Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Közel 3 ezren éjszakáztak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A szombati múzeumok éjszakája nagy sikert aratott Hódmezővásárhelyen: közel 3 ezren vettek részt a négy különböző helyszínen tartott rendezvényeken. Az eseményhez kapcsolódó Holdfény Fesztivál elsősorban a fiatalokat mozgatta meg.

Közel 3 ezren vettek részt szombaton Vásárhelyen a múzeumok éjszakája különböző rendezvényein. Az események négy helyszínen zajlottak, a Tornyai János Múzeumban, az Emlékpontban, a zsinagógában és az Alföldi Galériában. A program, a nap az utóbbiban kezdődött a képzőművészeti szimpóziummal, melynek udvarán még a tüzes produkcióiról ismert vásárhelyi Vatafaka együttes koncertezett.

A Tornyainál már 18 órakor – ez volt a hivatalos kezdési időpont – kígyózott a sor, hömpölygött a tömeg és a látogatók többsége kiszúrta, melyik a Koszta József-kiállítás képei közé csempészett hamis festmény. Erről egy Koszta-teszten „vallottak" a vállalkozó kedvűek. De Vásárhely leghíresebb fotografusára, Plohn Józsefre is kiállítással emlékeztek, a látogatók kíváncsian kutatták fényképein az egykori utcarészleteket és próbálták azokat beazonosítani. Sokan voltak kíváncsiak a zsinagógában a szombat-búcsúztatásra és jóízűen majszolták a flódni nevű mákos-lekváros édességet.

Éjszaka, múzeum, Vásárhely. Fotó: Elek András (képgaléria)

Az Emlékpont Múzeumban kicsit prózaibb, az egykori börtönkosztot idéző étek, vagyis tarhonya, lencsefőzelék és zsíros kenyér várta az érdeklődőket – ennek is volt keletje. A felsorolt kajákat a rabosításért cserébe lehetett megkóstolni, mindenki vállalta, hogy szombat éjszakára „nyilvántartásba kerül". A gyerekek is élvezték az emlékpontos programokat, örömmel öltöztek be rendőrnek, vagy rabnak.

A különböző zenés produkciók is népszerűek voltak, itt lehet megemlíteni például a Városi Vegyeskar szereplését, koncertjét.
A rendezvényhez kapcsolódó Holdfény Fesztiválon (a Dr. Rapcsák András sétálóutcán) pedig koncertek várták a fiatalokat, nagy sikert aratott az Intim Torna Illegál és az United Pély Barnával.

Éjszaka, múzeum, Vásárhely. Fotó: Elek András (képgaléria)

Korábban írtuk:
Mind a négy helyszínen sokan voltak a Múzeumok Éjszakáján Hódmezővásárhelyen, népszerű volt az Emlékpont börtönkosztja – két pofára lehetett enni a tarhonyát a lencsét és a zsíros kenyeret. A fő utcai koncerteket is sokan hallgatták, nem sok vidéki városban kerekítenek ekkora eseményt A Múzeumok Éjszakájából. Amihez Vásárhelyen már hozzá tartozik a Holdfény-fesztivál is, így a kettő kölcsönösen erősíti egymást, s kínál jobbnál jobb programokat.

Éjszaka, múzeum, Vásárhely. Fotó: Elek András (képgaléria)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32 millióba kerülne az iskolabusz

A következő tanévre is biztosítja a külterületen élő fiataloknak az iskolabuszt a vásárhelyi önkormányzat – döntötték el a képviselők a múlt héten. Tovább olvasom