Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Környezetvédelmi újítás Vásárhelyről

A vásárhelyi Csomiép Beton-Melior Kft., valamint a fővárosi Bárczy Környezetvédelmi Kft. szakemberei megalkották az autóparkolók, ipari parkok víznyelő rácsaiba, aknáiba helyezhető hordozható tisztítható olajszűrőt. A fejlesztés megkapta az Industria-nagydíjat illetve a „Környezetvédelmi műremek" elismerést.
A hordozható csatornaszemszűrő Vásárhelyen. Műremeknek minősítették Fotó: Korom András
Industria-nagydíjat nyert, valamint megkapta a visegrádi országok környezetvédelmi minisztériumai által meghirdetett Eko 2005. innovációs és környezetvédelmi verseny „Környezetvédelmi műremek" kitüntető elismerését a vásárhelyi Csomiép Beton-Melior Kft. és a fővárosi Bárczy Környezetvédelmi Kft. által közösen kifejlesztett, úgynevezett csatornaszemszűrő.

Az M3-as, M5-ös és M7-es autópályán beépített hordalék- és olajfogó berendezést fejlesztették tovább a helyi szakemberek, olyan kis tisztítható olajszűrű műtárgyat alkotva, mely autóparkolók, ipari parkok víznyelő rácsaiba, aknáiba helyezhető, s megakadályozza, hogy az onnan lefolyó olaj kijusson a természetbe.

– A szűrő nem csak gyors, olcsó és hatékony eszköz az olajjal szennyezett csapadékvíz tisztítására, de bárhol elhelyezhető a csapadékvíz-elvezető rácsára, aknájába – mondta lapunknak Onderó Béla, a Csomiép Beton-Melior Kft. munkatársa.

A találmány fejlesztési munkájában résztvevő Bárczy Zoltán, Bárczy Zoltánné, Mészáros Antal, Szolga András és Hajtó Ödön megkapta A Környezetvédelem Mestere kitüntetést. A csatornaszemszűrő nem csak az autópályákon tesz jelentős szolgálatot, de leginkább a parkolók, telephelyek legfőbb környezetvédelmi eszköze, hiszen megakadályozza, hogy az ott elfolyó olajok a környezetbe és az élővizekbe jussanak, sőt a szemetet, szennyet is megfogja. Amúgy a víz elfolyását nem akadályozza, sőt még a záporok nagy mennyiségben lezúduló vize sem fog ki rajta.

A Csomiép Beton-Melior Kft. a találmányt most kezdi el gyártani. A csatornaszemszűrő nem igényel különösebb karbantartást, a szűrőbetét színének megváltozása mutatja, ha megkötötte a 10 kilogrammnyi olajat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Betonutat bízták meg a városi útépítésekkel

A Betonút Rt. újítja fel a vásárhelyi belterületi utakat – döntöttek egyhangúlag pénteki zárt… Tovább olvasom