Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Közel 1000 otthonnal gazdálkodnak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szabadság téren megüresedett önkormányzati bérlakásra október 8-áig pályázhatnak az igénylők. A város közel 1000 bérleménnyel gazdálkodik, amire szükség is van, hiszen egy lakásra mintegy 30-an várnak. A közgyűlés döntött: nem adják el a bérlőknek a lakásokat, mert hosszabb távon gazdaságosabb, ha kiadják.
A vásárhelyi polgármesteri hivatal lakás- és helyiséggazdálkodási csoportjához folyamatosan érkeznek a lakáskérelmek. Egyre több az érdeklődő az önkormányzati bérlakások iránt. Lakásfajtáktól függően azt nézik a kérelmezőnél, rendelkezik-e lakáskassza-szerződéssel, vannak-e gyermekei, fiatal házas-e, van-e bejelentett munkahelye, s ami az egyik legfontosabb, Vásárhelyen képzeli-e el a jövőjét. Az önkormányzat a bérlakásokkal is azt szeretné elérni, hogy minél több fiatal maradjon a városban.

Jelenleg a Szabadság téren megüresedett bérlakásra lehet pályázni október 8-áig, szerdáig. A mindössze 37 négyzetméteres, 1 szobás otthon komfortos. A sikeres pályázóval a város 24 hónapos bérleti szerződést köt. Jelenleg egy összkomfortos lakás négyzetméteréért havi 230 forintot fizet a bérlője. Ez az összeg a komfort nélküliben mindössze 75 forint.
Összesen 52 új önkormányzati bérlakást alakítanak ki a Dr. Rapcsák András út 52. szám és a Lázár utca 10. szám alatt. A tervek szerint hamarosan el is készülnek ezek az új otthonok, melyekkel együtt így már lassan eléri az ezret a vásárhelyi önkormányzati bérlakások száma. Összehasonlításként 8 esztendeje csak 607 ilyen jellegű ingatlan volt Vásárhelyen.

A Lázár utcában, az egykori irodaházban alakítanak ki bérlakásokat Fotó: Tésik Attila
A Lázár utcában, az egykori irodaházban alakítanak ki bérlakásokat
Fotó: Tésik Attila

A város nemcsak a bérlakásai számát növelte meg, hanem a felújításukra, karbantartásukra szánt pénzt is jócskán megemelte. Míg 2002-ben mindössze 4,5 millió forintot, addig tavaly 79 milliót szántak erre a célra.

A közgyűlés korábban arról határozott, hogy nem adja el a bérlőknek az ingatlant, mivel hosszabb távon gazdaságosabb, ha önkormányzati tulajdonban marad, és kiadják. Ezt azzal is magyarázzák, hogy az igény is egyre nagyobb. A hivatal illetékes csoportjánál közel 900 lakásigénylést tartanak nyilván. Egy-egy megüresedő ingatlanra közel 30-an jelentkeznek.

Azért gazdasági szempontból nem mindig nyereséges a bérlakás. A közigazgatási iroda nyilvántartása szerint 2006-ban mintegy 8,2 millió forint hátralékot halmoztak föl a bérlők, mely 2007 végére 7,8 millióra csökkent. Idén is folytak be kisebb-nagyobb összegek, de még mindig milliókkal adósak a városnak a bérlők.

Szegeden 5000 bérlakás van

A csongrádi megyeszékhely önkormányzata közel 5000 bérlakással gazdálkodik, amelyek döntő többsége szociális alapú. A 441 szentesi bérlakást csak szociális alapon vehetik igénybe a helyiek. Makón 217, Csongrádon pedig 210 önkormányzati bérlakása van az önkormányzatnak. A kistelekiek 77, a mórahalmiak 104, a sándorfalviak pedig 16 városi ingatlant vehetnek igénybe, ha rászorulnak.

