Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Körbenőtte a tanyákat Vásárhely

Hódmezővásárhely - Vásárhely körbenőtte az utóbbi években azokat a tanyákat, amelyek valóságos utcaként ékelődtek a hódtói lakótelep és Újváros közé. A töltés alatti átjárón keresztül kerékpárral öt percre van a belváros.
A tanyai élet szabadságát, a természetközeli életet, s a belváros közelségének előnyeit is élvezhetik azok, akik a hódtói lakótelep és Újváros közé ékelődött tanyabokor házaiban laknak. Szerencséjük, hogy a vasúti töltés lakóteleppel átellenes oldalán laknak, hozzájuk az út a Tescóval szemközti vasúti aluljárón át vezet.

– Ezeket a házakat mind Gorzsa-tanyának számozták – mutatott körbe Látos Anita, aki az egyik házban él. – Huszonnyolc évvel ezelőtt költöztünk ide a szüleimmel, itt nőttem fel, s azóta is itt élek. Áramunk van, a kutat magunk fúrattuk, s a mobiltelefont is feltalálták már, azaz semmitől sem vagyunk elzárva – tette hozzá. – Aztán meg idejöttek mellénk az óriásboltok, de azért még mindig a természet közelében élhetünk. Anita még élénken emlékszik azokra az időkre, amikor a mostani hódtói lakótelep helyén dűlők, csapások vezettek, s hol jobb, hol rosszabb házakban éltek az emberek.

Ale Sándor a lovaival. 1972-ben építette a tanyáját. Fotó: Tésik Attila

– Olyan ez, mint egy utca – mutatott a házuk előtti szakaszra –, igaz, a forgalom is hasonlóvá kezd válni a városihoz.

Kerülőút

Nemcsak a Hódtó és Újváros felől haladnak át itt járművek, de nagy számban érkeznek a laktanyai körforgalom felől is. Igaz, aki arról jön, annak át kell küzdenie magát járművével egy rövid földúton, hogy aztán a szennyvíztisztító telep előtt már aszfaltra érjen. Sok járművezető számára jelent nagy vonzerőt az, hogy erre el lehet kerülni a Kertvárost, a belvárost, de meg lehet spórolni azt is, hogy valaki végighajtson a Hódtón, ha Szeged felől érkezik, s Újváros az úti célja.

Ale Sándor 1972-ben építette tanyáját szemközt a vasúti átjáróval. Korábban az egykori Kossuth Tsz egyik tanyájában lakott a „tízöles" út végén, majd feleségével úgy döntöttek, építkezni fognak. Eszükbe sem jutott a városba költözni, megtette nekik ez Tóth-malom melletti terület.

– Én nem tudnék panelben megszokni – mondta. – Világ életemben tanyán éltem, s tsz-ben dolgoztam azóta, hogy 1956-ban munkába álltam az akkori Kossuth Tsz-ben. Átéltem, hogy a Kossuth egyesült a Petőfivel, majd beolvadt a Sallaiba, s végül Vöröscsillag lett – sorolta. Hozzátette: itt, ezen a tanyán nevelték fel gyermekeiket is. A lovait gondozó férfi szerint a zöldövezeti életnél nincs is jobb, ráadásul a város körbenőtte már az itt álló tanyákat. Lánya Ráczné Ale Margit azt mondja, most is visszahúzza ide a szíve, hiszen itt nőtt fel, de az egyik közeli lakásban lakik. Ezért vásárolt az édesapja tanyája mellett egy kiskertet, ahová munka után szívesen jár ki. Szerencsésnek mondja magát: otthonról néhány perc alatt ideér.

Olvasóink írták

  • 1. tanyacity 2008. július 01. 01:03
    „vásárhely is egy tanya! annyira futtatják ezt a várost a délmagyarban, de közben meg sehol semmi”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti csatornapályázat: újra be kell nyújtani a tervet

Mindszent - Nem ment át az első rostán a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat… Tovább olvasom