Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Közel egymilliárd forint a kultúrára Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Látványos tervei vannak a vásárhelyi önkormányzatnak a város kulturális épületeinek felújítására, bővítésére. Közel egymilliárd forintból időszaki kiállítóteret kap az Emlékpont, a Tornyai-múzeum pedig látványraktárral, olvasó- és kiállítóteremmel gazdagodik.
Látványos tervei vannak a vásárhelyi önkormányzatnak a város kulturális épületeinek felújítására, bővítésére. Közel egymilliárd forintból időszaki kiállítóteret kap az Emlékpont, a Tornyai-múzeum pedig látványraktárral, olvasó- és kiállítóteremmel gazdagodik. Egy korábbi iskolából kerámiaközpontot alakítanak ki.

A dél-alföldi operatív program keretében pályázott a vásárhelyi önkormányzat úgynevezett versenyképes turisztikai termék és attrakciófejlesztés támogatására. Ez annyit tesz, hogy a város nagy hangsúlyt helyez épületei megóvására, a kultúra fejlesztésére, valamint arra, hogy mind a helyiek, mind a Vásárhelyre látogatók egyre magasabb színvonalú szolgáltatást találjanak a múzeumokban, kiállítóhelyeken. Ennek érdekében négy nagyobb, összesen közel egymilliárdos költségvetésű projektet indítanak el. A város ehhez 15 százalékos önerőt tesz hozzá.

A Tornyai-múzeum hamarosan látványraktárral, olvasó- és kiállítóteremmel bővül. Fotó: Karnok Csaba

A Tornyai János Múzeum 2005-ben ünnepelte fennállásának századik évfordulóját. Az intézmény 80 ezer darabos régészeti gyűjteményének egy része világhírű, képzőművészeti anyaga pedig elsősorban az alföldi festészetet mutatja be, de néprajzi és helytörténeti kincsei is jelentősek. A Rapcsák utcai intézmény épülete azonban már nem felel meg a mai kor követelményeinek. Helyhiány miatt a gyűjtemény töredékét láthatják a látogatók, a népművészeti tárlat pedig már elmúlt húszesztendős. Egy közel 300 milliós fejlesztésnek köszönhetően új portált kap a ház, melyben látványraktárt, szakmai könyvtárat és olvasótermet, valamint kiállítótermet alakítanak ki. Emellett lesz még ruhatár, múzeumi bolt, mosdó, érintőképernyős információs pult, s megoldják az akadálymentesítést is.

Az Emlékpont kiállítási anyaga a 2006 júliusi megnyitó óta nem változott, pedig azóta több ezer újabb és újabb dokumentum, fotó, tárgy érkezett. Ezért az Andrássy utcán lévő Bereczk-palota mögötti területen, amely a múzeummal szomszédos, egy időszaki kiállítóteret és raktárt hoznak létre. Ezenkívül olyan rendszert is munkába állítanak, mely a külföldi látogatóknak segít eligazodni, valamint egy fotónyomtató kioszknak köszönhetően bárki hazaviheti a kiállított anyagok másolatát. A teljes költség 200 millió forint.

