Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Közmunka: nemet mondott az érintettek harmada

Hódmezővásárhely - Bár az orvos alkalmasnak találta, rossz egészségi állapotára hivatkozott, amikor elutasította a munkát több vásárhelyi segélyezett. Az érintettek harmada nyilatkozott úgy, nem akar „utcán dolgozni". 28 ezer 500 forintos segély helyett minimálbért, 71 ezer 500 forintot kaphattak volna – így viszont egy ideig semmit sem kapnak.
Az önkormányzatok országszerte megnézték, a segélyezettek közül kiknek ajánlhatnak közcélú munkát. A program április 1-jével indult. A közgyűlés Vásárhelyen márciusban döntötte el, hogy valamennyi rászorulónak – aki erre alkalmas – munkát adnak. Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője azt mondta, a városban 697 rendelkezésre állási támogatásra (rát) jogosult embert kerestek meg, közülük az üzemorvosi vizsgálatok során 198 egészségileg alkalmatlannak bizonyult, így ők továbbra is kaphatják a rátot, vagyis a 28 ezer 500 forintot.

A többiek közül 238-an elutasították a Városellátó Kft. által biztosított parkgondozói feladatot, jelenleg 246-an dolgoznak. 15 emberrel már szerződést bontottak, mert nem végezték megfelelően a munkájukat.

– Szomorú, hogy a teljes létszám több mint egyharmada nemet mondott, pedig a 28 ezer 500 forintos segély helyett a minimálbért, 71 ezer 500 forintot kaphatták volna, ami nettóban 57 ezer 815 Ft – mondta Ambrus. – Az indokok változatosak: akadt, aki az ismerősök miatt megalázónak tartaná, ha közterületen, parkokban dolgozna; de olyan is előfordult, hogy valaki, bár az orvos alkalmasnak találta, megromlott egészségi állapotára hivatkozott. Pedig a munkavállalással a szülők pozitív példát mutathatnak a gyerekeknek, és a család jobban élhetne.

Parkgondozás a vásárhelyi Kossuth téren. A többség elfogadta, amit felkínált a város. Fotó: Karnok Csaba
Parkgondozás a vásárhelyi Kossuth téren. A többség elfogadta, amit felkínált a város.
Fotó: Karnok Csaba

Azontúl, hogy mintegy 30 ezer forintot kidobnak az ablakon, évekre kizárják magukat a segélyezési rendszerből, vagyis sem a rátot, sem egyéb városi támogatást – ingyenes ebédet és tűzifát – nem vehetnek igénybe.

A 238-ból 132-en már megkapták erről az értesítést, a többieknek a napokban postázzák. Az első periódus lassan letelik – minden közmunkásnak minimum 90 napot kell dolgoznia –, és a közvetlen főnökök egyénileg értékelik a teljesítményeket. Ez alapján tesznek javaslatot arra, hogy tovább foglalkoztatják-e.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Riri 2009. augusztus 03. 09:47
  „cipész:Talán rokkantnyugdíjasok.....,de dolgozni tudnának,ha akarnának!A bérlakást tudomásom szerint azért kapták,mert a gyermekiket tudják hol,rendes körülmények között nevelni.De a gyerekeket elvette az állam,akkor minek is laknak bérlakásban?????????
  Nézd,mindenkinek van baja,problémája,szerintem senki sem irigy a másik nyomorára,mert mindenkinek megvan a saját nyomora...”
 • 43. cipész 2009. augusztus 02. 17:38
  „Riri úgy tudom,hogy nyugdíjasok akiről írtál.Tisztában vagyok azzal, hogy most is vannak betegek én is súlyos beteg vagyok már 20-esztendeje, most lehet irigykedni amikor az ember nem kap elég oxigént, menni sem tud.
  Hány 100 ezren vagyunk.Igaz?”
 • 42. Riri 2009. augusztus 02. 09:32
  „Sajnálatos történet,de most is vannak beteg emberek.Akkoriban könnyebb volt sokkal!!!!!!Most azért kell nyaliznod,hogy legalább putrit kapjál :(
  Pl:Emlékszetek arra a párra aki a Falanszter .c újságot árulták a városban.A lényeg szegények sajnáljuk, hogy lássa ország-világ mi8yen rendes a város kaptak egy lakást a Szab.téren.Azóta a gyermekeit elvették tőlük!!!!Nem dolgoznak segélyen élnek.Kérdem Én miért is laknak bérlakásban?Vagy az egyedül álló erős férfi a bérlakásban mit is keres?A nagycsaládosok albérletben élnek nehéz körülmények között.....,ők meg bérlakásban.Vicc!!!!”
 • 41. cipész 2009. augusztus 01. 16:55
  „Na figyeljetek, most leírok egy igaz történetet.Volt egy család aki tanyán lakott a férj rákos beteg volt a feleség combnyaktöréssel volt otthon. Mindkettő dolgozott amíg tudott.A férj a Volánnál dolgozott soffőrként, de volt abba az időbe is besúgó, és innen elbocsátották, na a feleség a porcelángyárba dolgozott és addig telefonált amíg nem talált a férjnek egy bútor szállító autót amit ki is vettek bérbe.az élete a vezetés volt, és a feleség megadta neki, kis lányuk volt őt se hagyták soha mindig vitték magukkal, előfordult, hogy egész hetet töltöttek úton. De megjegyzem már nagyon beteg volt a férj és úgy dolgozott, amikor már fáradt volt akkor a feleség vezetett.Kórházba került a férj és a feleségnek kellett át adni az autót, tele bútorral gondolhatjátok mit éreztek.
  Azután bement az asszony a tanácshoz, hogy segítséget kérjen lakás ügyben, nincs lakás azt mondták neki, de volt aki melléjük állt és a tanácsköztársaság téren 1 szoba csak hideg víz volt a parketta mint a föld a gáz tűzhely szét esett, ezt csak azért írom ,hogy akkor se volt más a helyzet, ha nem nyaliztál akkor putrit kaptál.
  Tehát a munka az asszony combnyaktöréssel járt el napszámba, hogy a gyógyszert megtudja venni a férjének, és soha nem panaszkodott.A közgyógy igazolványt akkor kapták meg amikor már a férj halott volt, mit élhettek át. Egy könyvet lehetne az életükről írni.Tehát ha dolgozni akar vcalaki az dolgozik és nem tarja a markát a más befizetett adójáért.”
 • 40. varadipal 2009. július 31. 17:40
  „Totya 20-21.hsz. Meg akadt a tű a lemezen?”
 • 39. Riri 2009. július 31. 14:08
  „Cipész ez azért szörnyű.
  A Mi adófizetők pénzén esznek,isznak,laknak és még nekünk kell kifizetni a számlájukat!!!!Azokat a lakásokat adófizetők pénzén vásárolták meg valamikor és újítják fel.....
  A Szabadság tér,Dobó K. utca 90% roma ,és hol vannak a szegény Magyarok???Azoknak ki segít???Melyik rendszer???

