Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Koszorúként végzi a megmaradt fenyő

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen több mint tíz helyen árulnak fenyőfát, az örökzöldek szinte hegyekben állnak mindenhol. Ha ma nem tudják eladni őket, az ágakból koszorú lesz az ünnepek után.
Nagyáruházak parkolója, Kossuth tér, Andrássy út, Rózsa utca – a teljesség igénye nélkül ezek azok a helyszínek Vásárhelyen, ahol fenyőfát vehetünk. Van mindenféle méretben, fajtában, kivágott és gyökeres is, az utóbbit néhol csak zsákba tekert földlabdával, máshol óriási cserépbe ültetve kínálják. Ma van az utolsó alkalom arra, hogy az árusok minél többet eladjanak belőlük. Arra voltunk kíváncsiak, mi lesz azokkal az örökzöldekkel, amelyeket nem sikerül értékesíteni.

Az egyik viszonteladó például évek óta jó kapcsolatban van két Békés megyei virágüzletessel. A dél-alföldi régió több városában is ad el fenyőket. A megmaradt fák sem végzik a kukában, a virágosok veszik meg tőle, s főleg temetőbe való koszorúk készítésére használják fel az ágait. Igaz, a két méter alatti luc csak darabjáért 2-300, a nagyobbakért pedig 4-500 forintot kap. Az árus azt nem mondta el, mennyiért szerzik be a fenyőt a termelőtől, de tegnap ő 1500-ért kínálta a kisebb fákat Vásárhelyen.

Sokszor hiába az akció, a fenyő az árus nyakán marad. Fotó: Tésik Attila
Sokszor hiába az akció, a fenyő az árus nyakán marad.
Fotó: Tésik Attila

Egy másik helyszínen a kivágott fák a tűzben végzik. Az árus elmondta: az ő megbízójának több vállalkozása is van, az egyik mezőgazdasági. Vegyes tüzelésű kazánnal fűti az üvegházát, az el nem adott és feldarabolt fenyők ebbe kerülnek. Csak pár napra elegendő a mennyiség, de így is jobban jár vele, mint ha egyszerűen a szeméttelepre vinné.

Vásárhelyen nem találtunk egyetlen egy olyan árust sem, akinél bérelni lehetett volna élő fenyőt. Több nagyvárosban van ilyen lehetőség: az áron felül úgymond kauciót is kell adni, amit visszakap a bérlő, mihelyt visszaviszi a fát. Vásárhelyen ez azért sem járható út, mert a megkérdezett árusok egyike sem helybeli, így nem éri meg az év végén visszautózni a fákért.

Sokan az utolsó napokra hagyják

Kiss Zoltán már évek óta december 23-án vagy 24-én délelőtt veszi meg a család fenyőfáit, nem csupán a magáét, hanem fiának és szüleinek is. – Mivel szinte az utolsó percben, s egyszerre hármat is viszek, rendes kedvezményt kapok. Ezekért itt összesen kevesebb mint 6000-et fizettem – mutatott az Andrássy úton álló kocsija tetejére kötözött három lucra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz egyenes a 47-es

Hódmezővásárhely - Nem lesz teljesen egyenes a 47-es út Kopáncs és Kishomok közti szakasza, a… Tovább olvasom