A harmadik projekt szerint a Nagy Sándor utcai egykori iskolából egy kerámiakomplexum válik. Így többek között helyt kapna benne egy állandó és egy időszaki kiállítás, zárt udvarán egy szabadtéri bemutatóterem, illetve fedett műterem létesül. Ez 190 millióba kerül.
A negyedik, 300 milliós beruházás pedig többek között az Árpád utcai népi lakóház, a csúcsi fazekasház, a kopáncsi tanyamúzeum, a Papi-féle szélmalom felújítását, bővítését célozza.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. FossiL 2008. március 10. 11:12
  „Majd ha a németek legyilkolnak közülük uszkve 4 milliót!”
 • 56. pederzoli 2008. március 10. 10:43
  „Amit írígylek Tőlük,hogy van Diaszpóra-ügyi minisztériumuk,így valahogy hívják. Mikor érjük meg,hogy a határon túli magyarokkal ilyen szinten foglalkozzanak?”
 • 55. pl 2008. március 10. 09:52
  „Nem gondolok többet a dologról, csak annyit, hogy jó hogy van ilyen múzeumunk. Nem gondolom, hogy ezt bárkinek büntetésként kellene megélnie. Pláne a dédunokája tekintetében. Nem szeretem én se, hogy orrba-szájba nyomják a Holokausztot. Meg értelme sincs, mert jelentőségét veszti a dolog. Akár a zsidókról, akár az örményekről, akár a Sztálini rezsim áldozatairól beszélünk. Akár a vörös Khmer-ek áldozatairól. A múzeumba az ember ha nem akar nem megy be. De azért jó hogy van, mert akit viszont érdekel, az bemehet.”
 • 54. FossiL 2008. március 10. 09:34
  „Gondolom pederzoli a a Holocaustra utalt, arra, hogy a zsidóság ellen elkövetett tettekre "még mindig" megemlékezünk, és szánjuk bánjuk, holott történt azóta sok érdekes dolog pro és kontra.
  Volt már,hogy én is hasonlót éreztem, amikor az embernek már elege van abból, hogy mindenhol a többmillió kiirtott zsidóra emlékeznek, állítanak nekik emlékművet, műzeumot, etc... Igen, de nemrégibán láttam egy dokumentumfilmet a táborokról, és azért azt kell mondjam, borzalmas még nézni is! Én nem tudom megítélni hol lehet az a határ, ahol már "too much" a Holocaust, pederzolinak ez sikerült...”
 • 53. pl 2008. március 10. 09:11
  „pederzoli! Bocs, de nem értelek. Tényleg. Nem akarok hülyeséget írni, de az a kérdés, hogy kéne-e a dédunokáidnak vezekelnie? Mert ha ez, akkor visszakérdezek udvariatlanul: ezt nekem kéne megmondanom? Miért is? Illetve miért is kéne bűnhődnie? Tényleg nem értem.”
 • 52. pederzoli 2008. március 10. 07:33
  „pl!
  nem nekem szólt a kérdésed,jártam amúgy a múzeumban,de azért megkérdezném...jelen állás szerint még a dédunokáimnak is vezekelni kell a II. Világháború idején történtekért. Mindezt úgy,hogy annak befejezése után 3 évvel a palesztinok önként és dalolva hagyták el hazájukat ugye? Erről is kéne egy tanulságos múzeumot csinálni. Vagy arról,hogy Magyarország 150 évig védte Európát a törököktől,vagy arról,miként volt a hazánk játékszer a Jaltai Konferencián,ahol lényegében lezsírozták Kelet-Európa sorsát 40 évre.”
 • 51. pl 2008. március 08. 08:59
  „Ha erre jársz és van időd meg kedved feltétlenül nézd meg!. Nagyon tanulságos az is.”
 • 50. FossiL 2008. március 07. 22:12
  „Sajnos a Zsinagógában még nem volt alkalmam járni. Régebben, míg Vásárhelyen laktam - koromnál fogva - még nem érdekelt, most meg már érdekelne, de... :)”
 • 49. pl 2008. március 07. 18:11
  „FossiL! Ne kérd az elnézésem! Végre egy ember, aki érvelni is tud. Az önös politikai érdek kétségtelen, de magamat ismétlem: szerintem nehezen bizonyítható. Az "önös"-ön van a hangsúly, gondolom szándékosan írtad így. Mert a politikai érdek - vagy mondok inkább társadalmit -, amit az Emlékpont sugall az pontosan ugyanaz, mint Lézer önös politikai érdeke: akik ezt művelték velünk, ne kerüljenek vissza a hatalomba, ez mindannyiunk érdeke. ázáré annyival több, hogy "hanem szavazz rám!". Egyébként a Zsinagógában található múzeumról mi a véleményed? Ahogy olvasom az írásaidat itt-ott, gondolom ugyanez.