  29.Sajnos SENKI,se diplomás ,se szakmunkás nincs olyan helyzetben,hogy vállágason a munka között,mert NINCS Vásárhelyen sem munka.Én sem azért tanultam,hogy a-60 fokos melegben dolgozzam.”
 • 38. .suhym. 2009. július 31. 12:10
  „29. hozzászólás CarrieB 2009.07.30. 09:21

  A munka, a dolgozás mióta megalázó?

  A más nyakán élősködni, az igen az megalázó....egy normálisan gondolkozó ember számára!

  Tudod te a háború után mennyi diplomás ember élt abból, hogy szemetet szedett?
  Nem érezték megalázónak, hanem úgy fogták fel, mint munkalehetőséget, hogy kapnak érte pénzt, és tudnak a gyerekeiknek enni adni!
  A nagypapám pl. utcaseprő volt, keresztapu a járműjavítóban takarította az udvart, pedig "Dr." volt a neve előtt....és milyen sok ember volt még így, de dolgoztak, nem a sült galambra vártak!”
 • 37. .suhym. 2009. július 31. 12:02
  „9. hozzászólás Én2 2009.07.28. 16:37

  Akkor viszont nem tudna az embereknek munkát adni és bért fizetni.
  Nos, hogy is legyen?
  Vegyszeres gyomirtás vagy munkalehetőség, hogy az emberek dolgozhassanak, kereshessenek?

  Aki nem vállalja el, attól megvonni a segélyt az utolsó fillérig.
  A munka nem szégyen!”
 • 36. cipész 2009. július 30. 16:35
  „Riri úgy kapnak bérlakást, hogy bemennek a város emberéhez, és mivel kisebbség, a szavazat kell már van is. lelamolják a lakást, ott hagyják az adósságot mégis kapnak másik lakást.Van olyan személy aki 4-5 ször hurcolkodott, mi lesz a mi gyerekeinkkel?”
 • 35. Renchy 2009. július 30. 15:45
  „CarrieB!
  Nem minden pályakezdő mögött áll ott anyuci és apuci, hogy amíg nem talál munkát a kis okos gyerekük addig eltartsák. Ja, és nem arról szól a dolog, hogy egész életében ezt kell csinálnia az embernek, hanem egy lehetőség addig, amíg nem talál más munkát.

