Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Kovács Gáborról álmodik Kakasszék

Nemsokára milliárdokat fektet be a kakasszéki gyógyintézetbe a 12. leggazdagabb magyar, aki ott született, és édesanyja vezette az intézet büféjét. Ezt a pletykát már mindenki ismeri Vásárhely környékén – kivéve talán a kórházigazgatót.
Nemsokára milliárdokat fektet be a kakasszéki gyógyintézetbe a 12. leggazdagabb magyar, aki ott született, és édesanyja vezette az intézet büféjét. Ezt a pletykát már mindenki ismeri Vásárhely környékén – kivéve talán a kórházigazgatót. Utánajártunk, hogyan születhetett a legenda, amely akár még valósággá is válhat. „Ha megfelelő információ áll rendelkezésünkre, természetesen a kakasszéki lehetőséget is megnézzük" – válaszolta lapunknak az érintett: Kovács Gábor, (képünkön) a Bankár Holding Rt. vezérigazgatója, a Telki Magánkórház tulajdonosa.

A kakasszéki gyógyintézet a vásárhelyi kórházhoz tartozik, de vagy húsz kilométerre van a várostól, a megyehatáron, Orosházához közel. Néhány éve gyönyörűen fölújíttatta a vásárhelyi önkormányzat, ugyanakkor a 47-esről ide vezető bekötőút továbbra is nagyon keskeny, a busz nem jár be ide. Aki nem kocsival jön, a megállótól majdnem egy kilométert gyalogolhat a szanatóriumig – márpedig itt épp a mozgásszervi betegségekkel bajlódó embereket gyógyítják. Ezen a morbid helyzeten már többen is változtatni akartak, eddig nem sikerült.

A magánkórház-tulajdonos

A 47 éves Kovács Gábor a Bankár Holding vezérigazgatója, tényleg Kakasszéken töltötte a gyerekkorát, és saját bevallása szerint a kereskedelem alapjaival családi körben ismerkedett meg. Az orosházi Táncsics gimnázium orosz szakára járt, aztán Moszkvában diplomázott nemzetközi gazdasági kapcsolatokból. Dolgozott a Magyar Nemzeti Bankban, a Citibank Budapest Rt.-nél, majd a két évi londoni bankalelnöki munka után megalapította itthon a Bankár Holdingot, amely ma az egyik legsikeresebb hazai vállalkozás. Kovácsot most a leggazdagabb magyarok listáján a 12. helyre sorolják, ő alapította az ország első magánkórházát Telkiben – ahol egy szakorvosi alapvizsgálat 20 ezerbe, egy szemészeti szűrés 10 ezer forintba kerül. A minap az országos sajtó hírül adta, hogy Telkiben robot közreműködésével hajtottak végre egy műtétet. Kovács létrehozott egy képzőművészetet támogató alapítványt is, 3 milliárdos indulótőkével. Erről olasz pénzügyi elemzők azt mondták, ilyesmi az ókor óta Európában nem fordult elő.

Az épület folyosóján a felújítás óta terebélyes plakát hirdeti, mi mindennel foglalkoznak itt, és hogyan képzelik el a jövőt. A betegek is olvashatják: egészségturisztikai központot terveznek ide, olyat, ahol a menedzserbetegségben szenvedők is gyógyulhatnak. Lenne – vagy lesz – itt külső medence, horgászparadicsom, kemping, tenisz- és golfpálya is. Mindez szokatlan terv egy mai magyar kórházban, a teniszt meg a golfot egyébként is a vagyonosabbak sportjaként tartják számon mifelénk, így aki elgondolkodik a terveken, könnyen juthat arra a megállapításra, hogy mindezt biztos nem az állam vagy az önkormányzat fogja ideépíteni. De akkor vajon ki?

– Lehet, hogy a Gábor! – mondja a folyosón, a plakát előtt megszólított, szelíd mosolyú beteghordó férfi, aki szintén hallott már olyat, hogy a Kakasszékről elszármazott sikeres üzletember ugrásra készen várja, hogy felvirágoztathassa azt az intézetet, ahová kedves emlékek fűzik, hiszen itt töltötte a gyerekkorát, és édesanyja működtette a büfét. A beteghordó szavaiból kiderül, ő is szeretné hinni, hogy mindez így lesz, mert szép, szívhez szóló legenda. Kovács Gábor, aki a saját szerencséjének a kovácsa volt, bankár, gazdag ember, ugyanakkor nem felejtette el a földijeit, a kakasszéki öregdiákok találkozójára is eljött.

Amikor a Vásárhelyen is terjedő pletykával kapcsolatban legutóbb megkérdeztük Kallai Árpádot, a vásárhelyi Erzsébet-kórház igazgatóját, meglepődött, és azt mondta, még nem kaptak üzleti ajánlatot. Mivel külföldön van, Lázár János polgármestertől nem tudtuk megkérdezni, hogy mit reagálna egy üzleti ajánlatra, de biztosan megnéznék, mennyi haszna lenne belőle a betegellátásnak, és hogyan érintheti az önkormányzatot.

Jellemző, hogy Vásárhelyen már úgy terjedt a történet, hogy inkább egy külföldi, talán angol bankár az illető, aki egyszer meglátta Kakasszéket, és legott beleszeretett. A pletyka angol száláról is lehet tudni, honnan tekeredett le: Kovács Gábor két évet Londonban is dolgozott.
Természetesen megkérdeztük tőle, mennyi igaz a legendából.

„Köszönöm érdeklődését. Kakasszékhez természetesen továbbra is köt a múltam és figyelemmel kísérem a település sorsát. Az egészségügyben a Telki kórház tulajdonosaként vagyok jelen. A sajtóból értesültem, hogy a kakasszéki gyógyintézetet az egészségügyi miniszter bezárásra javasolja. (Ez már nem így van, legalábbis tudomásunk szerint – a szerző). Nem tudom, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a kórház hogyan gondolkodik az Egészségügyi Minisztérium döntése után Kakasszéket illetően. Munkatársaim keresik a további befektetési lehetőségeket az egészségügy területén az egész országban. Ha megfelelő információ áll rendelkezésünkre, természetesen a kakasszéki lehetőséget is szívesen megnézzük."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyén dolgozna Zsótér, a városházán nem

Február 12-e óta betegállományban van Zsótér István. Mindszent polgármestere nem fekvő beteg. Magas… Tovább olvasom