Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Közösen létesítenének csatornát Vásárhely külterületei

Hódmezővásárhely - A nagyobb pályázati siker reményében egyesültek a Vásárhely külterületein lévő víziközmű-társulatok. Az érintett öt településrészen egységesen 200 ezer forinttal kell a szennyvízhálózat kiépítéséhez hozzájárulniuk az ingatlantulajdonosoknak.
Még 2007 őszén megalakult az új-kishomoki víziközmű-társulat. Annak köszönhetően, hogy az ott ingatlannal rendelkezők több mint kétharmada aláírta a csatlakozást. A cégbíróság idén januárban be is jegyezte a társulatot.

Nem sokkal később Batidán, Erzsébeten, Kútvölgyön és Szikáncson is megalakult a víziközmű-társulat, hiszen ezeken a vásárhelyi településrészeken sincs még megoldva a szabályozott szennyvízelvezetés.

A napokban találkoztak a társulatok képviselői, és megegyeztek abban, hogy nem külön-külön dolgoznak tovább, hanem egyesülnek. Ez több szempontból is előnyös az érintettek számára. Elsőként pénzt lehet megspórolni, mivel a cégbírósági, könyvelői, könyvvizsgálói díjakat csak egyszer kell kiadni, a megmaradt összeget pedig a beruházás finanszírozásába lehet átcsoportosítani. Emellett már nem kisebb pályázatokat nyújtanak be, hanem egy nagyot, amit szívesebben is látnak a bírálók. Annak ellenére, hogy a településrészek távol vannak egymástól, a pályázatban egy egészként kezelik a csatornaberuházást.

Batida is csatlakozott a nagy víziközmű-társulathoz. A beruházás elkészültéig azonban az ott élő Olasz Sándorné még az udvarra önti ki a vizet. Fotó: Tésik Attila
Batida is csatlakozott a nagy víziközmű-társulathoz. A beruházás elkészültéig azonban az ott élő Olasz Sándorné még az udvarra önti ki a vizet. Fotó: Tésik Attila

Egységesen 200 ezer forint

Várhatóan ősszel bírálják el a vásárhelyiek pályázatát. Amennyiben nyernek, elindulhat az érdekeltségi hozzájárulások, vagyis az ingatlanonkénti összegek befizetése. Mivel egyesültek a társulatok, mind az öt településrészen egységesen 200 ezret kell fizetniük a telektulajdonosoknak. A törvény szerint 2015-ig Magyarország valamennyi településén meg kell oldani a szennyvíz uniós normáknak megfelelő kezelését. A vásárhelyi önkormányzat ezt a célt szem előtt tartva adta be a szennyvizes pályázatát, amelynek támogatási intenzitása 80-85 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyészeté a kishomoki bolt

Hódmezővásárhely - Az egykori kishomoki vegyesbolt nem kell senkinek. A 47-es főút négysávosítása… Tovább olvasom