Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Közgyűlés előtt a vásárhelyi Észak utcai bérlakások jövője

Holnap tárgyalja a vásárhelyi közgyűlés, hogy tulajdonba adja-e az Észak utca 90–92. alatti városi lakásokat az ott élőknek. A cigány kisebbségi önkormányzat csak a felújítás után támogatja az átadást, a lakásügyi szaktanácsadó testület szerint is sok a kérdőjel. A tulajdonosváltást a város is szigorú feltételekhez kötné.
Fotó: Tésik Attila
Akár tulajdonosok is lehetnek az Észak utca 90–92. alatti bérlők közül azok, akik jogszerűen használják a lakásokat, ha a vásárhelyi közgyűlés holnapi ülésén támogatja az ezzel kapcsolatos előterjesztést. A tulajdonba adást a 42 lakásban élők egy része kezdeményezte, ők modernizálni szeretnék otthonukat.

A lakásügyi szaktanácsadó testület aggályait fejezte ki a tervvel kapcsolatban. Nagy Ernő, a testület elnöke elmondta: tudomásuk szerint csak egy-két ember akar bérelt otthona tulajdonosa lenni, a többség nem.

– Jelentős költséget jelent az ott élők számára, ha a közgyűlés támogatja az előterjesztést, ugyanis akkor a négy épületnek társasházzá kell alakulnia, fizetni kell a közös költséget, és a szemétdíjat is – tolmácsolta a bizottság kétségeit Nagy Ernő. Hozzátette: a városnak a tudnivalókról és a várható terhekről levélben kellene tájékoztatni minden egyes leendő tulajdonost, s írásbeli nyilatkozatot kellene kérni mindegyiktől arról, vállalja-e ezeket. A testület azt is fontosnak tartja, hogy kiderüljön, életveszélyesek-e az épületek vagy sem, s ha igen, akkor ezt is el kellene hárítani.

Rácz Zoltánné saját fürdőszobára vágyik, ha sajátja lesz a lakás. Most még kézzel mos. Fotó: Tésik Attila
Az önkormányzat által megbízott Limit Kft. szakvéleménye szerint a feltehetően az 1930-as években épült négy lakóépület alacsony igényszintű, szerkezetileg stabil. Nyílászáróik és a tetőszerkezet felújításra, illetve cserére szorul. A tároló épületek azonban rossz műszaki állapotúak. Az ingatlanegyüttes teljes forgalmi értékét a Limit 35-36 millió forintban állapította meg.

Lázár János polgármester előterjesztésében arról is tájékoztatja a városatyákat, hogy a 42 lakásos épület 20 lakásában élnek érvényes bérleti szerződéssel, 19 használóval szemben peres eljárás van folyamatban, két lakás üres, míg egyet önkényesen foglaltak el. Az utcai közkifolyó, valamint a hulladék elszállítása évente körülbelül másfélmillió forintjába kerül a városnak, ugyanakkor tavaly csupán 321 ezer forint bérleti díj folyt be az Észak utcáról az önkormányzati kasszába.

Ha a közgyűlés ingyenesen tulajdonba adja a lakásokat és a tárolókat, akkor az alattuk lévő terület a városé marad. A polgármester előterjesztése szerint a tulajdont szerzők öt évig nem adhatják majd el ingatlanaikat, illetve tíz évig nem nyújthatnak be lakáskérelmet és nem pályázhatnak lakáscélú helyi támogatásra.


A CKÖ elképzelései

A cigány kisebbségi önkormányzat támogatja a tulajdonba adást, tagjai szerint azonban az épületek felújítása után kellene átadni a lakásokat. Sztojka László elnök, Irhás József elnökhelyettes és Bánfi József kisebbségi képviselő szerint félő, hogy a sok munkanélküli és alkalmi munkából élő nem bír majd a költségekkel, hiszen az ötszáz forintos lakbérekkel is elmaradásban vannak. Ma sem tartható állapot, tették hozzá, hogy a 42 lakásban élők csak húsz udvari vécén osztoznak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Februárban elkészül az Emlékpont

Várhatóan február végén fejeződik be Vásárhelyen az Emlékpontnak szánt épület felújítása, átépítése.… Tovább olvasom