Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Kötelesné nyomoz az MSZOSZ után

Lassan életveszélyessé válik Vásárhelyen az egykori Munkásotthon gondnoki lakása. A bérlő, Köteles Sándorné felújítaná, de nem tudja, mert nincs meg a tulajdonos hozzájárulása. A gazda papíron az MSZOSZ, ám a legnagyobb magyar szakszervezet három éve nem akar tudni a bérleményről, még a lakbért sem vette át. Az asszony egy ideje ügyvédi letétbe fizeti a pénzt.
Kötelesné szobájában a fal embermagasságig felvizesedett. Fotó: Tésik Attila
Embermagasságig vizes falak, szétrepedt mennyezet, beázó lakás. A szoba falához nem lehet közel tolni a bútorokat. A konyhapadlót alulról már teljesen megette a víz, a mennyezet több helyen leszakadt, hiába javították meg újra és újra. Ilyen ma Köteles Sándorné hódmezővásárhelyi otthona, s a 67 éves asszony a helyzeten nem tud változtatni.

Hiába csináltatta meg nemrégiben otthona felújításának költségvetését, s kért a 667 ezer forintos kiadáshoz támogatást a vásárhelyi önkormányzattól. A helyi rendelet szerint ilyen segítség csak a lakástulajdonosoknak jár, a bérlőknek nem. Kötelesné pedig nem tulajdonosa az egykori Munkásotthon udvarán lévő épületrésznek, melybe 1985- ben, egy lakáscsere után költözött. Annak idején egy Malinovszkij utcai lakást adott cserébe érte, s elvállalta a Munkásotthon gondnoki teendőit.

Az idős asszony még lakbért is fizet, igaz, három esztendő óta ügyvédi letétbe helyezi a pénzt, ugyanis a tulajdonos – a földhivatali bejegyzés szerint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – gyakorlatilag nem veszi át tőle a pénzt.

Kötelesné pénteken a bírósági panasznapra is elment, ahol – állítja – azt a tanácsot kapta, hogy ha lakásának tulajdonosa nem jelentkezett a lakbérért, akkor azt ne is fizesse tovább.
– Éveken keresztül Szegedre küldtem a lakbért, de három évvel ezelőtt hónapokon keresztül visszajött hozzám, ezért gondoltam, annak ügyvédi letétben a helye, nehogy később azért rakjanak ki az otthonból, mert nem fizettem – mondta az asszony.

Elindult az ajtó az utcára. Fotó: Tésik Attila
Eddig hatszor utazott a fővárosba, hogy megpróbálja önmaga rendezni a sorsát, akár úgy, hogy megveszi a lakását. A Munkásotthon többi részét ugyanis a szakszervezet már évekkel ezelőtt eladta. Négyszer azonban hiába vonatozott a fővárosba: az MSZOSZ elköltözött a Kötelesné által ismert címről.

– Mindent eladtak, így hiába mentem, csak nemrégiben jártam szerencsével. Akkor azonban azt mondták, hogy nem tudnak segíteni. Így, egyszerűen. Most már nem tudom, mit csináljak! Annyit mindenesetre már megtettem, hogy elkezdtem berendezkedni az udvar végében lévő mellékhelyiségbe. Oda ugyanis a fiam jelentkezett be korábban, de ő nem ott lakik

– A vásárhelyi ingatlanunkban lakó Kötelesné nem fizet lakbért, vagy ha ügyvédi letétbe fizeti, akkor az ügyvéd nem kereste meg a szakszervezetünket, hogy rendezze a tartozást – mondta lapunknak Sándor Tibor, az MSZOSZ ingatlanügyeit képviselő ügyvéd.
Javasolta, hogy Kötelesné kérje meg a résztulajdonosok belegyezését, hozzájárulását az egykori szolgálati lakás felújításához. A munkálatok elvégzése elé az MSZOSZ nem gördítene akadályt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegedűs Endre és Judith Cohen estje

Ma este 7 órakor a vásárhelyi Fekete Sas dísztermében rendezik meg a vásárhelyi születésű Hegedűs… Tovább olvasom