Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kosarastól lopják a muskátlikat Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Ismeretlenek tizedelik a villanyoszlopokat díszítő muskátlikat Vásárhelyen. Eddig 350 tőnek kelt lába, gyakran tartókosarakkal együtt lopják el a piros és rózsaszín virágokat.
A növények beszerzésére, elültetésére és gondozására évente 17 millió forintot költ az önkormányzat.

Virágtolvajok tizedelik a kandelábereket díszítő muskátlikat Hódmezővásárhelyen. Kedvenc vadászterületük a Kincses temető környéke, a Jókai, az Agyag és a Szántó Kovács János utca. Eddig 350 tő virág tűnt el, amelyeket gyakran tartókosaraikkal együtt emeltek el. A tett elkövetéséhez nem csekély merészségre és ügyességre van szükség, a villanyoszlopokra szerelt virágtartók ugyanis egy átlagember testmagasságához képest jóval fentebb helyezkednek el. Elérni azokat csupán létráról vagy más egyéb eszközről lehet.

– A tolvajok 200 ezer forintos kárt okoztak eddig – tudtuk meg Tőkés Ildikó városi kertésztől. – Az eltűnt növényeket folyamatosan pótoljuk, de ezek nem olyan fejlettségűek, mint amilyeneket elloptak. A virágtartók emiatt nem mutatnak olyan szép képet. Gondoskodás és idő kell ahhoz, hogy újra elnyerjék régi pompájukat. Az ismeretlen tettesek ellen feljelentést teszünk.

A tolvajok 200 ezer forintos kárt okoztak eddig. Fotó: Tésik Attila
A tolvajok 200 ezer forintos kárt okoztak eddig.
Fotó: Tésik Attila

Az önkormányzat emberei májusban ötmillió forint értékben összesen 25 ezer piros és rózsaszínű muskátlit helyeztek ki a város közterületeire. A növények locsolására, fenntartására, tápoldatozására pedig 12 milliót fordít a város. Vásárhelyen egyre gyakoribb a virágágyak fosztogatása. Az állomány körülbelül 5 százalékát viszik el, amely 700 ezer forintos kárt jelent.

A városi kertész elmondta, a közterület-felügyelők folyamatosan, napjában többször ellenőrzik a kritikus helyeken lévő virágtartókat. Fokozottabban figyelnek a növényeket gondozó vállalkozás szakemberei is, akik a virágok locsolását az esti órákban végzik. A rendőrség pedig sűrűbben járőrözik az érintett helyeken. A város a lakosság segítségét is kéri a virágtolvajok elleni küzdelemben, ezért ha valaki ilyesmit lát, ne habozzon, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es számon.