  Még annyi, hogy "nem mai szemmel kellene nézni" nem egyenlő "lehet hogy nem mai szemmel kellene nézni". ;)”
 • 48. FossiL 2008. március 07. 16:24
  „Vitatható ha azt mondod, hogy "nem mai szemmel kellene nézni" az Emlékpontot. Természetesen 20-30-X év múlva mást fog jelenteni, mint most. Viszont van egy aktuálpolitikai oldala ennek a dolognak, amitől úgy gondolom nem vonatkoztathatunk el. Az, hogy milyen érdekből épült, mennyibe került, "mi elől" vette el a pénzt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Természetesen nem állítom, hogy ez egy Lázár-Monumento, mert nem, de a létesítésének tisztelettel telt jó szándékát beárnyékolja a gerinctelen önös érdek. Élnézésed kérem pl, de én ettől nem tudok elvonatkoztatni.”
 • 47. Amati 2008. március 07. 15:38
  „Sztem kezd elölről az olvasást, még mindíg nem esik le, vagy nem akarod megérteni amit írtam.”
 • 46. pl 2008. március 07. 15:15
  „Kerestem magamnak a bajt... :)

  FossiL! Az Emlékpont valószínűleg szólt a politikáról. De ezt lehet hogy nem mai szemmel kellene nézni, hanem úgy, mintha a jövőben élnénk. Úgy dokumentarista jelentősége van. Nem is akármilyen. Én jóhiszeműen abban reménykedem, hogy hátha a kitalálásában, létrehozásában volt olyan is, hogy valamiféle turisztikai célpontot csináljon Vásárhelyből, ami lendítene a munkahelyeken is, illetve hozna ide pénzt is jelentősen. Nincs vitám veled olyan szempontból, hogy a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás undorító. Az meg végképp ha ilyesmit, mint az Emlékpont szavazatszerzésre használnak. Bár azért ezt elég nehéz bizonyítani.

  I.G.! Hogy én hogyan szeretnék fórumozni az az én dolgom. Esetleg jobban is tudom, mint te hogy én mit akarok. Honnan veszed a bátorságot, hogy meg merd mondani, hogy én mit akarok? Talán ez az anonim közeg teszi? Minek képzeled te magad, hogy tudd akarok-e regényt írni vagy sem? Istennek talán? Emiatt nem tudom tiszteletben tartani a véleményedet. Sorry! Menekülj, ha akarsz, nem bánom.

