbat tenne. Főleg az országnak!!”
 • 24. Fegor 2008. augusztus 22. 09:58
  „rossz fórumhoz fordulsz kéréseddel, ideges hozzászóló-társam. hatáskör híján vagyok ugyanis. nem én döntök ("engedem meg") arról, hogy minek, melyik nap legyen az ünnepe. augusztus 20. szent istván király ünnepe, hiába akarták az általad "büdös"nek (biztos jobban tudod, én nem járok ilyen helyekre) nevezett komcsik feledtetni a gyökereinket. de lásd nagyvonalúságom, ha te is akarod, tőlem lehet április 4. a kenyér ünnepe mit szólsz hozzá? ja! vagy az a felszabadulás ünnepe? bocs eltévesztettem!”
 • 23. Csavok 2008. augusztus 22. 08:51
  „"Fegor"
  Engedd már meg légyszíves, hogy a KENYÉRnek legyen ünnepe mégha a "büdös komcsik" találták is ki !!!!!! Ezeket úgyis szereted.
  Búcsú: Csavok”
 • 22. kanadas 2008. augusztus 21. 18:16
  „A 21.-es hozzaszolasomban gepelesi hivakat kovettem el .
  Az elso mondat helyesen igy hangzik:"ezert az elkovetett hibamat gyorsan javitani akartm: Kommunis-tazok,kulak-ozok,tokes-ezok,kizsakmany-ozok,zsido-zok, cigany-ozok(szoval,azok,akik jogalap nelkul gyulolnek masokat es gyuloletukkel kart okoznak) karosultak,megszallottak,jogfosztottak,akiket a BTK nem ismer mert nem sertettek masok jogait es nem okoztak kart masoknak."

  Elnezest kerek mindenkitol.”
 • 21. kanadas 2008. augusztus 21. 18:03
  „Kommunistak,kulakok,bunko parasztozok,zsiros parasztozok,tokesek,kizsakmanyolok,zsidozok,ciganyozok.(szoval azok,akik jogalapnelkul gyulolnek masokat es gyuloletukkel kart okoznak)karosultak,megszallottak,akiket a BTK nem ismer,mert nem sertettek masok jogait es nem okoztak kart masoknak.Ilyen embereket ugy tuntetnek fel,mintha kollektiv bunozok lennenek,holott csak jogfosztott megszallottak.A megszallok emberetelen es human igenyek nelkuli kegyetlenkedeseik embertarsaik ellen vegzettsegukkel es engedelyeikkel visszaelve terrorista fegyvernek hasznalva bizonyitottak es bizonyitjak,hogy elaruljak a haza alapjat ,az alkotmanyt.(emberi jogokat nem vedik)
  Pl.Kis X kart okoz masoknak ,akkor nem lehet mindegyik csaladi nevu Kist karokozonak(bunosnek) kikialtani,mert az serti a nem karokozo Kiseket.Mas a helyzet,ha azt mondjak: a masnak kartokozo kommunistak a bunosok.A masnak kartokozo kulakok a bunozok,a masnak kart okozo zsidok a bunozok,a masnak kartokozo parasztok a bunosok.A masnak kart okozo terrorista jogaszok a bunosok.Mi vel barki kart okoz embertarsainak az bunos.Az nem elfogadhato,hogy ez jogaszkent kart okozzzak egy embernek,hogy ezaltal az allamnak tobb jussson mert akkor engem jobban tudnak megfizetni.nem akarom itt az egyiptpmi kivonulas tanulsagat csokkenteni.ha a szonokok peldamutatoan fogalmaznak,a nem ertelmiseg konyebben megerti”
 • 20. sajt 2008. augusztus 21. 15:56
  „Ne legyünk naívak. Ne gondoljuk azt, hogy egy lázár jánosnak kisujjkörömnyivel is többet jelentenek hazafias érzelmei, Magyarország szeretete, az ünnepi áhitat, mint a népszerűsége, pártpolitika, propaganda! Demagóg sz_rságok!”
 • 19. Fegor 2008. augusztus 21. 14:56
  „bocs, ütöttem egy entert. miért ne politizált volna egy állami (is) ünnepen? az lett volna a szép, ha nem politizált volna.”
 • 18. Fegor 2008. augusztus 21. 14:50
  „"új kenyér", mi? na ezért politizált. hogy tudjad te is csavok, hogy ezt a komcsik aggatták rá egy magyar ünnepre, hogy feledtessék a tradícióinkat! és persze azért, mert ugyanezen komcsik utódai vannak kormányzati pozícióban. miért ne politizált volna egy”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: aszfaltszőnyegre vár az utca

Hódmezővásárhely - Hetek óta befejeződött a közművesítés a hódmezővásárhelyi Rózsa utcában, ahol a… Tovább olvasom