Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kovács Ádám, a vízilabdás matekzseni

Hódmezővásásrhely - A vásárhelyi Németh László Gimnázium diákja, Kovács Ádám (14) matekzseni: tantárgyi versenyeken ebben a tanévben rendre jó eredményeket ért el, kiemelkedik társai közül. De jó még fizikában, kémiában, történelemben, két nyelvet, angolt és németet tanul, és versenyszerűen vízilabdázik.
Műszaki Egyetem

Hat éve is volt hasonló matektehetsége a Németh Lászlónak, Gaizer Bence, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, gépészmérnök szakon. Ádám követi példaképét, barátját a műszakira, gépészmérnök, mechatronika szakon.

– Korán kiderült, hogy van érzékem a matekhoz, már alsó tagozatban is jártam versenyekre. Megértem az összefüggéseket, számomra könnyű ez a tantárgy – mondta Kovács Ádám (14), a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

A lassan véget érő tanévben – de korábban is – számos szép sikert ért el különböző városi, megyei, területi és országos matematikaversenyeken. Általában az első helyek valamelyikén végzett. Büszke a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen elért megyei elsőségére, ezzel bekerült az Aranycsapatba, amelynek tagjai Pécsett döntöttek az országos sorrendről, Ádám 2. lett. A közelmúltban Budapesten tartott országos logikaversenyen is ezüstös helyen végzett.

– Szívesen segítek osztály- és iskolatársaimnak, de előfordul, hogy nem értik meg, amit magyarázok, mert a saját logikám szerint és tempómban teszem – mesélte Ádám, aki elárulta, a geometriát nem szereti – ezen tanárnői, Mészáros Ágnes és Jakó Edit alaposan meglepődtek. Nemcsak matekból kiemelkedő, jó még fizikából (a Bor Pál fizikaverseny döntőjében két egymást követő évben 1. és 2. lett) és kémiából, a történelmet is kedveli – mert vannak benne évszámok, jegyezte meg mosolyogva Ádám. Angolul, németül tanul, versenyszerűen vízilabdázik. A HVSC pólócsapatban együtt játszik legnagyobb matekos riválisaival, Stefula Mátéval, Oláh Kendével és Benkő Martinnal.

A vásárhelyi matekzseni, Kovács Ádám két tanárával, Mészáros Ágnessel (balról) és Jakó Edittel. A szerző felvétele
A vásárhelyi matekzseni, Kovács Ádám két tanárával, Mészáros Ágnessel (balról) és Jakó Edittel. A szerző felvétele

– Olyan összefüggésekre jön rá és ért meg, amire a kortársai nem, és azokból, helyesen, újabb összefüggésekre következtet. És nagyon gyors – mondta a tanára, Mészáros Ágnes.

– Ezt megerősíthetem: megtörtént, hogy szépen, akkurátusan írtam fel krétával a feladatokat a táblára, mire befejeztem, Ádám mindent példát megoldott, és beadta a dolgozatát – mesélte Jakó Edit.

Bár szeret számítógépezni – és olvasni is, főként fantasy könyveket –, eszköz nélkül is jól boldogul, nagy számokkal villamgyorsan oszt, szoroz fejben. Három évvel ezelőtt azt kellett kiszámolni az órán, mennyi átlója van egy 2012 oldalú sokszögnek, társai még emésztgették a feladványt, mikor Ádám, fejben kiszámolva, bemondta a helyes végeredményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébet és Margitka Székkutas díszpolgára

Díszpolgári címmel ismerte el Szabó Józsefné és Mayer Gellértné életpályáját, közösségért végzett munkáját a székkutasi önkormányzat. Posztumusz kapta meg a díjat dr. Urbán János orvos.
Tovább olvasom