Nyári virágeső

Idén nyáron is szemet gyönyörködtető, illatos virágok díszítik Vásárhely tereit: 30 ezer tő bimbós vagy már kinyílt palánta került májusban a földbe. Ezek között találhatunk pistikét, nebáncsvirágot, zsályát és kakastaréjt is. Az ágyásokba szirmokat nem bontó, viszont azokat jól kiegészítő növényeket is ültettek. A város klímája szinte minden virágfajtának kedvező.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. liló 2008. július 24. 09:06
  „A muskátlit nem csak Vásárhelyen lopják, ha nem Mindszenten is. Hiába próbáljuk szépíteni a házainkat, az ablakokba kitett muskátlikat és egyéb virágzó növényeket rendszeresen ellopják.”
 • 32. Írástudatlan. 2008. július 22. 14:37
  „Na hát mitőrtént a strandon? Én nem halottam semmit!Lázár és bandája garázdálkodot? Meséljen már ezekről valaki valamit nekem.Nagyon érdekelnének a tőrténtek mert az újságban de itt ezen az óldalon sincsen semmilyen cikk a tőrténtekről.Igaz a Lázár diktatúrában nem igen működik és nem is működhet a szabad sajtó megnyílvánulása.”
 • 31. mackó 2008. július 22. 13:27
  „Ha lenne vásárhelyen mhely akkor nem lenne annyi lopás. A virág kelendő itt az idénye miért is ne vinnék el.Ez lopás és valószínű, hogy szegény emberek vitték el. De van itt a városban nagyfokú rongálás, amit a polgármester és csapata valamint ünnepi meghívottai követtek el csak annyival jobb nekik, hogy a sajtó rádió, vtv nem merte leközölni.
  A vásárhelyi strandon tartották a gyerek szülinapját és úgy be voltak rugva, hogy terepjáróval fel akartak menni a lépcsőn term. ez nem sikerült, de megrongálták a lépcsőt, a falat stb. Ezen az estén több minden történt és ezt nem szegény emberek követték el.”
 • 30. orbit 2008. július 19. 10:12
  „Lázár-korszak: internetes megjelenésért cserébe többszázmilliós ingatlan.(volt iskola) Tuti üzlet...
  Rapcsák-korszak: virághagymáért értékes ingatlan (ha jól emlékszem 20 misi volt) Tuti üzlet...
  Itt a kapcsolat stfifo.”
 • 29. stfifo 2008. július 18. 20:57
  „Orbit!Hogy is van ez az iskola és virághagyma kapcsolat?”
 • 28. orbit 2008. július 18. 17:04
  „Majd kap érte egy iskolát...
  Vásárhelyen már volt jó ára a virághagymának:-)”
 • 27. rew 2008. július 18. 15:53
  „Akkor az önkormányzat is lopott?
  Mivel ezek a virágok a mai napig nincsenek kifizetve. 7millió!
  Szevasz!


  http://akjap.freeweb.hu/”
 • 26. orbit 2008. július 18. 15:40
  „A megélhetési viráglopásról: édesanyám sírjára minden alkalommal úgy teszem oda a virágot, hogy most látom ott utóljára. Sajnos ez mindig be is jön.. Ha egyszer is rajtakapnám, hogy ki az akinek még a a sír is "potenciális haszonszerző terület", korra, nemre való tekintettel a kővázával verném pofán. Talán hazánk Rendészeti Bizottságának Elnökének az emlékműőrzésen kívül ezzel foglalkozni is maradhatna ideje! Ez is van több milliós kár évente, hiszen már nagyüzemi méreteket öltött. Bár az csak a mi pénzünk, vásárhelyieké. Amit a közösbe fizetünk, annak nagy részének meg már van gazdája...”
 • 25. efje 2008. július 18. 13:42
  „Azert lopjak a viragokat, mert szegenyek az emberek. Enni kell valamit. Egy szazast csak kap darabjaert. A kenyszer viszi ra. A muskatli egy szimbolum. Azt az erzest kelti hogy ha viragokra van penz akkor a varosban jolet van. Ez persze nem igaz, de ezt eri meg sugallni. Csoro varosba nem jonne ennyi multi sem. Szerintem mar banja az Interspar is hogy idejott.”
 • 24. Emberke 2008. július 18. 11:46
  „3, 4, 6, 11, 13!
  Ez egy fórum. Itt most arról van szó, hogy a közvagyont fosztogatják. Ti pedig épeszű hozzászólások helyett azt játszátok, hogy ki tud messzebbre köpni. Idióták.
  Úgy gondolom, minél szélesebb körű az odafigyelés, annál kisebb esélye van a tolvajnak.
  Sötét dolgok az éj leple alatt.... Nem magányos garázdáról van szó, hanem csapatmunkáról.
  A város vezetésének, a rendőrségnek, a polgárőrségnek operatív programot kellene kidolgozni. A lakosságnak pedig ébernek kellene lenni.
  Én csak mondom, ami eszembe jut....”
 • 23. Írástudatlan. 2008. július 18. 08:46
  „Igaza van a Csavok hozzászóllónak.Tényleg az adott témával kellene vergődnünk és nem az egymás kritizálásával.Mert tényleg ez a fórum már kezd átalakúlni egy üzenő fallá.Én részemről megígérem hogy ezentúl megpróbálok kúltúrált módon írni és nem fogom bántani aki engemet se bánt.Remélem hogy követókre találok.A helyesírásomról pedig annyit hogy nem megy jobban.Hát ez van.De én ezt fel is válaltam azért is választottam az Írástudatlan nicknevet.Így elkerülendő lehet a helyesírásom elleni kifogásotok.Üdv:ÍRÁSTUDATLAN.”
 • 22. pederzoli 2008. július 17. 23:44
  „A tizesre: Orbit,még mindig igaz az a dolog,hogy 18 év alattiakat elvileg este 22:00 után nem kéne beengedni ezekbe a műintézményekbe. Úgyhogy,ha valahol ezt megszegik,ipiapacs a működési engedély kiadójának,és akiknek feladata a szolgálat és a védelem,nem mellesleg fölöttük a civil kontrollt országos hatáskörrel egy helyi politikus gyakorolja,mint a Parlament rendészeti és Honvédelmi Bizottságának Elnöke. Lefordítva érthetőre: szerintem jogában áll ebbéli minőségében ellenőrizni a rendőrséget,és utasítást adni például ebben a kérdésben.”
 • 21. hehe 2008. július 17. 22:21
  „A MULTKOR TÁTTAM EGY MAMIKÁT A HONA ALATT EGY LÉTRÁVAL MENT MUSKÁTLIT LOPNI .”
 • 20. Kerekes 2008. július 17. 21:50
  „Ne a Rapcsák-szobrot őrizzék, hanem a muskátlikat.”
 • 19. JB007 2008. július 17. 21:26
  „Kedves Külföldi!
  Szívet melengető szavai megértő fülekre találtak, természetesen nem kívánom befolyásolni az Ön kultúrált hozzászólásait.
  Kívánok továbbra is örömökben gazdag fórumozást:

