Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Kötelesné hihetetlen története

Hódmezővásárhely - Az egykori hódmezővásárhelyi munkásotthon gondnoka, Köteles Sándorné évek óta nem fizet lakbért, mert nem tudja, kinek utalja a pénzt. A szakszervezet korábban visszaküldte a postán befizetett összeget.
A 69 éves asszony ezért előbb ügyvédi letétbe helyezte a pénzt, majd visszakérte, mert a jogász sem találta az összeg gazdáját. Mi megleltük: az MSZOSZ jogi képviselője szerint az összegyűlt pénzt az épület állagmegóvására kellene fordítani.

Áldatlan állapotok között él az egykori vásárhelyi munkásotthon gondnoki lakásában Köteles Sándorné. A 69 éves asszony évek óta nem fizet lakbért, ugyanis egyszerűen nincs kinek. Otthona erősen lepusztult, a falak vizesek, a mennyezet megrepedt. Az állapoton csak egy teljes felújítás segítene. Ahhoz viszont a tulajdonosok hozzájárulása is szükség lenne. A városi önkormányzattól sem tudott támogatást szerezni a felújításhoz, ugyanis az, a vonatkozó helyi rendelet szerint, csak az ingatlan tulajdonosának jár. Lakásigénylését is beadta, de eddig hiába.

– 1985-ben cseréltem el a Kaszap – akkor Malinovszkij – utcai panelházban lévő másfél szobás otthonomat a munkásotthon gondnoki lakására, mert akkor jöttem ide gondnoknak dolgozni – mondta az asszony. – Négy órában a Medosz, négy órában az Építők szakszervezete alkalmazott. Az udvari lakást akkor hozattam lakható állapotba.

Köteles Sándorné a gondnoki lakásban. Hosszú évekig letétbe fizette a lakbért. Fotó: Tésik Attila
Köteles Sándorné a gondnoki lakásban. Hosszú évekig letétbe fizette a lakbért.
Fotó: Tésik Attila

A rendszerváltás után azonban az akkor egységes Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) részekre hasadt, s az új szakszervezetek felosztották a vagyont egymás között. A Dr. Rapcsák András utcai egykori munkásotthonnak is több gazdája akadt. A földhivatal nyilvántartása szerint 3/7-ed rész egy magánszemélyé, 3/7-ed rész a Munkástanácsok Országos Szövetségéé. A maradék 1/7-ed rész azonban az MSZOSZ-é maradt. Ebben lakik Kötelesné.

– Évekig postán küldtem el a lakbért, aztán hónapokon keresztül visszahozta a pénzt a postás. Még Pestre is elvonatoztam, hogy kiderítsem, kitől bérlem a házat, de nem jártam szerencsével, az MSZOSZ-nél nem tudták megmondani – mondta Kötelesné. Az asszony jogi tanácsot kért. Azt mondták neki, ha a tulajdonos nem kér bérleti díjat, akkor ne fizessen. Tartva attól, hogy a lakbérhátralék miatt kilakoltathatják, három évig ügyvédi letétbe helyezte a lakbért, de hiába, az sem találta a lakás tulajdonosát.

"Kötelesné fordítsa állagmegóvásra a lakbért!"

– Nincs akadálya annak, s a legjobb megoldásnak tartanánk mi is, ha az eddig ügyvédi letétbe helyezett összeget a bérlő az ingatlan állagmegóvására fordítaná – mondta lapunknak Sándor Tibor. Az MSZOSZ ingatlanügyeit képviselő ügyvéd hozzátette, a házrésszel kapcsolatban már több terv is felmerült, de végül nem született döntés, azaz marad minden a jelenlegi állapotában. Úgy gondolta, hogy az állagmegóvási munkák elvégzése elé a társtulajdonosok sem gördítenének akadályt.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2009. május 31. 09:45
    „Tetszettek már hallani jogi elbírtoklásról? Lásd: PTK.
    Budán egy 250 milliós telek ügyében már bejött. A tippért nem kérek jutalékot.”
  • 1. Norman_Bates 2009. május 29. 07:32
    „kötelesné kötelezően fizessen mert jön kivágóné, és ki lesz vágva :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koldus voltam Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen nem létezik nyílt utcai koldulás. Kollégánk ezért koldusnak állt, kiült a vásárhelyi belvárosba, ugyanis kíváncsi volt, hogyan reagálnak az emberek erre az új jelenségre. Tovább olvasom