Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kovács Gábor fejleszteni akarja szülőfaluját

Kovács Gábor bankár felújított kakasszéki szülőháza a helybeliek előtt is nyitva áll majd – a milliárdos üzletember visszavásárolta családja tanyáját. Alapítványa segítségével fejleszteni akarja a települést, hogy ne tűnjön el végleg a térképről.
Visszavásárolta kakasszéki szülőházát Kovács Gábor (52) bankár, akit hazánk húsz legvagyonosabb üzletembere között tartanak számon. Már javában újítják fel a 47-es főút és a vasúti megálló között található házat, ahol 18 éves koráig élt.

– Nagyapám a két kezével építette fel, nem engedhetem meg, hogy tönkremenjen. Édesanyámnak boltja, nagyapámnak kocsmája volt a tanyában, amely egyfajta kereskedelmi-kulturális-közlekedési csomópontként működött. 1985-ben vált meg a család a háztól, amikor édesanyám felköltözött Budapestre – magyarázta készsége-
sen a Budapesten élő üzletember, akivel telefonon beszélgettünk.

A felújítást unokatestvére felügyeli, azonban háromhetente maga is igyekszik leutazni Kakasszékre. A decemberben elkészülő ház nemcsak a családjának – így lányainak, a 14 éves Lillának, a 16 éves Viviennek és a 25 éves Zsuzsannának – nyújt majd otthont hétvégenként. Az egykori bolt és italmérő helyén társalgót alakítanak ki, amelynek ajtaja a kakasszékiek előtt is nyitva áll majd. A milliárdos üzletember szívügyének tekinti szülőföldje sorsát. Ezért hozta létre kétmillió forinttal a helybelieket segítő alapítványt.

Kovács Gábor gyűjteményének darabjait Szegeden, a Reök-palotában is láthatta a közönség. Fotó: Frank Yvette
Kovács Gábor gyűjteményének darabjait Szegeden, a Reök-palotában is láthatta a közönség.
Fotó: Frank Yvette

– Az elmúlt 20–30 évben semmit nem változott Kakasszék, amelyre Székkutas negyedik-ötödik kerületeként tekintenek. Semmilyen fejlesztés nem történt. Kizárólag a helyi szanatóriumot újította fel a vásárhelyi önkormányzat. Nem csoda, hogy elköltöznek az emberek – állapította meg a bankár. Azt szeretné, Kakasszék a jövőben is rajta maradjon a térképen, ezért munkahelyteremtésen gondolkodik. A fejlesztéseken túl a páratlan természeti adottságok megóvására is kiemelt figyelmet fordít. Sokan kérdezték már tőle: meg akarja-e vásárolni a szanatóriumot? Határozottan kijelentette lapunknak: nem, és nem is foglalkozik az intézménnyel, ez a vásárhelyi önkormányzat, kórház feladata.

A bankár nagyapja két kezével építette a család tanyáját. Most felújítják. Fotó: Tésik Attila
A bankár nagyapja két kezével építette a család tanyáját. Most felújítják.
Fotó: Tésik Attila

Az ismert bankár ugyanakkor hangsúlyozta: a kakasszékiek segítése nem üzleti vállalkozás, az örökség megóvása, a szülőhely szeretete vezérli. Mit jelent számára egy-egy kakasszéki látogatás? Feltöltődést, lelki megnyugvást – állapította meg végezetül az üzletember.

Bankár, műgyűjtő

Kovács Gábor gyerekkorát Kakasszéken töltötte. Az orosházi gimnáziumban érettségizett, majd a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanult. Első munkahelye a Magyar Nemzeti Bank devizagazdálkodási főosztálya volt, majd a Citibank budapesti leányvállalatának ügyvezető igazgatója, később pedig a londoni Citibank elnökhelyettese lett. Jelenleg a Bankár Holding vezérigazgatója, számos nagyvállalat alapítója, tulajdonosa. Nevéhez kötődik a Telki Magánkórház alapítása. Kovács Gábor képzőművészeti alkotásokat gyűjt, 2003-ban művészeti alapítványt hozott létre.

Olvasóink írták

 • 6. cipész 2009. szeptember 15. 07:35
  „Vasárnap láttam a nagy felújítást, ami új építkezés.Lesz bióketészet, kellenek a cselédek vagy nem?”
 • 5. airwaves 2009. szeptember 09. 15:54
  „témájától. Bocs.”
 • 4. airwaves 2009. szeptember 09. 15:53
  „Csutka!
  Én is ezt röhögtem! A magyar újságírás a bányászbéka segge alatt... Függetlenül a cikk témályától.”
 • 3. csutka 2009. szeptember 06. 13:05
  „Ahogy nézem a fotót ez nem felújítás hanem egy teljesen új építésü ház vagy tanya.”
 • 2. Én2 2009. szeptember 05. 12:49
  „cipész- de őnekik nem is telt házfelújításra meg mindenre mivel nem voltak gazdagok. Ezt csak a gazdag ember teheti meg.
  Mos is úgy dolgoztatják az embereket mint a cselédsorban.”
 • 1. cipész 2009. szeptember 04. 13:35
  „Az én édesanyám, és nagymamám is laktak Kakasszéken, csak nem saját tanyába, hanem cselédként dolgoztak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jöttek, mentek a katonák Hódmezővásárhelyen

A KFOR koszovói békefenntartó kontingensének 350 hazaért katonáját fogadták tegnap délelőtt a vásárhelyi laktanyában. Tovább olvasom