Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Közel 26 millióval tartoznak Mindszentnek

Mindszent - Mindszenti vállalkozások és magánszemélyek közel 26 millió forint helyi adóval tartoznak a városi önkormányzatnak. Ez nem mind idei elmaradás: a 2003 óta felhalmozott hátralékokat is tartalmazza az összeg.
Mindszent idén 75 millió 820 ezer forint helyi adóbevételt tervezett, és az időarányos kötelezettségeknek hozzávetőlegesen a nyolcvan százalékát fizették be a helyi magánszemélyek és vállalkozók. A 2008-ban eddig befolyt összeg 44 millió 167 ezer, ez korábbról, 2003-tól görgetett és most kiegyenlített hátralékokat is tartalmaz, akárcsak a 25 millió 797 ezer forintos kintlévőség, és ez sajnos nem kirívóan nagy a település történetében – tudtuk meg Szobácsiné Seres Beátától, az adócsoport vezetőjétől.

A közel 26 milliós adótartozás a következő tételekből áll össze, iparűzési: 11 millió 627 ezer, gépjármű: 8 millió 205 ezer, késedelmi pótlék: 5 millió 265 ezer, magánszemélyek kommunális adója: 639 ezer, vállalkozók kommunális adója: 59 ezer. Utóbbi adónem 2006. december 31-ével megszűnt, ebből már „csak" hátralékok vannak.

Akárcsak Vásárhelyen, Mindszenten is meghirdették a zéró tolerancia elvét, vagyis minden követelésnek érvényt szereznek. Eddig mintegy húsz autót vonattak ki a forgalomból, ingatlanfoglalás még nem történt, de szükség, kényszer esetén ezzel a lehetőséggel is élnek majd a szakemberek. Mint a behajtás leggyorsabb és legegyszerűbb módjával, az inkasszóval, a bankszámláról való „pénzleemeléssel" 423 esetben próbálkoztak több- kevesebb sikerrel.

– A számok árulkodóak – mondta Szobácsiné Seres Beáta –, harminckilenc cég és magánszemély tartozik 100 ezer forintnál nagyobb összeggel, ez összesen közel 20 milliót tesz ki, vagyis a kintlévőségek majdnem nyolcvan százalékát. Amennyiben nem boldogulunk, bírósági végrehajtás lehet az ügy vége; jelen állás szerint ötven adóssal szemben alkalmazzuk majd ezt a végső megoldást. Nem leszünk elnézőek. Egyébként összesen hatszázan maradtak el a fizetéssel, ebben sok a kisebb tétel, például a magánszemélyek kommunális adójából származó hátralék. Részletfizetésre is nyílik mód, ezt kérelmezni kell, és ígérhetem: mindenki számára optimális megoldást igyekszünk keresni. Ez közös érdekünk – mondja a csoportvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrök is a tűzoltók Mártélyon

Hódmezővásárhely - Polgárőri feladatokat is ellátnak a mártélyi önkéntes tűzoltók – közel nyolcvan esztendeje vigyáznak a falura, és birkóznak meg a lángokkal, vagy végeznek műszaki mentést, ha kell. Tovább olvasom