Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Könnyűzenével a megszűnés ellen

Egy hétre az idén is a könnyűzene bázisa lett Mindszent. A helyi Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett táborban harmincöt hallgató csiszolja tudását, jó hangulatban. Pedig a szervező iskola a fennmaradásért küzd.
Munkában az ütősök. Fotó: Tésik Attila
Ilyenkor a művelődési ház minden terme iskolává alakul át. Az egyik teremben trombitálnak, a másikban zongoráznak, másutt zenekari próbát tartanak. Lehet énekelni, szintetizátorozni, klarinétozni, oboázni, furulyázni, hegedülni, ütős hangszereken játszani is – sorolta az iskola vezetője, Krupiczer Ferenc szusszanásnyi pihenőjében.

A beszélgetésünkhöz csatlakozó Gerhardt Renáta Debrecenből érkezett, s első alkalommal vesz részt a tábor életében, egyszer ezt is ki akarja próbálni. A 17 éves lány hegedűn játszik, s bár hozzá inkább a komolyzene áll közelebb, azért a könnyedebb műfajba is szívesen belekóstol.

Pingpongmeccsel regenerálódott a gyakorlás után az aulában a mindszenti Nagyillés Balázs, legalábbis addig, míg tanárnője, Nagy Ildikó magához nem kérette, hogy folytassa a zongoraleckéket. A nyolcadikos srác évről évre visszatérő vendége a könnyűzenei tábornak. A fiú hat éve jár az alapfokú művészeti suliba, szerinte elég baj lenne, ha szeptembertől már nem vehetne órákat. Mindezzel arra utalt, amiről néhány nappal ezelőtt lapunk is beszámolt: a normatíva megnyirbálása miatt ismételten emelni kellene a sulinak a térítési díjat, amit kötelező beszedniük. Ezt a szülők viszont már nem tudják vállalni. Az iskola vezetése a helyi önkormányzattól kért segítséget, hogy szeptemberben is folytatni tudják az oktatást.

Balázs a zongoraóra mellett néptáncra is jár, így összesen havi hatezer forintjába kerül a képzés. Néhány hónappal ezelőtt aláírásgyűjtést is szerveztek, hogy ne emelkedjen a térítési díj, de igazán nem tudja, hogy ennek mi lett az eredménye. Krupiczer Ferenc viszont tudja: az önkormányzathoz juttatták el az íveket, s a képviselő-testület e kezdeményezés hatására döntötte el: a jövőben támogatja a rászoruló diákok alapfokú művészeti oktatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma még pedállal hajtják a mosógépet Erzsébeten

Karácsonyra több Vásárhely környéki tanyára, így Vad Józsefékhez is megérkezik az áram. Az erzsébeti… Tovább olvasom