Olvasóink írták

 • 18. Ká 2008. október 01. 10:06
  „"mennyire is támogatja a fiatal házasokat a lakás szerzésbe" Írástudatlan felvetésére Ká válasza: "Támogatja a fiatal házasokat. Nem Lázár, hanem Vásárhely. Engem is, sok ismerősömet is." Aztán meg "hozzáteszem nem föltétlen bérlakással. De a bérlakás is nagyon jól jött annak idején. Vannak más lehetőségek is," ezeket írtam. Most leírom, Mackó hogy egyértelmű legyen. Sok ismerősömet beleértve magamat is támogatott a város lakással. Nemcsak bérlakással, hanem lakáshoz jutással is. Tőlem gyűlölheted Lázárt tiszta szívedből, lelked rajta. Csak kezeld a helyén a gyűlöleted, ha tudod. Nem kell azt minden fórumon hangoztatni, mert magadat járatod le, mint Írástudatlan is. Azért nem fogadom el a véleményét, mert más példákat látok lakástámogatás kapcsán, ezért amit Írástudatlan ír "No ebből is meglátszik hogy városunk szemefénye mennyire is támogatja a fiatal házasokat a lakás szerzésbe." egyszerű hazugság. Szűklátókörűség.”
 • 17. mackó 2008. szeptember 30. 19:16
  „Ká- védjed is lj ha Téged segített de amint ítad nem lakással.Képzeld engem soha nem segített csak ártott a családomnak ezért gyűlölöm ha megengeded.”
 • 16. bogaras 2008. szeptember 30. 16:26
  „Kész röhej,mert ká és írástudatlan ismerik egymást. nap mint nap találkoznak és köszönnek egymásnak!!!!”
 • 15. Ká 2008. szeptember 30. 14:11
  „Magadat hazudtolod meg, te maki. "De szerintem ne csináld ha jót akarsz!" fenyegetni, hazudozni azt tudsz mi? Micsoda egy ember lehetsz te?! Ember???? Ugyan már!”
 • 14. Írástudatlan-Írástudatlan. 2008. szeptember 30. 14:06
  „KÁ! Te tényleg egy szánalomra méltó szemilyiség vagy! Már habzik a szád! Pedig jó lessz még a dühöd a kakáláshoz is! Te nem vagy vita képes!Csókolászd körül Lázár apádat és menny fel a Kossuth térre Rapcsák apádhoz is!És panaszóld el neki is hogy miket mondtak neked jó?”
 • 13. Ká 2008. szeptember 30. 13:53
  „Aztán ez mi, ha nem fenyegetés: "De szerintem ne csináld ha jót akarsz!" idézet tőled, látod így köpöd szemen saját magad. Fenyegetsz, de csak a számítógép mellől, mert egy gyáva fos vagy. Látod bunkókám, ennyit nem tudsz megérteni. Fenyegetni azt tudsz számítógép mellől, de csak a pofádat mered jártatni. Mackó! Nem szeretem Lázárt, nem az arám. "Támogatja a fiatal házasokat. Nem Lázár, hanem Vásárhely. Engem is, sok ismerősömet is." hozzáteszem nem föltétlen bérlakással. De a bérlakás is nagyon jól jött annak idején. Vannak más lehetőségek is, csak járni kell kicsit utána, nem a pofánkat járatni egy újság érdektelen fórumán.”
 • 12. fogyi 48000 2008. szeptember 30. 13:06
  „Gyarmati nőnek: nekem is szemet szúrt ez a harmincan várnak egy-egy lakásra, 1000*30=30000! De akkor nem a város fele, hanem a kétharmada vár lakásra, mert nemhogy hatvanezren, de már ötvenezren SEM vagyunk!!! Elfogyunk, mint a jég! Még harminc év és akkorák leszünk, mint Csongrád! És majd akkor el lehet gondolkoznunk, hogy miért....”
 • 11. mackó 2008. szeptember 30. 12:28
  „Nem kell egymást lehülyézni ez a gyerekek meg a politikusok dolga.
  Miért nem fogadjátok el egymás véleményét.
  KA Te nagyon fiatal lehet, szeretheted is lj de engedd meg, hogy mindenkinek ne kelljen szeretni. Ezért nem is osztom véleményedet. SAJÁT LAKÁS KELL a fiataloknak meg elsősorban mhely és úgy tudnak veni lakást. Mit gondolsz nem fogja lj évek múlva jól felemelni a bérleti díjat úgy mint a lakóparknál.”
 • 10. Írástudatlan-Írástudatlan. 2008. szeptember 30. 12:10
  „KÁ! ki fenyeget tégedet? Neked nyílván űldözési mániád van!Ezek szerint csak igazat írhattam ha ilyen brutálisan tudsz válaszólni.Hogy ostoba vagyok? Igen az! Azért mert leállok veled vitatkozni.Gyáva fos vagyok? Akkor kérlek nyalogassál már le! Egyépként te honnét üzengetsz nekem? Nem a számítógépről????Szerintem te vagy egy nagyon beképzelt és igen ostoba ember.”
