Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Kossuth-díjas a vásárhelyi harsonás

Hódmezővásárhely - A Hot Jazz Band az első dzsessz- és dixielandzenekar, amely hazánk zenei történetében Kossuth-díjban részesült. Az együttes az állami kitüntetést március 15-én a köztársasági elnöktől vette át. A díjból Bera Zsolt harsonás révén Hódmezővásárhely is kivette a részét.
– A Kossuth-díj a legnagyobb elismerés, amit hazánkban kaphatunk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy illusztris társaságba kerültünk – kezdte beszélgetésünket Bera Zsolt. A vásárhelyi származású harsonás 21 éve tagja az idén 30 éves Hot Jazz Band zenekarnak. Ez idő alatt számos külföldi és hazai elismerést kaptak, de eMeRTon-, Líra- és Ezüst Életfa-díjjal is jutalmazták már őket. Legutóbbi március 15-én a Parlamentben, Áder János köztársasági elnöktől vették át a kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat. Hat alkalommal jártak már Sacramentóban a világ legnagyobb dzsessztalálkozóján, ahol a négy nap alatt 100-120 ezer ember fordul meg. Bera Zsolt elmondta, a zenekar sikereiben nagy érdemei vannak Bényei Tamás vezetőnek. Az ő ötletei valósulnak meg, így kezdték el játszani eredeti formában a két világháború közötti amerikai dzsessz-számokat és a korabeli dzsesszes hangvételű magyar dalokat.

A Kossuth-díjas zenekar tagjai: Bera Zsolt – harsona; Fodor László – klarinét, altszaxofon; Bényei Tamás – trombita, bendzsó; Juhász Zoltán – bőgő; Galbács István – dob; Szabó Lóránt – gitár, bendzsó.
A Kossuth-díjas zenekar tagjai: Bera Zsolt – harsona; Fodor László – klarinét, altszaxofon; Bényei Tamás – trombita, bendzsó; Juhász Zoltán – bőgő; Galbács István – dob; Szabó Lóránt – gitár, bendzsó. Fotó: DM

A 46 éves Bera Zsolt középső csoportos óvodás volt, amikor indult Vásárhelyen egy zenecsoport, ahová beíratták, így 5 éves kora óta a zenének él. Egy évig furulyázott, majd hetedik osztályos koráig trombitán játszott, ekkor ismerkedett meg a harsonával, amibe bele is szeretett. A zeneiskolai tanára Ivanics Bertalan volt, míg a közép- és a főiskolán Simon Istvántól tanult. Szegeden szerzett diplomát, majd 1991-ben került a fővárosba, három évre rá pedig a Hot Jazz Band harsonása lett.
A háromgyermekes családapa jelenleg Szentendrén él, de gyakran hazalátogat rokonaihoz, szüleihez, akik éppen az idén 60 éve házasok. – A munka, a fellépések miatt sajnos csak keveset tudok itthon lenni – mondta Zsolt, aki amellett, hogy játszik, tanít is. Bandájával lépett már fel szülővárosában. Jelenleg az október 16-i jubileumi koncertjükre készülnek, amit a fővárosi Erkel Színházban tartanak majd.

Bényei Tamás alapító, zenekarvezető az egyik közösségi oldalon mondott köszönetet a Kossuth-díjért: „Amellett, hogy a harmincéves pályafutásunk alatt páratlan sikereket értünk el kitűnő zenész kollégáimmal, ebben az elismerésben az érdem azoké a nagyszerű komponistáké is, akik az általunk előadott műveket megalkották, de sohasem részesültek Kossuth-díjban, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, Eisemann Mihály és kortársaik. Az érdem emellett még szüleinké is, akik beírattak annak idején a zeneiskolába, tanárainké, akik szép példát mutattak, s reméljük, lesz erőnk és időnk hazánknak és közönségünknek azt a szeretetet viszonozni, ami ebben a díjban is megtestesül."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúdtánc: szerelem első fogásra

Aranyérmet is nyert már csapatával a vásárhelyi Bartyikné Oláh Gabriella, aki egy éve indított rúdtáncoktatást a városban. Tovább olvasom