Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Krizantém és mécses mindenütt kapható

Hódmezővásárhely - Virágüzletek, drogériák, hipermarketek és alkalmi árusok készülnek a halottak napjára – a temetőkbe szánt kegytárgyak és növények most mindenhol kaphatók. Megyei körképünkben a szálas krizantém, a mécses és a koszorú árát hasonlítottuk össze.

Szinte lehetetlen úgy sétálni a megye városaiban, hogy ne botlanánk a halottak napi kellékeket, virágokat kínáló üzletek vagy utcai árusok valamelyikébe. Igencsak széles skálán mozognak a koszorúk, a mécsesek és a krizantémok árai Vásárhelyen.

A katolikus temető Jókai utcai bejáratánál lévő virágosnál a krizantém szálát 200 és 250 forint között kínálják, a legolcsóbb mécses 60, a legdrágább pedig 1180 forint. Koszorút itt 550-től 4500 forintig választhatunk. Az Andrássy út egyik virágüzletében a mécsesek 100-280 forintba kerülnek, a nagy fejű krizantém szála pedig 280, a kicsi koszorú 600, a nagy 2150 forint. Az egyik hipermarketben a selyem- és művirágból álló koszorú 899 forint, a selyemkrizantém darabja 399 forint, a legkisebb mécsesért 59, a nagy, úgynevezett mécsesházért pedig 1299 forintot kérnek. A 15 centi magas üveg- és fedeles mécses darabja 99 forint, de ha hatos csomagban vesszük meg, akkor 559 forint az egész, vagyis darabja 93 forint.

Szirmok, virágok, koszorúk a Kincses-temetőben Fotó: Segesvári Csaba
Szirmok, virágok, koszorúk a Kincses-temetőben
Fotó: Segesvári Csaba

Rendes időben tizennégy virágbolt működik Szentesen, most, halottak napja előtt viszont tizennégy alkalmi árus is osztozik az üzleten a városban – a piaci árusok mellett. A vásárló egyelőre kevés, a kereskedők viszont felkészültek a következő napokra, vélhetően egyre nagyobb lesz a forgalom.

A száz forintos mécsesek a legkelendőbbek, koszorúkból is az olcsóbbak fogynak jobban. A belvárosi boltok elé, az utcára pakoltak ki a kereskedők, sorakoznak az áruk a Klauzál utcai kispiacon és csütörtökön majd a zöldségpiacon is.


Csongrádon a virágboltok helyett inkább a piacról viszik az emberek a krizantémot, az őstermelőktől ugyanis fél áron megkaphatják a szálas virágot. Amíg az üzletekben 180 forintot kérnek érte, a kofák már 100 forintért is odaadják. A koszorúk ára 380-tól egészen 4000 forintig terjed, erre a termékre van a legnagyobb kereslet a virágboltoknál. A mécseseket 80 és 180 forint közötti áron árulják Csongrádon.

Az egyik makói virágüzletben a legolcsóbb mécses az egyszerű teamécses, 15 forint darabja, de már 100-ért is lehet szép, igényes kivitelű, burkolt és fedeles változatot kapni. A legdrágább ára 750 forint. Ami a krizantémot illeti, ebben a boltban csak extra minőségűt árulnak, szálanként 150-200 forintért. Koszorúból a legolcsóbb, legegyszerűbb 500 forintba kerül. A legtöbben 1000-1500 forintért rendelnek – ennyi pénzért már elég nagy és szépen díszített koszorú kapható, 3000 forintosat viszont már jóval kevesebben kérnek.

Olvasóink írták

  • 2. Xy 2008. október 28. 19:11
    „Szerintem ez a kép nem a Kincses temetőben hanem a Katolikus temetőben készült.”
  • 1. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 28. 10:58
    „Sajnos eléggé magasak az árak. Én is szerettem vólna édesanyámnak és édesapámnak nagyon szép és drága koszorút venni. Ki is néztem néhányat de tudomásul kelett vennem hogy nem tellik a nyugdíjamból. Úgy hogy csak álom maradt az egész. Pedig higgyétek el hogy nem vagyok sóher és nem sajnálom a pénzt a szeretteimtől de hát nem telik rá! Gondolom hogy nem én vagyok egyedül az ilyen jellegű problémával. De azért vettem műanyag koszorúkat igaz 300.-ft.-ért meg mécseseket 99.-ft.-ért.Ennyire még azért telett. De végül is nem az érték számít ha nem a megemlékezés. Legalább is szerintem. Amit adok még ha olcsó és szegényes is az annál nagyobb szeretette adom mert bizony ők adtak nekem és testvéreimnek életet és ők neveltek fel minket. Ezért külön nagyon nagy köszönet jár nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkájuk miatt hiányoznak a közgyűlésről

Hódmezővásárhely - Munkahelyi elfoglaltságaik miatt nem tudnak részt venni minden közgyűlésen… Tovább olvasom