Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kruzslicz István fest és szobrászkodik

Hódmezővásárhely - Húszévnyi kihagyás után ismét fest és szobrászkodik Kruzslicz István levéltár-igazgató, aki Kligl Sándor szobrász- és Fodor József festőművész szakkörében kóstolt bele a szakma szépségeibe.
Már általános iskolás korában festegetett, rajzolgatott Kruzslicz István (66), aki a Bethlen-gimnáziumban nem tanulhatott rajzot, azokban az években ugyanis az nem szerepelt a tantervben. Már történelem–orosz szakos egyetemista volt, amikor beindult a Kligl Sándor szobrászművész vezette szakkör a Petőfi művelődési központ pincéjében. A festészetet és a rajzolást pedig Fodor József festőművész szakkörében tanulta.

– A legtöbbet a zebegényi szabadiskolában tanultam a 70-es, 80-as években. Megtanultam a linómetszést, a rézkarckészítést, kőfaragást – mondta Kruzslicz István. Mindezek alapján 35 éves korában elhatározta, hogy jelentkezik a Képzőművészeti Főiskolára. Bekerült azok közé, akikkel elbeszélgettek munkáikat látva.

Kruzslicz István a természetet ábrázolja festményein. A szerző felvétele
Kruzslicz István a természetet ábrázolja festményein.
A szerző felvétele

– Végül azért nem vettek fel, mert már volt diplomám és munkahelyem. Így jelentkeztem a szegedi tanárképző főiskola rajz szakára, ahol 1981-ben kaptam meg rajztanári diplomámat – árulta el. Rajzot azonban sohasem tanított, viszont miután Kligl Sándor Szegedre költözött, rábízták a PMK szobrászkörének vezetését. A festéssel és a szobrászkodással 1980-ban 20 évre szakított, csak egy-két alkotást készített ez idő alatt. Levéltári munkája alatt ugyanis hely- és várostörténettel foglalkozott, könyveket szerkesztett.

– Négy éve vonultam nyugdíjba, akkor kezdtem újra aktívan festeni és szobrászkodni. Elsősorban az ember és a természet érdekel. Szeretek fotózni is, így készítettem városi fotóalbumot, és részt veszek a kerámiatábor munkájában is – tette hozzá.

Tárlatok

Kruzslicz István alkotásaiból az idén nyílt kiállítás a szolnoki Hild Galériában, jelenleg a vásárhelyi Németh László könyvtárban látható egyéni tárlata.

Olvasóink írták

 • 3. zoltanszabo 2010. november 23. 14:07
  „Ez a Kruzslich I. rokona a Székkutasi Kruzslich J. nak a vadásznak?”
 • 2. aggodo 2010. november 22. 17:10
  „Nagyon szep a kep,amely a cikkhez keszult.Igez,tenyleg be van keretezve,valoszinuleg 98 %-ig keszre is festve,de az utolso simitasokat akkor kapja meg,ha mar keretben van,mert a keret lezarja a teret es akkor vannak dolog,amelyeken kis igazitast akar a muvesz meg csinalni.Viszont nics uveg alatt,tehat barmilyen variacio lehetseges,csak mozgatni kell egy kicsit az ember fantaziajat.
  A zebegenyi szabadiskolarol annyit,aki nem ismeri,hogy az orszagban egyadulallo letesitmeny volt a 70-es evekben.Onellato koltsegvetessel,tehat nem allami penzekbol volt finanszirozva.A kepzomuveszeti foiskola tanarai,neves muveszettorteneszek tanitottak ott nyaranta es tenyleg lehetett sokat ott tanulni. A programmok kora reggeltol keso ejszakaig tartottak,nagyon valtozatosan. Altalban,akiket nem vettek fel a foiskolara kulonbozo okok miatt,tanultak ott,de voltak kulfoldi diakok is.Az iskolara csak a bekuldott munkak alapjan vettek fel az embereket,tehat apszulut tehetsegtelen nem mehetett.A tandij abban az idoben tobb volt,mint egy havi atlagfizetes,de megerte.Mindenkinek,akit erdekel a muveszet,ugy hogy gyakorolja is,kulonbozo szivonalon,ajnlaom,hogy vegyen reszt az iskolan,amely ugy tudom,a mai napig uzemel.
  A zebegenyi szabadiskola neve: Szonyi Istvan Kepzomuveszeti Szabadiaskola.”
 • 1. zoltanszabo 2010. november 22. 12:42
  „Hát ez nagyon jó fotó! Soha nem festünk már kész bekeretezett képet! A kezében a palettán nincs is festék!
  Nem ismerem a munkáit de ha időm engedi átmegyek és megnézem.
  Aktív nyugdíjas éveket ,jó egészséget, jó munkát kívánok neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos minta lehet az EVP

2008-ban startolt az Egészséges Vásárhely program, melynek tapasztalatait figyelembe veszik az országos népegészségügyi program kidolgozásakor. Tovább olvasom