Délmagyar logó

2018. 07. 16. hétfő - Valter 18°C | 29°C Még több cikk.

Közlekedési oktatóprogramot forgattak

Hódmezővásárhely - Közlekedésbiztonsági számítógépes anyagot készítenek élő szereplők segítségével az iskolásoknak a vásárhelyi rendőrkapitányság munkatársai. Az elkészült anyagot az iskola rendőrei mutatják majd be az osztályfőnöki órákon.
A helyes és a helytelen kerékpáros közlekedés közötti különbséget mutatja be a vásárhelyi rendőrkapitányság az iskolásoknak egy most készülő számítógépes bemutatóval. A programhoz a napokban készítették az első felvételeket a Kálvin téren.

– Ebben a rendkívül forgalmas csomópontban szinte minden forgalmi helyzet adott. Fut itt olyan gyalogátkelőhely, amely mellett kerékpárút halad, a Táncsics Mihály utca felől érkezőknek kötelező jobb kéz felé fordulniuk, a zeneiskolánál a kétszer kétsávos úton halad át a felfestett gyalogátkelőhely, azaz itt a kerékpárosoknak számos dologra is figyelniük kell – sorolta Torzsa Endre százados, a közlekedési osztály vezetője a helyszín adottságait. A két alsós diák, Vanda és Dávid kerékpárjaikkal mutatták be, hogyan kell szabályosan, egymás mögött, majd szabálytalanul egymás mellett bicajozni, hogyan szoktak a gyerekek és a felnőttek a biciklin ülve szabálytalanul átkarikázni a zebrán, illetve hogyan kell a kétkerekűt szabályosan áttolni. Persze mindezt úgy, hogy közben mindvégig biztonságban voltak, hiszen a rendkívül erős forgalmat Szőke Tamás főhadnagy a bemutató idejére teljesen megállította.

Torzsa Endre százados kamerával örökítette meg a kerékpározó gyerekeket. A szerző felvétele
Torzsa Endre százados kamerával örökítette meg a kerékpározó gyerekeket.
A szerző felvétele

– Nemcsak itt készítünk felvételeket, hanem azokon a helyszíneken is, amelyeken gyakran történnek személyi sérüléssel járó balesetek. A lámpás kereszteződésen való áthaladást például az Emlékpontnál illusztráljuk majd. Az elkészült fényképekből számítógépes bemutatót állítunk össze, amelyet az iskola rendőre mutat majd be az osztályfőnöki órákon – tette hozzá a százados.

A rendőrség célja, hogy úgy tudatosítsa a gyerekekben a biztonságot közlekedés szabályait, hogy azt lássák, hogyan kell biciklivel haladni saját, megszokott környezetükben.

Olvasóink írták

 • 10. ifj. Nagy Gábor 2011. október 24. 09:23
  „8. pocok1
  "Tehát a KRESZ szerint az úttesten keresztben nem közlekedhetünk."

  Sőt, a felsorolás alapján gyalog- és kerékpárúton sem. Ciki...”
 • 9. tisch 2011. október 22. 01:43
  „Induljunk el más oldalról: nem is az számít, hogy van-e zebra, hanem az, hogy kitették-e a kerékpárút vége táblát vagy sem. Ha nem tették ki, akkor tkp. útkereszteződésről beszélhetünk, ha kitették, akkor nincs mese, le kell szállni, mert az úton (tudtommal) nem tekerünk át... Nos?”
 • 8. pocok1 2011. október 21. 18:10
  „"Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok
  54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni."

  Tehát a KRESZ szerint az úttesten keresztben nem közlekedhetünk. Főleg nem zebrán.”
 • 7. abai 2011. október 21. 17:07
  „Biciklin ülve áttekerni a zebrán csak divat, de szabálytalanság.”
 • 6. Lázárhelyi 2011. október 21. 17:03
  „Érdekes, hogy a két hat év körüli gyermek, hogy nézi semmibe a kamerázó, felállított ...
  Ha már kamera, tanulmányozni lehetne, mennyi gyalogos kel át körültekintés nélkül.”
 • 5. vuk 2011. október 21. 15:24
  „Remelem olyan is lesz benne, hogy "habar elsobbseged van biciklivel, mindig allj meg, mert az auto sz*rik bele az elsobbsegedbe".
  Szanalmas-e?

  Jol elbonyolitottak a bringasok helyzetet, hogy aztan kulon oktatni kelljen, hogy melyik szabalytalan kialakitason hogy menjenek at (szabalyosan ahah).
  Koszonjuk!”
 • 4. atomboy 2011. október 21. 15:10
  „Az jo, ha oktato programot keszitenek, de sajnos, ahogy olvasom, par tevhit is belekerul. Ja, es ha teljesen megallitotta a forgalmat, akkor igencsak manipulalt oktatoanyag lesz.

  "a biciklin ülve szabálytalanul átkarikázni a zebrán,"
  Komolyan kerem a rendoroktol azt a paragrafust a KRESZ-bol, ahol ezt irja. Merthogy nincs.
  Nem szabalytalan atkerekezni, hanem elsobbeget kell adni a kozuton halado autonak.

  Ja, es nem akarnak a rendorok eljarast inditani a tervezok, a kivitelezok es atvevok ellen, akik miatt vannak szabalyellenes forgalmi rendek?”
 • 3. pocok1 2011. október 20. 20:30
  „A cikkben szereplő felvételek elkészítése múlt hét pénteken, azaz 2011. október 14-én történt, míg a halálos baleset vasárnap, azaz 16-án következett be. Gondolom a cikk írója ezt nem véletlenül felejtette el. Az pedig, hogy a KRESZ oktatása belekerüljön a nemzeti alaptantervbe az Oktatási Minisztérium felel...”
 • 2. booo 2011. október 20. 19:32
  „Most ha jól értem, elindult a kapkodás a tragikus balesetek után!
  Véleményem szerint ezt nem itt kellene kezdeni, hanem az általános iskolák 5. osztályától kezdve egy "KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK" tantárgy bevezetésével mondjuk ÉNEK óra helyett! 8. osztály végén pedig lehetne KRESZ vizsgát tenni és a 4 év alatti jól eredményt elérő tanulóknak lehetne tenni akár egy segédmotor vezetői vizsgát! Tehát SZŰRVE, nem pedig mindenkinek! Aki 4 év alatt nagyon rosszul produkált (nem bukik meg) de cserébe 16 éves koráig ne juthasson SM vezetői engedélyhez!
  Nem lenne ez bonyolult, 2 dolgot lehetne ütni egy csapással!
  Megtanulnának a gyerekek közlekedni és célként egy jogosítványhoz juthatnának.
  Én az ilyen megoldásban látom a fantáziát, mint sem a gyerekeknek egy oktatófilmet vetíteni, amiből vagy marad meg bennük valami vagy nem! A tanév alatt az 1-2 szeres közlekedési propagandafoglalkozás csak tűzoltó jellegű, de szerintem nem ér semmit!”
 • 1. Én2 2011. október 20. 17:36
  „Hiába készítenek ha Vásárhelyen nem lehet rendesen közlekedni meg van bénulva a város közlekedése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbb feltételek a segélyért

Nem állapítható meg pénzügyi ellátás azok részére, akiknek vagy a velük közös háztartásban élőknek helyi adó-, vagy más tartozásuk van a várossal szemben, és nem kértek fizetéskönnyítést. Tovább olvasom