Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Kosztát hamisítják leggyakrabban

Ajánlatos szakértőre is áldozni, ha valaki már nem élő festő képét szeretné megvásárolni – hívja fel a műkedvelők figyelmét Dömötör János vásárhelyi művészettörténész, közelmúltbeli tapasztalatai alapján.
Meglepő tapasztalatot szerzett a minap Dömötör János nyugalmazott művészettörténész, amikor egy szegedi gyűjtő kérésére megnézett egy eladó festménykollekciót. Azokról ugyanis rögtön látta, hogy nem lehetnek eredetiek.

– Már önmagában az is gyanús volt, hogy huszonöt Koszta József-képpel találkoztunk egyszerre, ugyanis tudomásom szerint csak a Koszta-múzeumnak van ilyen sok festménye. Attól pedig elképedtem, hogy a gyűjteményét újságban hirdető illető a műtárgypiacon alig fellelhető Szinyei Merse-képet, emellett nyolc Paál Lászlót és három-négy Tornyai-képet ajánlott. Csak annyit tanácsoltam az engem felkérő gyűjtőnek, hogy mondja azt, ennyi pénzt nem hoztunk magunkkal, majd legközelebb visszajövünk – mondta Dömötör János.

A művészettörténésznek az is gyanús volt, hogy az eladó mit sem tudott a festmények piaci értékéről, hiszen 170-180 ezer forintért árulta a Koszta-képeket, amikor azok másfél-három millió között kelnek el, igaz volt, hogy 9-12 milliót adtak értük. Döntését azonban elsősorban az motiválta, hogy a festmények már az első pillanatra is borzasztó utánzatnak látszottak.

– Nem szabad csodálkozni, hogy hamis képek bukkannak fel, s a jó szándékú gyűjtők ezeket meg is vásárolják. A műtárgyak értéke hihetetlen módon nő, sokan befektetésként vásárolják azokat – mondta.
Dömötör János szerint az alföldi festészet jeles alkotói közül Koszta Józsefet utánozzák leginkább. A nyugalmazott művészettörténész elmesélte: szentesi múzeumigazgató volt, amikor egy korabeli keretben lévő Koszta-képpel állítottak be hozzájuk. A festmény hátulját egy egykori adai vaskereskedő csomagolópapírjába burkolták. Ennek lefejtésekor vette észre a restaurátor, hogy azt műanyag alapú ragasztóval rögzítették, olyannal, amelyet Koszta életében még fel sem találtak.

Dömötör János szerint csak a művészettörténészek galériáinak aukcióin kínált képek eredetiségében lehet teljesen megbízni. A vásárlásnál pedig érdemes az alkotó munkásságában jártas szakértőt felkérni, s elkérni a kép úgynevezett tanúsítványát.

– Eddig csak olyan Kohán-képpel találkoztam, amelyet nem a festőművész készített. Az sem bizonyíték, ha egy képről szemre látszik, hogy régi, hiszen mint a példák mutatják, a hamisítók azt is megtették már, hogy lekapartak a régi vászonról egy képet, s arra festették a másolatot, majd azt kemencébe téve tették régiessé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambrajok Vásárhely belvárosában

Villanypásztorral, hálóval tartják távol az épületektől a galambokat a vásárhelyi belvárosban. A… Tovább olvasom