  Amati! Ha úgy érzed, hogy a szádba adtam bármit is, hát bocs. Könyörögve kérlek értsd már meg, hogy csak annyit kérdeztem, amire aztán I.G. válaszolt is nyilván a saját nevében, hogy TE melyik projektre gondolsz. A 45. válaszodból is látszik, hogy nem mindegyiket találod rossznak, amit ez az újság ír. De már ezen régen túlhaladtunk, úgyhogy felejtsd el nyugodtan. Nem ragaszkodom hozzá. Más: a gyöngyházfényűvel telibetaláltam? :)”
 • 45. Amati 2008. március 07. 14:44
  „Nana, ne tessék a számba adni olyat mit nem mondtam. Én nem mondtam azt hogy bármely újságban megjelenő projekt nem jó. Csak azt, hogy nem történt eddig semmi a város házatáján, csak röpködnek a milliárdok az újságcikkekben. És ne tessék előjönni megint ezzel az egy hét alatt nem lehet mit csinálni dologgal. Mert nem egy hét volt rá eddig. Már volt annyit hatalmon mint Rapi, és tessék összehasonlítani a teljesítményeket, pedig anno még nehezebb volt pénzt szerezni mint most. Rapi nem a pártja szekerét tolta, csak a városnak lobbizott sikeresen, az ellenfélnél is, ém ez itt most épp fordítva van. Meg is látszik.”
 • 44. I.G. 2008. március 07. 14:40
  „Bocs.!
  sugallja .”
 • 43. I.G. 2008. március 07. 14:36
  „pl !
  Lezártam ,és tovább sem akarok itt senkivel vitába szállni.
  Az én véleményem ,álláspontom elmondtam, Te viszont úgy szeretnél fórumozni, hogy a saját véleményed igazát hangoztassa a többi hozzászóló is .Igen ,és még azt a stílust ,mondat szerkesztést is úgy akarod viszonthallani, ahogy a Te elképzelésed sugalja.
  Én nem akarok itt "regényt " írni, mint Te, sem visszhangja lenni v.kinek. Elmondtam a véleményem, ennyi !”
 • 42. FossiL 2008. március 07. 14:30
  „No jó. Mondjuk ki. Személy szerint "az Emlékpontot hanyagoltam volna". :) És itt most nem arról van szó, hogy a meghurcoltaknak járó tisztelettel spórolnék, szó sincs róla! A múlt fontos, tanulni kellene belőle.
  De! Úgy gondolom önös érdek vezérelte a projektet, ez nem a fentiről szólt, illetve nem kizárólag. Ez nyilvánvaló és undorító politikáról szólt, ami nem ért meg X milliót! Mint ahogy a választási kampányok sem. The same story! Bajom ezzel van! Lenne helye a pénznek, szomorú, hogy kampányra megy el.
  A kissebség támogatását pedig alapvetően nem kifogásolom, mint tényt, csak a körülmények nem tetszenek. Kit, hogy, mennyire, és ami a legfontosabb MIÉRT? Ue a véleményem a népszavazási hacacáréról. A kérdések rosszak (szerintem). Nem az alapvető igen/nem a fontos. Hanem a HOGYAN?
  Mellesleg az elvándorló diáksereg része voltam, szóval ez tapasztalat.
  Az, hogy a véleménnyemmel hányadán áll a tisztelt hozzászóló társaság nem olyan fontos, mint hogy van véleményem. Elmondom. És igyekszem kultúráltan prezentálni. Mint ahogy Te is pl.”
 • 41. pl 2008. március 07. 12:31
  „FossiL! Nem úgy értettem, hogy "csináld te jobban". Dehogy! Csak arra gondoltam, hogy esetleg vannak fórumok, ahol lehetne valamit ténylegesen tenni, mert az itteni szájtépés - nem sértegetni akarlak - sehova nem vezet. Természetesen Lézer feladata egy rakás dolog. Igyekezzen is helyretenni mindent legjobb tudása szerint, a mi javunkra. De azért ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy minden mindenkink tetszeni fog? És ez így van rendjén. De mondom az én gondom csak annyi, hogy az itt elhangzott szurkapiszkák még annyira sincsenek alátámasztva érvekkel - hisz nem is lehetnek -, mint a városi vezetés ténykedése. Ezért próbáltam volna az elején kiugrasztani a nyulat a bokorból, hogy mégis hogyan kellene hetek alatt élményfürdőt csinálni. Vagy legalább azt, hogy szerintetek mit kellene csinálni helyette. Amit most írtál, hogy "...oktatási színvonal emelése az oktatók komoly szűrésével...", ez egy olyan, ami hozzátesz valamit a dolgokhoz, ami mellé én is odaállnék, mert okos gondolatnak tartom. Engem az zavar, hogy ha valaki megalapozatlanul lózungol, mint mondjuk Amati. Hogy tiszta marhaság a kisállomás rendbetétele például. Dehogy marhaság! Ugyanúgy, mint az Emlékpont sem az. Ugyanúgy az esetleges hosszútávú turisztikai stratégia - ha van ilyen - sem az. Szerettem volna fikázás helyett olyan mondatokat látni, hogy "Én az Emlékpontot hanyagoltam volna, fontosabbnak találom, hogy az oktatási színvonalat emeljék az oktatók szűrésével, ezzel foglalkoztam volna helyette.". Ha meg valaki be is megy egy lakossági fórumra ezzel, netán magához a Lézerhez, mint országgyűlési képviselőhöz, az meg plusz pontot érdemel. Ugyanis ehhez nem kell polgármesternek lenni. Ehhez elég csak állampolgárnak lenni. Ehhez elég csak olyan állampolgárnak lenni, aki nemcsak a fikázáshoz ért. Mint itt sokan sajnos. Örülök, ha van kivétel. Mellesleg én nem tartozom semmilyen kisebbséghez, mégis támogatva érzem magam. Nem is kicsit. Akármit kértem a hivataltól, azt szó nélkül végrehajtották. Pedig a pártpreferenciám nem lehet egyértelmű a számukra. Persze lehet mondani, hogy biztos szükség volt a szavazatomra. No igen. Mivel lennénk előrébb, ha csak azért nem csináltak volna meg nekem semmit, mert "nekem ugyan nem kell a szavazatod"?

