Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Közlekedésbiztonsági centrum Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kvótarendszer bevezetését kérte a tegnapi vásárhelyi közgyűlésen Havránek Ferenc, vagyis azt szeretné, ha a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők valahány százaléka roma lenne. Ez akkor merült fel, miután a képviselők meghallgatták a kisebbségi referens beszámolóját. Ezenkívül a testület megszavazta egy közlekedésbiztonsági centrum létrehozását.
A vásárhelyi Észak utcaiak nevében hozzászólási jegyet nyújtott be a tegnapi közgyűlésen Fehér István. A középkorú férfi a telepen élő romák helyzetét vázolta. Elmondása szerint problémát jelent az, hogy közülük többen – különféle indokok miatt – nem éltek azzal a lehetősséggel, hogy tulajdonukba kerüljenek a lakások. Ezt ugyanis az önkormányzat felajánlotta az Észak utcaiaknak.

– A másik gond, hogy a telep igen szemetes. Ezt úgy lehetne megoldani, ha egy utat építenének a közepére. Ezáltal mindenki egy-egy előkertet tudna létesíteni a portája előtt, s így jóval könnyebben lehetne felszólítani mindenkit arra, tegye rendbe maga előtt az utcát – vélte az érintett utcában 28 éve lakó férfi.

Fehér István kérése egyelőre nyitva maradt, ugyanis Lázár János polgármester kifejtette: a közeljövőben készül egy részletes tanulmány a vásárhelyi romák helyzetéről, amiben természetesen az Észak utca is szerepel majd.

Raguczki Gábor, az önkormányzat kisebbségi és vallásügyi referense beszámolójában elmondta: a legfontosabb a romák felzárkóztatása. Ennek érdekében szorosabb kapcsolatot kell kialakítani a városi, illetve a cigány kisebbségi önkormányzat között.

Havránek Ferenc is hozzászólt a témához. A munkáspárti képviselő szerint úgynevezett kvótarendszert kellene kialakítani. Szerinte a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők valahány százalékának romának kellene lennie. Ezzel Vásárhely példát mutathatna az egész országnak, valamint a romáknak is.

Lázár János teljesen egyetértett a képviselővel, csak annyit jegyzett meg: a kvótát nagyon nehéz meghatározni, mivel a városban kevesebb, mint négyszázan vallották magukat romának. Ráadásul törvény tiltja a diszkriminációt, vagyis senkit sem lehet kényszeríteni arra, hogy valamelyik kisebbséghez sorolja magát.

A képviselők arról is szavaztak, hogy közlekedésbiztonsági centrum létesüljön a városban. Nagyobb teherautók, illetve buszok vezetőinek ötévenként újra kell majd vizsgázniuk. Ehhez egy speciális pályára lesz szükség. A Vásárhelyre tervezett létesítmény régiós szerepet is betölthet, valamint az iskolák bevonásával a diákokat is felkészíthetik a balesetmentes közlekedésre.

Olvasóink írták

  • 3. Almásrétes 2007. november 17. 23:17
    „Akár kerítés, akár út, nem mi hordjuk azt a tömérdek szemetet a kihelyezett kuka MELLÉ innen Susánból. A múltkor véletlen jártam arra és -megbocsássanak- de egy iszonyat gettót láttam. A félig üres szemetes köré volt a rengeteg mocsok hányva, nem bele, mert az nehéz is lenne egyeseknek. Szép dolog azen emberek megsegítése, de meg is kellene Őket tanítani arra hogy hogyan kellene viselkedni.”
  • 2. stones 2007. november 11. 22:36
    „vagy Havranek elvtárs a listás képviselő helyét máris átadhatná egy romának!”
  • 1. stones 2007. november 11. 22:32
    „Havranek a saját cégében mutasson először példát: ott alkalmazzon lakatos Lakatost!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Family Center Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Mintegy százan topogtak jóval a csütörtök reggeli nyitás előtt a vásárhelyi… Tovább olvasom