Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Kószó Péter: vásárhelyi Kossuth tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem közismert emberektől is. Városrészt, utcát, épületet, intézményt, kocsmát, parkot, akár járdaszigetet is megjelölhetnek, de a választást meg kell indokolni. Reméljük, érdekességeket – személyeket és helyeket – ajánlhatunk így olvasóink figyelmébe, és azt is, hogy amikor befejezzük, többet tudunk egymásról és a helyről, ahol élünk.
– Elsőre két hely jutott eszembe: sajnos az egyik ma már nem létezik, hiszen az egykori Oldalkosár városrészt azóta lebontották, így a másik kedvencemet, a Kossuth teret ajánlanám – mondta Kószó Péter vásárhelyi alpolgármester.

A Fekete Sas kávézó teraszára kiülve a halhatatlanságból köszön vissza Béla cigány, miközben figyelhetjük a tőzsdetakarék kupoláján álló Mercuriust, kezében a győzelem jelképével.

– Az ember szinte a bőrén érzi a korsós lány kútjának hűsítő vizét, s ezalatt ábrándozhat a város legendáiról, így többek között arról, hogy Kossuth 1848. október 21-én itt szólította hadba Vásárhely népét – folytatta az alpolgármester.

A Kossuth tér Kószó Péter számára magán- és közéleti emberként is sokat jelent. Magánemberként itt találkozott, udvarolt későbbi feleségének, alpolgármesterként pedig a Vásárhelyre látogató vendégeknek, delegációknak büszkén mutatja meg...

A Kossuth tér egyben az emlékeknek is otthont ad. Hiszen jól emlékszik még az itt parkoló fiákerekre, a tér, illetve az Andrássy utca sárga keramitútjára.

Visszakanyarodva az első gondolathoz, miszerint a kávézó teraszán üldögélve nézelődünk, a megújult tér köszön vissza ránk a felújított szállodával, a bírósággal, a tőzsdetakarékkal, az ógimnáziummal és a postával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi roncs a vásárhelyi utcákon

Főleg panel- és társasházak parkolóiban lehet használaton kívüli autókat találni Vásárhelyen. A… Tovább olvasom