  JB007 (ami csak egy nicknév, akár az Öné)”
 • 18. KÜLFÖLDI 2008. július 17. 20:43
  „JB007!!!JAMES BOND IMITÁTOR NE MOND MÁR MEG NEKEM HOGY IRJAK!OKOSTOJÁS”
 • 17. Csavok 2008. július 17. 20:15
  „Uraim, azt hiszem jelentős mértékben eltávolodtak az erdeti témától !
  Legyenek nyugodtabbak és toleránsabbak egymáshoz, kérem: Csavok”
 • 16. JB007 2008. július 17. 18:54
  „A Caps Lock billentyű bekapcsolása miatti csupa nagybetű törvényt ugyan nem sért, de a netikett szerint kiabálásnak minősül. (Írásban ugye nehéz az ilyen dolgokat kifejezni). Erre szvsz itt nincs szükség, tehát ne tedd.

  Egyébként ezt legutóbb nem Írástudatlan kifogásolta...”
 • 15. KÜLFÖLDI 2008. július 17. 15:51
  „ITT VAGYOK ÚJRA A "caps lock"BILLENTYÜMMEL IRÁSTUDATLAN ÖRÖMÉRE.ARRA SZERETNÉLEK KÉRNI,HOGY MONDJ HÁROM DOLGOT,HA NEM MEGERÖLTETÖ AZ IQ SZÁMÁRA AMI TETSZIK A VÁROSUNKBA. AZÉRT MEG LÁTSZIK,HOGY ELVÉGEZTED A 8 OSZTÁLYT(KÉT ELSÖT+HAT MÁSODIKAT),HOGY MINDENKIT SÉRTEGETNI TUDSZ.REMÉLEM ÉDESANYÁD BÜSZKE RÁD. :-)”
 • 14. www 2008. július 17. 15:33
  „13. A szobros 83. kommentet te írtad, az írásmód teljesen megegyezik.
  Bár nem lep meg, hogy letagadod, mert ez azért tényleg számalmas.
  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falvédők a Tornyaiban

Hódmezővásárhely - A huszadik század első felének világára jellemző feliratos falvédőkből Bort,… Tovább olvasom