Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Közgyűlés: 3,4 milliárdos adóbevételre számít Vásárhely

Hódmezővásárhely - 3,4 milliárdos helyiadó-bevételt terveznek a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetésében. A közgyűlés a mezei őrszolgálat újjászervezése mellett döntött. A földhasználók idén hektáronként 2500 forinttal járulnak hozzá az őrzéshez.
Lázár a menekültekről

A vásárhelyi közgyűlés úgy döntött, támogatja a kormányt a betelepítési kvóta elleni harcában. Még februárban egy kiegészítő indítványról is döntenek a képviselők. Molnár Lászlóné fogalmazta meg: Vásárhely ne fogadjon be egyetlen menekültet sem, ne hozzanak létre átmeneti állomást a városban, és a visszatoloncoltak befogadásához sem járulnak hozzá. Lázár János országgyűlési képviselő azt mondta, amennyiben a kormány harca nem hoz sikert a bíróságon, akkor az országunknak 45 ezer menekültet kellene befogadnia, akiknek az ellátásáról az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. Ezért javasolta a képviselőknek, tárgyaljanak újra – akár nyílt, akár zárt ülésen –, és nyilatkozzanak arról, hogy a város egyetlen menekültet sem kíván befogadni. – Nulladik lépésként kérelmezni kell a Belügyminisztériumban, hogy a Béla cigány utcai, kiskorú menekülteket gondozó otthont helyezzék el Vásárhelyről – tette hozzá a politikus.
Idén 2500 forintot, jövőre pedig 5 ezret kell fizetniük hektáronként a földhasználóknak Hódmezővásárhelyen. A város közgyűlése szerdán a mezei őrszolgálat megújítását is tárgyalta. – Korábban több mezőőr is dolgozott a településen, de most szinte a nulláról kell kezdeni mindent. Eszközt, felszerelést kell biztosítani számukra – mondta Antal István, a lakosságszolgálati iroda vezetője. Elhangzott, a gazdák közül többen is kérték a mezőőri szolgálat frissítését.

Molnár Lászlóné jobbikos képviselő támogatta a szolgálat megújítását, de szerinte nem minden költséget a gazdáknak kellene állniuk. Molnárné sokallta a fizetnivalót. Hektáronként több mint 70 ezer forint földalapú támogatást kapnak a gazdák. Ebből lehet finanszírozni a mezei őrszolgálatot – válaszolt Almási István polgármester.

Benkő Zsolt fideszes képviselő elmondta, neki évente 100 ezer forintot kell majd fizetnie, de ennek ellenére támogatja a megújulást, mivel úgy gondolja, a tolvajok által okozott kár meghaladhatja ezt az összeget is. A rendeletbe bevonták a kiskerteket és a termőföld nélküli tanyákat is.

Márciustól 10 százalékkal megemelik az önkormányzati lakások bérleti díjait, amivel a városnak közel 10 milliós többletbevétele lesz – derült ki a közgyűlésen. Idén nem, de 2017-től jelentősen nő az építmény- és telekadó Vásárhelyen. A képviselők 20 és 50 százalékos emelésekről határoztak. Külterületen – Szikáncs, Batida, Erzsébet és Kútvölgy – kisebb mértékű az emelés, mivel ott a házak értéke is kisebb. Januártól az idegenforgalmi adó is több lesz, 100-ról 200 forintra emelték.

A város idei költségvetését 12,65 milliárd forintos főösszeggel fogadták el, amiben 3,4 milliárd adóbevételt terveztek.

Új tanyatérképet készített a Családsegítő Szolgálat, így már a www.vasarhelyitanyak.hu internetes weblapon is képet kapunk a vásárhelyi külterületről. Hódmezővásárhely környékén 636 tanyában 1300-an élnek – mondta Bálint Gabriella fideszes képviselő. Benkő Zsolt szerint a mezőőrök is hasznát veszik majd az új térképnek. A képviselők döntöttek a taxiállomásokról is. A volt Kossuth téri buszöbölben 8, a Zrínyi utcán – a véradó előtt – 6, míg az Andrássy utca 8–10. szám előtt 4 parkolót alakítanak ki a taxisoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi csipkekészítő a halasi elitben

Vásárhelyi csipkekészítő a halasi elitben
A vásárhelyi Vargáné Török Magdolna 18 éves korától készít csipkét, még a kollégiumban ismerkedett meg ezzel a technikával. Tovább olvasom