Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kovács Sándor: Az erőszakos integráció hátrányos

Hódmezővásárhely - Szeptember 2-án polgármestert választ Vásárhely. Négy aspiráns indul, a voksolásig mindannyiukkal interjút készítünk. Ezúttal Kovács Sándorral, a Jobbik jelöltjével beszélgettünk.

– Nem politikus, és nem is akar politikus lenni – jelentette ki. Nehéz egy polgármestert nem politikusként elképzelni. Miért gondolta, hogy indul a városvezetői székért?

– Amikor azt mondom, hogy nem vagyok politikus, arra az elterjedt politikus-magatartásra utalok, amely ámítja a hétköznapi embert, és nem tud, nem akar önzetlenül segítőkész lenni. Csak a saját érdekeit nézi. Nem ezt szeretném követni, hanem igazán szolgálni a vásárhelyieket. Ezért indulok a városvezetői székért.

– Eddig nem vállalt közszereplést. Mennyire jártas a város közéletében? Figyeli a közgyűléseket?

– 51 éve élek Vásárhelyen. A nemzeti érzelmet, az emberekkel való törődést, a segítségnyújtást a szüleim nevelték belém. Ismerem a város közéletét, követem az eseményeket, figyelem a közgyűléseket, amelyeken a képviselők a város vezetője által előterjesztett ötleteket – amelyeket ő értékes beruházásként mutat be – egyöntetűen elfogadják.

Kovács Sándor: Miért ne lehetne vásárhelyi tej, hús, zöldség, gyümölcs? Fotó: DM/DV
Kovács Sándor: Miért ne lehetne vásárhelyi tej, hús, zöldség, gyümölcs? Fotó: DM/DV


– Magánvállalkozó, autóalkatrész-kereskedése van. Elképzelései között a kisvállalkozók támogatása is szerepel. Milyen segítséggel boldogulnának jobban?

– Nagyipar létesítése egyrészt fölösleges, másrészt megvalósíthatatlan. A kisvállalkozóknak az elinduláshoz és a továbblépéshez bátorságra, kitartásra van szükségük. Ha anyagilag erősödnének, akkor még tíz embernek adhatnának munkát. Meg lehetne kímélni őket a helyi iparűzési adótól. Ki lehetne közösen dolgozni egy kisvállalkozói segítőtervet.

– Fontosnak tartja a helyi agrárcégek támogatását is. Miért?

– Vásárhely egy mezőváros. Ne akarjunk Dubait faragni belőle fölösleges beruházásokkal. A mezőgazdaság az erős oldala, a helyi gazdák kreativitását, leleményességét bátorítanám. Kezdjék el a helyben termelést, feldolgozást, értékesítést. Miért ne lehetne vásárhelyi tej, hús, zöldség, gyümölcs? A malom újranyitása is fontos lenne. Fel kellene pezsdíteni az állatvásárt.

– Csökkentené az építményadót, a vízdíjat. Hogyan kompenzálná a kieső bevételeket?

– Felül kell vizsgálni az építményadót, a sok fölösleges kifizetés a jelenlegi rendszert szolgálja, a lakosság rovására. Jó minőségű talajvíz van a város birtokában, és 19 mélyfúrású kútból 18 üzemel. A rendszer üzemeltetését, karbantartását át kellene nézni: mi mennyibe kerül. Úgy vélem, a szolgáltatás minőségének csökkentése nélkül is felére lehet csökkenteni a vízdíjat. A kieső bevétel kompenzálása nélkül is fenntartható a jó minőségű szolgáltatás, ha kevesebb a számla, a kintlévőségek is csökkennek.

– Vásárhely jelenleg nem a fénykorát éli, időszerűbb a fejlesztés, mint bármikor – nyilatkozta. Milyen beruházásokat hiányol, és milyen forrásból fejlesztene?

– Látszólagos fejlődést ígérő beruházások vannak. Az iskolákat nagyüzemmé kovácsolták. Lassan nem lesz iskolák közötti verseny, egyetlen intézmény lesz a városban. Fel kellett volna újítani a régi épületeket. Újra kellene indítani a korábban jól működő kisipari üzemeinket, munkahelyeket biztosítani. Nem építettem volna ekkora új művelődési központot, a Petőfi nevet is meghagytam volna. A kormánynak kutya kötelessége az önkormányzatokat segíteni, még akkor is, ha Kovács Sándornak hívnák a polgármestert.

– A Jobbik kiemelten foglalkozik a cigány–magyar együttéléssel. Hódmezővásárhely oktatási deszegregációs programja országosan is elismert. Hogyan látja a romák helyzetét a városban, min változtatna?

– Szerintem a város erőszakos integrációs programja nem olyan elismert országosan, ahogy azt feltüntetik. Az integráció mindenféle szempontból – erkölcsileg, szellemileg, anyagilag is – hátrányos a magyar nemzet számára. Ha a vásárhelyi cigányok taníttatása kisebb cigány közösségekben történne, talán sokkal többet elérnénk a fejlődésük érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almási István: Megváltozik Vásárhely arculata

Egyik részén elegáns, otthonos közteret, a másikon közösségi kulturális teret terveztek a Dr. Rapcsák András utcán. Tovább olvasom