Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Koszovóba készülnek a katonák

Hódmezővásárhely - A múlt hónap elején megkezdte a 3 hónapos kiképzést a Zrínyi Miklós Laktanyában az a 283 katona, akik közül 208 részt vehet a következő KFOR-misszióban. A kontingens zömét a vásárhelyi lövészzászlóalj adja.
283 katona készül koszovói szolgálatra Vásárhelyen – közülük kerül ki a KFOR (Kosovo Force) misszióba utazó 208 egyenruhás. A kimaradókból tartalék lesz, illetve akadhatnak, akik véglegesen visszalépnek, vagy betegség miatt „esnek ki". A csoport zömét a vásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj adja, de az egyes beosztásokba 67-en más alakulatoktól érkeztek a „tréningre".

– A kiképzést három ütemre osztottuk – mondta el Kanyó László alezredes –, az elsőben általános katonai ismereteket sajátít el az állomány, és megismerkedik az olyan, helyszínen végrehajtandó feladatokkal, mint a területzárás, az átvizsgálás, a fegyverbegyűjtés szabályai, kiemelt személy-, illetve fogolykísérés, megfigyelő és ellenőrző áteresztő pontok telepítése. Május 3-ától mindenki speciális képzésben részesül a saját, tervezett beosztásának megfelelően, majd az utolsó fázisban kötelékfelkészítés lesz. A júniusi zárógyakorlat után dől el, a teljesítmények alapján kik utazhatnak Koszovóba – avatott be a részletekbe a harmadik missziójára készülő kontingensparancsnok.

Koszovóba készülnek a katonák. Fotó: Magyar Honvédség
Koszovóba készülnek a katonák.
Fotó: Magyar Honvédség

Magyar katonák 1999 óta teljesítenek szolgálatot a 2008. február 17-én függetlenné vált, Európa legfiatalabb államának számító Koszovóban. Az első perctől ott vannak a vásárhelyiek is a balkáni hadszíntéren. Ezúttal alapvetően békefenntartói feladatokat látnak majd el, ennek részét képezi a gyalogos és autós járőrözés, megfigyelő pontok működtetése, közös járőrözés a helyi rendőrséggel, valamint a koszovói és az albán határőrséggel.

A túlnyomó részt vásárhelyiekből álló kontingens a tervek szerint augusztus második felében utazik Koszovóba, egy Pejë melletti olasz parancsnokság alatt álló katonai táborba, ahol 2011. február végéig teljesít szolgálatot.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. május 09. 12:25
  „Afganisztán, Koszovó és Irak semmi közünk hozzá ! Pénz kidobás és igazságtalan háborúk !”
 • 5. Filctoll 2010. május 03. 21:30
  „Minek avatkozunk bele a yugók dolgába? Magyarország olyan gazdag ország hogy telik katonákat odaküldeni? Ki kéne maradni ebből! Jjjjjjjaaaahhh hogy a NATO! Amikor az oroszok voltak itt, érdekes hogy nem kellett menni sehova békét fenntartani.”
 • 4. kok 2010. május 03. 16:11
  „xene@freemail.hu
  <moderálva>. Hol voltál 1999-ben? Tömegsírokról hallottál?”
 • 3. Lacas 2010. május 03. 15:16
  „Még jó,hogy minket védeek katonáink”
 • 2. bootscode 2010. május 03. 14:18
  „Koszovó lakosságának 90%-a albán, szerbeknek ott már nincs keresni valójuk. Mondjuk azt én sem értem, minek kell katonákat küldeni.”
 • 1. xene@freemail.hu 2010. május 03. 13:30
  „Át kéne adni most már a szerbeknek a Koszovó irányítását!!! Mennyi pénzbe kerül katonákat ott állomásoztatni + mennyi pénzt döntünk arra a pénznyelő gödör fejlesztésére? A szocialista Jugoszláviában fizetett szegényebb területek felzárkóztatására szedett adó sem ért semmit....::))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János átvette mandátumát

Vasárnap a városházán rendezett ünnepségen 2002 és 2006 után harmadjára vehette át országgyűlési képviselői mandátumát Lázár János. Tovább olvasom