Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Krajcsovicz Pál Mont Blanc-t mászik

Hódmezővásárhely - Nem kisebb célt tűzött ki maga elé Krajcsovicz Pál 44 éves vásárhelyi gyógyszerész, minthogy augusztus elején megmássza Európa legmagasabb hegyét, a 4807 méteres Mont Blanc-t.
A hétvégén két osztrák csúcsot, a 3666 méteres Grossvenedigert és a 3798 méteres Grossglocknert próbálta megmászni Krajcsovicz Pál. A vásárhelyi gyógyszerész – aki augusztus elején Európa legmagasabb hegyét, a Mont Blanc-t szeretné meghódítani – ezúttal nem érte el a kiszemelt csúcsokat.

– Olyan rossz volt az idő, hogy végül vissza kellett fordulnunk, de nem is azzal a céllal indultunk útnak, hogy mindkettőt megmásszuk, hanem, hogy edzésben legyünk – mondta Krajcsovicz Pál. Elárulta, azt tervezik Jantyik Tamással, Békés megyei barátjával, hogy augusztus 8-án meghódítják Európa legmagasabb hegycsúcsát, a Mont Blanc-t.

Krajcsovicz Pál a kisebb csúcsokat már meghódította. Fotó: DM/DV
Krajcsovicz Pál a kisebb csúcsokat már meghódította.
Fotó: DM/DV

– Szarvason születtem, Vásárhelyen élek, ezért talán különösnek tűnhet, hogy hegymászó vagyok. Olyan csúcsokra kapaszkodom fel, ahová amolyan hátizsákos turistaként is fel lehet jutni – mondta. A gyógyszerész 22 esztendeje tesz gerinctúrákat, akkor látogatott el elsőként ilyen célból Erdélybe. De meghódította már a Tátra és az Alpok kisebb csúcsait is.

– Olyan szerencsénk van itt a Dél-Alföldön, hogy 200 kilométeren belül van a Déli-Kárpátok és a Bihar-hegység. Mindkét helyen 2000 méter fölé lehet menni.
 Futással edz

Krajcsovicz Pál a hegyi túrákra futással készül Vásárhelyen. Hetente háromszor-négyszer fut 8–10 kilométert a város határában, a Tisza-gáton. Korábban kenuzott, időnként a konditerembe is ellátogat.


– Jó érzés, amikor felveszem a hegymászó bakancsot, a sisakot, a harminckilós hátizsákot, fogom a köteleket, és nekiindulok a meredek hegyoldalnak – tette hozzá azzal, hogy ha sikerül meghódítani a Mont Blanc-t, az ott használt jégcsákányát jótékonysági árverésre bocsátja.

Makrai László 2006-ban mászta meg

A szegedi Makrai László hat budapesti barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki 2006-ban, hogy megmássza Európa legmagasabb hegyét, a Mont Blanc-t. A csúcsig vezető úton sokszor kerültek életveszélybe. Még a visszafordulás ötlete is föl-fölvillant, de végül nem adták fel. Öten feljutottak Európa tetejére, ahol a volt önkormányzati képviselő kitűzte a magyar és a Fidesz-zászlót.

Olvasóink írták

  • 1. San14 2009. július 23. 12:26
    „Hát én pont a hétvégén voltam a glocknert mászni, és bár szombaton délután rosszabb idő volt, vasárnap százágra sütött a nap és fel is értünk a csúcsra. Úgyhogy nem tudom ők miért nem bírták megmászni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a mártélyi kalandpark

Mártély - Az 50 millió forintos beruházás egyik felét az Európai Unió, a másik felét a vásárhelyi önkormányzat állta. Tovább olvasom