Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Közel félmillió gyűlt össze a liciten

Lezárult az árvíz sújtotta mártélyi képzőművészeti tábor megmentéséért indított internetes képlicit, s összesen 435 ezer forintot ígértek a festményekért. Hogy ebből mennyi folyik be, az csak később derül ki. A tábort üzemeltető egyesület semmiféle támogatásban nem részesül, csak a lakók befizetéseiből és a faházak kiadásából van némi bevételük.
Vidovics István a mennyezet dekorálásával segít. Fotó: Tésik Attila
Néhány napja negyvenöt, festészetet tanuló lakó költözött a mártélyi képzőművészeti táborba. Az egykori úttörőtábor helyén működő szabadiskola épületeinek nagy részét tönkretette a közel két hónapig tartó magas vízállás. Az emeleti szobákban csak kisebb károk keletkeztek, de a földszinten lévő mellékhelyiségeket teljesen fel kellett újítani. A konyhát mind a mai napig nem sikerült rendbe tenni, ezért az ételt úgy hozzák a táborlakóknak.

Április elseje óta a Mártélyi Képzőművészeti Táborok Baráti Köre üzemelteti a szabadiskolát. Az egyesület semmiféle támogatásban nem részesül, s eddig pályázaton se sikerült pénzt nyerniük.

A tábornak egyelőre csak az jelent bevételt, amit a negyvenöt lakó befizet. A kéthetes turnus 32 ezer 500 forintba kerül. Ezenkívül némi segítséget jelent, hogy a már rendbe tett faházakat kiadják kisebb-nagyobb csoportoknak. Egy embernek naponta 950 forintot kell fizetnie.
A Tisza pusztítása utáni helyreállítás viszont rengetegbe kerül. Ezért azt találták ki, hogy az interneten képlicitet szerveznek, s az így befolyt összegből próbálják meg fedezni a költségeket.

– Az árverés július 31-én éjfélkor lezárult. Minden egyes festménynél a legmagasabb összeget ajánló a győztes. Az utolsó liciteket összeadva 435 ezer forint jött össze. Ez még csupán ajánlat, ebből akkor lesz kézzel fogható forint, ha a licitálók be is fizetik ezt a pénzt, s így övék a kinézett mű – tudtuk meg Bányai Béla festőművésztől, a tábor vezetőjétől.
A legmagasabb összeget, 65 ezer forintot Fodor József képéért ígértek.

Horváth Márta az utolsó simításokat végzi a festményén. Fotó: Tésik Attila
Az Aratáskor című alkotás kikiáltási ára 50 ezer forint volt. A legtöbb ajánlat pedig Erdélyi Tibor Enteriőr című festményére érkezett. Korábban megírtuk, hogy erre a képre Havasi Katalin vásárhelyi önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke és Szöllősi Sándor ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is licitált.

Az ezredes 30 ezret, a képviselő pedig 48 ezret ajánlott. Az Enteriőr viszont egyikük lakásának sem lehet a dísze, mert végül az utolsó licitet, 55 ezer forintot tevő magánszemély, Fejes László birtokába kerül.
– Az interneten felajánlott 435 ezer forint talán a túléléshez elég, ugyanis ebből nem csupán a helyreállítást kell fedezni, hanem a szabadiskola fenntartását is. A tervek szerint a tábor augusztus 11-i zárókiállításán kapjuk meg a pénzt – tette hozzá Bányai Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

320 helyett 50 milliót fizettek

Nem hajtotta végre a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntését a vásárhelyi önkormányzat Hód-Strand… Tovább olvasom