 • 9. letyepetye 2008. szeptember 30. 11:29
  „Üdv mindenkinek.
  Kedves veszekedő-perlekedő,levelező társaim.
  Ne legyetek ti is már olyanok mint a politikusaink.Képzeljétek csak el ,ha ők is olvassák ezeket a levelezéseket milyen jókat vihognak rajtatatok.
  Üdv és szép napot nektek
  letyike”
 • 8. Ká 2008. szeptember 30. 11:14
  „Azért vagy ostoba, mert téves következtetéseket vonsz le. Nem vagyok Lázár rokona. Buta vagy, mert olvasni sem tudsz: "Pedig nem is ismerjük se Lázárt se a képviselőket." Aztán ez mi, ha nem fenyegetés: "De szerintem ne csináld ha jót akarsz!" idézet tőled, látod így köpöd szemen saját magad. Fenyegetsz, de csak a számítógép mellől, mert egy gyáva fos vagy.”
 • 7. Írástudatlan-Írástudatlan. 2008. szeptember 30. 10:22
  „KÁ! Hát nem csalatkoztam benned!Eltaláltam!Csak egy faragatlan fatuskóhoz van szerencsém.Szó sincsen fenyegetésről!Nem ilyeszgetlek én nem vagyok én mumus!Lehet hogy olyan buta vagyok mint a főld de sajnos a véleményemen akkor sem tudok változtatni!Azt hogy adják alám a lovat az majd még a jövőben a további hozzászólásokbó ki fog derűlni.Miért kellene szembe köpni magamat?Nem találtam még okot rá.De gyanítom hogy te is Lázár egyik közeli hozzátartozója lehetsz ha ennyire elvakúltan pártolod.Lehet hogy te vagy MZ???? Csak más nicknevet használsz????”
 • 6. Ká 2008. szeptember 30. 09:46
  „Kedves hülye Írástudatlan! Olyan buta vagy, mint a föld. Talán észre kellene már venned magad, hogy a többiek is csak adják alád a lovat, jót röhögnek rajtad, ahogy faragatlan, buta stílusodban osztod itt az észt. NE CSINÁLJAM, HA JÓT AKAROK? Mi???? Fenyegetsz? Nem kéne már szemen köpnöd magad? Gondolkodj el rajta!”
 • 5. Írástudatlan. 2008. szeptember 30. 09:05
  „KÁ! Szerintem meg te vagy a hülye! Vagy nagyon közal állhatsz a tűzhöz!És nagyon is jól ismerheted őket! Csak itt és most próbálsz engemet és a velem egyetértőket lejáratni.De szerintem ne csináld ha jót akarsz!Még szép hogy nem vagyok Lázár!Szemenközt is köpném magamat!Önmérsékletről beszélsz itt nekem? Ez az öntelt diktátor olyan sokat ártott már ennek a városnak a hülye beruházásokkal és rendeleteivel hogy még felsorolni is sok lenne.De gondolom hogy neked is van hasonló tapasztalatod ez iránt nem? Vagy csak is azt veszed észre az egészből amit szeretnél???? Egyépként meglátszik hogy milyen művelt is vagy te. Jó hogy egyből már nem a hülye megszólítással kezted.Én csak az én véleményemet nyílvánítottam ki.De ha neked piszkálja csőrödet akkor ne ólvasd el.Ilyen egyszerű az egész!!!!”
 • 4. Ká 2008. szeptember 30. 08:36
  „Írástudatlan, te hülye vagy, ezt már többször észrevettem. Támogatja a fiatal házasokat. Nem Lázár, hanem Vásárhely. Engem is, sok ismerősömet is. Pedig nem is ismerjük se Lázárt se a képviselőket. Nagyon be vagy fordulva magadba. Azért, mert néhány fórumozó nyalja a segged, még maradhatsz ám józan is. Tanúsíts önmérsékletet, elvégre nem vagy te Lázár!”
 • 3. Írástudatlan. 2008. szeptember 30. 08:30
  „No ebből is meglátszik hogy városunk szemefénye mennyire is támogatja a fiatal házasokat a lakás szerzésbe.Inkább maradjanak bérlakások és annak bevételei is gyarapíthassák pólgármesterünk kicsi kis vagyonát.Szép vólt Lázár!!!!”
 • 2. suhym 2008. szeptember 30. 08:22
  „Az a hír járja, hogy a bölcsészek nagyon rosszak matematikából!:))))”
 • 1. gyarmati nő 2008. szeptember 30. 08:13
  „Csak az alcím alapján: ez azt jelenti, hogy Vásárhely lakosságának fele szociális lakásokra pályázik? Ha már 1000 lakás van, és egy lakásra 30-an várnak... Az 30 000, nem?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A főszezon után is várják a turistákat Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egyre több turista keresi fel Vásárhelyt. A nyári főszezon után, annak… Tovább olvasom