  FossiL! Azt látom, hogy nem vagy fekete-fehér. De ezzel kisebbséget alkotsz itt ugye tudod? Legalábbis ránézésre. (Ami tudom, hogy nem igaz.)”
 • 40. FossiL 2008. március 07. 11:47
  „"...Nem kívánom és nem is tudom én itt vásárhely összes gazdasági és szociális problémáját *megoldani*..."
  *kimaradt”
 • 39. FossiL 2008. március 07. 11:45
  „Nézd pl, hiába ötletbörzézünk, a dolgokon nem változtat, mert nem vagyunk olyan pozícióban (én legalábbis), hogy ez a tényeken változtatna. Ha valami nem működik, arra az a legjobb védekezés, hogy "csináld te jobban". Persze, ez mi, ha nem megfutamodás? Nem bazz, azért van ott, azért kap olyan juttatást amilyet, hogy ne ezt vágja a pofánkba/bárkiébe (nem mondom, hogy ezt tette), hanem tegyen azért, hogy azt mondhassa a lakosság: Na, ez már fasza! Most mondhatnám, hogy oktatási színvonal emelése az oktatók komoly szűrésével, megválogatásával, talán nívósabb ált. és középiskolák lennének, a diákok nem szegedre és vidékre mennének tanulni ---> nem öregedne el a lakosság. Persze ez fölveti, hogy a fiataloknak akkor már nyújtania kellene valamit ennek a városnak... Na ez komoly probléma! Másfelől szavazatszerzés céljából nem kellene a kissebságet aránytalanul pártolni, mert ez az eddiginél is nagyobb szociális társadalmi problémákhoz, súrlódásokhoz vezet. A munkanélküliség, vagyis a munkahelyhiány is nagy probléma. Nem kívánom és nem is tudom én itt vásárhely összes gazdasági és szociális problémáját, ez nem a délmagyar hozzászólásainak a feladata, megvannak erre a felelős emberek az önkormányzatnál.
  Megemlíteném viszont a dohányosok életterének szükítését, játszóterekről való eltíltással, és a csikk közterületen eldobásának szabálysértését. Megszavazták vásárhelyen. Pompás! Támogatom! Csak hogy lásd, nem csak feketét és fehéret látok én.
  A Himnusszal kapcsolatban csak annyit, hogy természetesen ebból az apropóból javasoltam a megvizsgálását, nem vitatom irodalmi értékét. Hallgasd meg a brazil, vagy más latin népek himnuszait. Mellesleg a Biblia is egy nagyon szép és értékes irodalmi alkotás, ha már itt tartunk, nem is tekintem többnek. De erről egy külön topicot lehetne nyitni... :)
  Bocsánat a terjedelemért.”
 • 38. Amati 2008. március 07. 10:27
  „pedig volt aki értett amit mondtam.

  méghogy nincs ötletem, le kéne váltani pukkancsot.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapács alatt a mindszenti Jéggolyó

Mindszent - Nyolcmillió forint a kikiáltási ára a mindszenti önkormányzat tulajdonában lévő kocsmának. A 654 négyzetméteres Jéggolyót eddig bérbe adta a város, de kell a pénz fejlesztések finanszírozására. Tovább olvasom