  Miért nem kell sok embernek a 28 ezer Ft-os segély helyett az 57 ezer Ft-os minimálbér egy kis munkáért cserébe? Mert a segély mellett lehet feketén dolgozni, hiszen egész nap ráér, ha meg elfogadná az önkormányzat ajánlatát, akkor nem lenne ideje a mellékest megkeresni.
  Feldühít, hogy a fizetésem felét elviszi az adó, amit aztán az ingyenélők között osztanak szét! A ténylegesen rászorulók kapják meg a segélyt, de akinek derogál a hivatalos munka, az ne kapjon egy fityinget se!”
 • 34. CarrieB 2009. július 30. 15:40
  „Márpedig van köztük diplomás,főleg pályakezdő,mert azoknak nem jár semmilyen támogatás Munkaügyi Központ által. Persze ez elenyésző. De sajnos sok az iskolázott,de évek óta munkanélküli. És a legtöbb tényleg nem is akar dolgozni,vannak akik az irodai munkát se vállalták,vagyis vállalták,csak nem jutottak el a munkavégzés helyére :D”
 • 33. Riri 2009. július 30. 15:14
  „Ez jó döntés,tetszik.Mivel nincs nagy választási munkalehetőség Hódmezővásárhelyen,tehát semmi ...ez van élni kell valamiből.Aki segélyen élt eddig az nem hiszem,hogy diplomás.Csak azt nem értem , hogy a sok roma hogyan is kaphat bérlakást.Tudomásom szerint munkaviszonyt és bérviszonyt kell igazolni.
  Csak tudnám, hogy a romák hogyan kapnak ilyen kritériumok mellett bérlakást.”
 • 32. airwaves 2009. július 30. 14:51
  „238-an elutasították, jelenleg 246-an dolgoznak... Elgondolkodtató adat! Megkérdezi még valaki, hogy miért tart itt ez az ország? Függetlenül a munkanélküliségtől, a túlburjánzott felsőoktatástól. Csak az arányt vegyük! Hány embert tart el ma Magyarországon az a kevés dolgozó, aki adót fizet? Miről beszélünk emberek?”
 • 31. urban 2009. július 30. 11:55
  „Üdv!
  Valaki tudná részletezni, hogy Vásárhelyen a 697 fő ´rát´ jogosult milyen foglalkozásúakból tevődik össze, és milyen életkorúakból?
  Van erről adat valahol?

  köszönöm a segítséget
  ub.”
 • 30. OPP 2009. július 30. 10:31
  „Azt meg ne is részletezzem hogy ki után is kell szedni a szemetet.”
 • 29. CarrieB 2009. július 30. 09:21
  „Gondolom ti,akik annyira állítjátok,hogy a szemétszedegetés nem megalázó,mindannyian megfelelő munkahelyen dolgoztok és nem kellett még arra a sorsa jutnotok amire a képen láthatók is pl.
  És az hogy a végzettségnél egy szinttel alacsonyabbat ajánlanak fel,na ez igazi kamu!!! Gondolom senki nem azért taníttatja a gyerekét 22-24 éves koráig,próbálja fizetni a nyelvvizsgákat meg hasonló dolgokat,hogy utána az utcán kapirgálni lássa. Csak azért mert jelenleg kilátástalan a helyzet és a pályakezdőknek nagyon-nagyon nehéz elhelyezkedni. Vagy 25-30 év kemény munkával a háta mögött vegye fel a sárga mellényt és járja a belvárost talicskával,mert ugye 45 év felett se kell sehova...”
 • 28. qutya 2009. július 29. 21:21
  „Kedves OPP!
  Tudod, a gazdag apuka megveszi a szegény kisfiának az autót. Ezeknek van olyan nagy "arcuk".
  Nekik nem kellett megizzadni érte. De szerintem apukának sem lett izzadt a tenyere.”
 • 27. aranka2 2009. július 29. 15:49
  „Akinek a munka szégyen, lehetőleg dögöljön éhen. Az is, akinek felajánlják a dolgos megélhetést, de büdös neki a meló.”
 • 26. OPP 2009. július 29. 15:38
  „Nem értem ezt az egész társadalmi berendezkedést. Azt papolják, hogy gazdasági vállság van, és kimegy az ember az utcára, és csak azt látja, hogy mindenki feneke alatt a legjobb autó van és senkin nincsen munkaruha, vagy festékes ruha. Autó, autó, autó. A legkirívóbb az amikor tízen-húszon éves fiúcskák, lányocskák vezetik szinte visítva vihorászva (lányokra gondolok) a lenyitott tetejű autócsodákat, és még a zebra előtt sem lassítanak, hanem inkább "megmagyarázzák" jó hangosan kifele hátrafele az autóból az "álláspontjukat", ha valaki véletlen éppen előttük merészkedne átmenni. Felesleges ezt taglalni, csak ki kell menni az utcára. Nem mondom, hogy nem nálam van a baj, és nem vagyok lemaradva a mai kórhoz, felfogáshoz egy kicsikét. Kérem nézzék el ezt nekem, csak tényleg nagyon nem értek itt sok mindent. Milyen gazdasági vállság? Milyen pénztelenség? Igen, azoknál van, akik a mai kór "urbanizációjához" képest el vannak maradva-gondolok itt magamra is, de ez nem panasz. De fel a fejjel. :)”
 • 25. cipész 2009. július 29. 15:18
  „Eltűnt az írásom.........”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadidőpark lehet a 47-es melletti bányatóból

Hódmezővásárhely - Még egy évig folyik a föld kitermelése a Hódmezővásárhelytől négy kilométerre található bányatóból. Tovább olvasom